Εκκλήσεις, αλλά και δεσμεύσεις για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ

Θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημίες, λένε κυβερνητικά στελέχη  – σύσκεψη στελεχών ΥΠΠΟ και αρχαιολόγων στο Διδυμότειχο.

Ξεκίνησε η αυτοψία από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Εμπρησμών του Πυροσβεστικού Σώματος για την έκδοση πορίσματος για τα αίτια της καταστροφής.

Μουδιασμένη είναι ακόμη η τοπική κοινωνία του Έβρου, λίγες ώρες μετά την καταστροφή που υπέστη το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Κάτοικοι, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα ζητούν να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών. Χθες, έφτασε στο Διδυμότειχο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Εμπρησμών του Πυροσβεστικού Σώματος για αυτοψία και έκδοση πορίσματος για τα αίτια της καταστροφής, ενώ είχε προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και αρχαιολόγων.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, δίνουν αγώνα δρόμου για να σώσουν τον ύψους 22 μέτρων κυλινδρικό μιναρέ, ο οποίος είναι καλυμμένος με μεταλλική σκαλωσιά που έχει λιώσει από την πυρκαγιά που έγινε αντιληπτή στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Εκφράζονται φόβοι πως ενδεχόμενη κατάρρευση της στέγης, η οποία έχει δεχθεί μεγάλο όγκο νερού κατά την κατάσβεση, θα παρασύρει μαζί της όλο τον σκελετό του μνημείου. Ωστόσο, προτού ολοκληρωθεί η αυτοψία της πυροσβεστικής, δεν μπορεί να υπάρξει  καμία παρέμβαση στο χώρο από τους ειδικούς επιστήμονες. Αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει, σε πρώτη φάση, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε για τα αίτια της φωτιάς, τα δεδομένα είναι ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης σε κανένα σημείο του μνημείου, ενώ η φωτιά πρέπει να έκαιγε στο εσωτερικό αρκετή ώρα πριν γίνει αντιληπτή», σημείωσε ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας, προσθέτοντας ότι έχουν καταστραφεί εκτός από τη μεγάλων διαστάσεων ξύλινη στέγη, όλη η εσωτερική ξύλινη επένδυση.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αποκλείουν κάθετα το ενδεχόμενο η καταστροφή να προκλήθηκε από αναζωπύρωση της μεσημεριανής μικρής πυρκαγιάς, αφού είναι τεράστια η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο εστιών, ωστόσο, εφόσον δεν υπήρξαν ενδείξεις παραβίασης του χώρου και έως τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι που να αποδεικνύει τυχόν δολιοφθορά, εικάζουν ότι ενδεχομένως αργότερα το απόγευμα έγινε κάτι ανάλογο και μόλις αποχώρησαν το βράδυ οι εργάτες, η εστία άρχισε σιγά-σιγά να καίει μέχρι που φούντωσε και έγινε αργά αντιληπτά από τους περίοικους.

Εντωμεταξύ, πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι νεαρός φοιτητής κατέθεσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι περνώντας γύρω στη 1 τα ξημερώματα από την περιοχή, είδε μια μεγάλη λάμψη μέσα στο τέμενος, αλλά θεώρησε ότι είχαν μπει προβολείς φωτισμού και δεν έδωσε σημασία. Έτσι όταν στις 3 τα ξημερώματα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έκαιγε ήδη για αρκετή ώρα.

Δεσμεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού 

Επιτελείο του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη, έφτασε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Διδυμότειχο – ύστερα από εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ- προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Τέμενος Βαγιαζήτ.
Το επιτελείο αποτελείται από: την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την Προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου Χρύσα Καραδήμα και την Προϊσταμένη του Τμήματος ´Έργων της ΔΑΒΜΜ Ιωάννα Καράνη.
Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000€.
Με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων και την χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, έχουν τεθεί οι προδιαγραφές για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου αυτού έργου. ´Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη αποτύπωση και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, το Υπουργείο είναι αποφασισμένο και καθόλα έτοιμο για την πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους και την απόδοση του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα, θεωρώντας το πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

Παρέμβαση της Άγκυρας

Παρέμβαση για το τέμενος έκανε η Τουρκία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση να συμβάλει με «όλα τα μέσα» στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα».

Στην ίδια ανακοινωση που εστάλη στην Αθήνα, η Άγκυρα σημειώνει πως «η κοινή αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε από κοινού την πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία και την Ελλάδα επίσης αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (HLCC) ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Γαβρόγλου: Θα αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά στο τέμενος Βαγιαζήτ

Την υποστήριξή του προς το υπουργείο Πολιτισμού, για την αποκατάσταση του Τεμένους “Μπαγιαζήτ” εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. «Το Τέμενος “Μπαγιαζήτ” του Διδυμοτείχου αποτελεί ένα σημαντικότατο θρησκευτικό μνημείο για τη χώρα και τον πολιτισμό μας», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η καταστροφή που υπέστη εξαιτίας πυρκαγιάς είναι ένα πλήγμα που μας λυπεί βαθύτατα. Για την πλήρη υποστήριξη του έργου του υπουργείου Πολιτισμού επικοινώνησα με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου καθηγητή Γ. Γκόλια, τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Π. Μήτκα, και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Χρ. Καραγιάννη, ώστε να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες και το έργο του υπουργείου Πολιτισμού.

Για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά σε ένα σημαντικότατο θρησκευτικό μνημείο που βρισκόταν σε διαδικασία αποκατάστασης».

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζής, επικοινώνησε με τον Τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου κ. Χαμζά Οσμάν για να του εκφράσει την λύπη, τη συμπαράσταση και τη στήριξη του υπουργείου.

ΝΔ: Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο τέμενος Βαγιαζήτ

Την ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Τέμενος Βαγιαζήτ τονίζει σε δήλωσή της η Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό μνημείο της Ευρώπης, η ύπαρξη του οποίου σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων».
Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, εκφράζει την βαθιά της θλίψη υπενθυμίζοντας πως η αποκατάσταση του τεμένους αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα κατά την περίοδο 2012 – 2014 καθώς τότε, το Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είχαν δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασής του.

ΠΑΣΟΚ: ευθύνη της Κυβέρνησης να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διεθνή εικόνα της χώρας

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το καταστροφικό γεγονός της πυρκαγιάς στο Τέμενος Μπεγιαζίτ του Διδυμοτείχου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: Εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας για το καταστροφικό γεγονός της πυρκαγιάς στο Τέμενος Μπεγιαζίτ του Διδυμοτείχου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία των Βαλκανίων. Είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης η υποχρέωση να ενημερώσει δημόσια και υπεύθυνα για τις αιτίες της πυρκαγιάς ώστε να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα στη διεθνή εικόνα της χώρας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην απαραίτητη ενημέρωση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Η Θράκη αποτελεί πρότυπο συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων και η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα πάντα ώστε να προστατεύσει αυτό το πολύ καλό κλίμα που οφείλεται στις πολιτικές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Μπεγιαζίτ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση πρέπει σήμερα να ανακοινώσει αναλυτικά τι θα πράξει ώστε να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο