Δηλητήρια σε γη και αέρα σκορπίζουν οι ανεγκέφαλοι

Μετά τα σκυλιά στα Δίκελλα, βρέθηκε νεκρός και ένας σπάνιος μαυρόγυπας στη Νίψα  

Της Κικής Ηπειρώτου

Μετά τις δεκάδες φόλες που εξόντωσαν πριν λίγες μέρες αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή των Δικέλλων, οι γνωστοί εγκληματίες έδειξαν για άλλη μια φορά την σκληρότητα και την αναλγησία τους, εξοντώνοντας έναν πανέμορφο, νεαρό μαυρόγυπα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην περιοχή της Νίψας.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου τέθηκε σε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε αντιληπτό ότι ένας από τους Μαυρόγυπες, στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός, έπαψε να μετακινείται και έδινε στατικό σήμα στην περιοχή βόρεια του οικισμού Νίψας, του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στο σημείο μετέβησαν υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, καθώς και η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, κατόπιν αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης για συνεργασία.

Δυστυχώς, το πουλί εντοπίστηκε νεκρό και μεταφέρθηκε για λήψη δειγμάτων και τοξικολογικές αναλύσεις στο αγροτικό κτηνιατρείο Σουφλίου, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Ως πιθανή αιτία θανάτου εκτιμάται η κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, γεγονός που υποδεικνύεται από την χαρακτηριστική έντονη οσμή του νεκρού πουλιού και τα υπολείμματα τροφής που παρέμειναν στο στόμα και στον πρόλοβό του.
Το συγκεκριμένο πουλί είχε γεννηθεί το 2014 και τον Οκτώβριο του 2016 εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό και ετικέτα σήμανσης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και ονομάστηκε Έλενα. Πέρυσι το Μάιο, είχε απασχολήσει ξανά το προσωπικό του Φορέα, έχοντας καταγράψει μια εντυπωσιακή πορεία σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, φτάνοντας μέχρι τα Καρπάθια όρη (περισσότερες πληροφορίες εδώ http://dadia-np.gr/?p=5665) και παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη βιολογία και τη συμπεριφορά του είδους σε νεαρή ηλικία.
Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις και σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή. Εξαιτίας της καταστροφικής επίδρασης σε πολλά είδη άγριας πανίδας η τοποθέτηση και διασπορά κάθε τοξικής ουσίας έχει απαγορευτεί από το 1981.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο