«Διαπόμπευση η δημοσίευση ονομάτων οφειλετών του δημοσίου»

Την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου του Έβρου, για τη δημοσίευση επιχειρηματιών του νομού, με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, μεταφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «διαπόμπευση» και για ένα «εκβιαστικό μέτρο». Όπως επισημαίνει, «η δημοσίευση των οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μπορεί να είναι σύννομη, δεν είναι όμως ταυτόχρονα ηθική, όταν δεν σημειώνονται και οι αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις αυτές».

Η δημοσίευση ονομάτων από επιχειρήσεις και του Έβρου, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν βάλει λουκέτο, προκάλεσαν σούσουρο στην τοπική κοινωνία, η οποία μοιάζει διχασμένη για το θέμα της δημοσιοποίησης. Ορισμένοι δηλώνουν υπέρ, άλλοι όμως προβληματίζονται για το κατά πόσο θα έχει αποτέλεσμα μία τέτοια τακτική, θυμίζοντας λίγο τις αθρόες συλλήψεις οφειλετών του δημοσίου, τα αποτελέσματα των οποίων επίσης αμφισβητούνται έντονα…

Στο θέμα δεν θα μπορούσε να μη παρέμβει ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του νομού. Ο κ. Τοψίδης χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων ως ένα «εκβιαστικό μέτρο, που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων παρά μόνον διαπομπεύει αδιακρίτως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις», επισημαίνοντας πως «σε έναν κράτος Δικαίου, πρώτο το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να είναι συνεπές στις οφειλές του απέναντι στους ιδιώτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν για τις δικές του οφειλές δεν εφαρμόζονται τα ίδια αυστηρά μέτρα εκτέλεσης, τοκοφορίας κλπ.»

Στα ύψη και οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, την ίδια ώρα που τα λουκέτα απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σύσσωμη την αγορά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξάνονται και πλέον ξεπερνούν τα 7 δις. Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 6,69 Ευρώ, εκ των οποίων:
-2,8 δις. Ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων 1,6 δις ευρώ ανήκουν τον ΕΟΠΠΥ.
-1,18 δις Ευρώ αποτελούν μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και -φυσικά πρόσωπα.
-1,1 δις Ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
-665 εκατομμύρια ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους.
-519 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.
-326 εκατομμύρια ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Από τα 6,69 δις Ευρώ τα 5,51 δις Ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δις Ευρώ μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ.

«Η δημοσίευση είναι σύννομη, όχι όμως ηθική»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου τονίζει πως η δημοσίευση των οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μπορεί να είναι σύννομη, δεν είναι όμως ταυτόχρονα ηθική, όταν δεν σημειώνονται και οι αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις αυτές.
«Πριν την διαπόμπευση ανθρώπων και επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει επί δεκαετίες στην ελληνική οικονομία και στη τοπική κοινωνία και επέλεξαν να παραμείνουν στην ακριτική μας περιοχή, δραστηριοποιούμενοι στο πιο εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον που γνώρισε η χώρα, προσφέροντας εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να προηγείται ο έλεγχος των οφειλών του Δημοσίου προς αυτές και η ταυτόχρονη δημοσιοποίησή τους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ελληνική κυβέρνηση, δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες ως προς τις υποχρεώσεις τους στο κράτος και προκαλεί μεγαλύτερο ρήγμα και διχασμό στις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει ο κ. Τοψίδης.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο