efhmerida1

Εγκρίθηκε για τον Έβρο η παράταση καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Θετική ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα Γκαρά για παράταση καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον μικρό χρόνο που δόθηκε.

Η απόφαση (ΠΟΛ:1015/2017) με ΦΕΚ Β’ 226/31-01-2017 υπογράφηκε κατ’ εξαίρεση για τον Νομό Έβρο από την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου και αναστέλλει  μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2017 το πλαίσιο «καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων», που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα στους Δήμους Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξ/πολης. Συγκεκριμένα αφορά στις οφειλές οι οποίες λήγουν από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης, δηλαδή από τις 27/01/2017.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκλήθηκαν στους πολίτες λόγω των καιρικών συνθηκών, η εν λόγω απόφαση, παρατείνει ουσιαστικά το διάστημα κατά το οποίο θα βεβαιωνόταν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν καταβλήθηκαν ως τις 27 Ιανουαρίου, ενώ προστατεύεται και το καθεστώς των ρυθμίσεων.

Η απόφαση εκδόθηκε βάσει της σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες του νομού Έβρου, βάσει της επιστολής της κα. Γκαρά, αλλά και της επιστολής του Επιμελητηρίου Έβρου με το κοινό αίτημα της παράτασης- αναστολής της καταβολής των οφειλών, ως προς ένδειξη στήριξης των περιοχών που επλήγησαν σοβαρά από την κακοκαιρία.

“Η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών του νομού μας αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των ενεργειών μας και ο συλλογικός και στοχευμένος συντονισμός αποδεδειγμένα επιφέρει αποτελέσματα.” σημειώνει η βουλευτής.

«Μικρή» και «Άδικη» η Αναστολή Καταβολής Ληξιπροθέσμων Οφειλών

Έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια της επιστολής του Επιμελητηρίου Έβρου, εκδόθηκε απόφαση για προσωρινή αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Έβρου κατέθεσε επιστολή την 20η Ιανουαρίου, 2017 (Αρ. Πρωτοκόλλου: 181/20-1-2017), όπου παρουσιάζοντας στερεά επιχειρήματα, τεκμηρίωνε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση του υπουργείου, με την έκδοση σχετικής απόφασης που να εισηγείται, την «εξάμηνη» αναστολή της καταβολής των ληξιπροθέσμων οφειλών, προς τους δημοσίους φορείς, ασφαλιστικά ταμεία.

Το αίτημα αναστολής πέραν από τη διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, υποστηρίχτηκε σθεναρά από την βουλευτή Έβρου Αναστασία Γκαρά, η οποία κατέθεσε επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο στις 20 Ιανουαρίου 2017. Οι εν λόγω ενέργειες ενισχύθηκαν από την ερώτηση του βουλευτή Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη στην Βουλή των Ελλήνων. Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της απόφασης του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., κου Χ. Μέτιου (Αρ. Πρωτοκόλλου: 39/10-1-2017), καθώς τεκμηρίωσε τα επιχειρήματα, κηρύσσοντας την ΠΕ Έβρου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ( Δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης).

Πάρα το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε ελάχιστα και το στηρίζουμε με τρία επιχειρήματα:

1. Δόθηκε μια μικρή παράταση 15 ημερών, σε σχέση με την αίτηση για εξάμηνη παράταση. Η διάρκεια κρίνεται ελάχιστη σε σχέση με την διάρκεια που προτείνει η επιστολή, δεδομένου ότι οι 15 ημέρες δε επαρκούν για την αποκατάσταση των ταμειακών ροών.

2. Η απόφαση είχε ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος, καθώς κατά την ημερομηνία έκδοσης (ΦΕΚ 226/Β/31-1-2017), οι επιχειρηματίες είχαν ήδη προσκομίσει και καταθέσει, τις προγραμματισμένες οφειλές προς το δημόσιο. Επισημαίνουμε ότι μέχρι τις 30/1/2017 δεν υπήρχε εξασφάλιση για την μη καταβολή.

3. Η σχετική απόφαση της εφαρμογής του ν.2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α’), για τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου (ΦΕΚ Β’ 4250/29-12-2016) και Ζακύνθου (ΦΕΚ Β’ 4172/ 26-12-2016), έδινε αναστολή σχεδόν πέντε (5) μήνες, ενώ για ορισμένες κοινότητες του Δήμου Βέλου-Βόχας στην Π.Ε. Κορινθίας (ΦΕΚ Β’ 4250/29-12-2016), έδινε αναστολή σχεδόν τρείς (3) μήνες, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση-χαλαζόπτωση).

Με τα παραπάνω, καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση και να παρατείνει την περίοδο αναστολής, κατά το ελάχιστο τρεις μήνες από την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Παραμένουμε δίπλα στα μέλη και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεκδίκηση των ίσων ευκαιριών και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr