Γιώργος Τσιακίρης Μουσείο Τέχνης Σουφλίου: «Καλοδεχούμενη η επένδυση , λάθος η όλη διαχείριση από πλευράς Δήμου

Για το θέμα ζητήσαμε την άποψη του κου Γιπώργου Τσιακίρη, υπεύθυνου μου Μουσείου Τέχνης Μεταξιού στο κέντρο του Σουφλίου. Ο ίδιος δεν δίστασε να πάρει δημόσια θέση και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας ενστάσεις και αντιρρήσεις.

«Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι είμαι υπέρ της επένδυσης . Οποια εταιρεία έρχεται να επενδύσει στον τόπο μας είναι καλοδεχούμενη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται . Θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο και να αξιοποιούμε όλα τις ευκαιρίες. Ετσι λοιπόν , θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενη η συγκεκριμένη εταιρεία να έρθει να ολοκληρωθεί η όποια δράση της, να επιμορφωθεί και να απασχοληθεί κόσμος. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι από την αρχή η όλη διαχείριση της υπόθεσης ήταν λάθος από πλευράς Δήμου.

Ξεκίνησε λάθος και ολοκληρώθηκε ανορθόδοξα. Μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν έρθει και έχουν φύγει αφήνοντας κουφάρια, Μακάρι να αποτελέσει εξαίρεση αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη».

Σε ερώτησή μας, για το πού εντοπίζονται οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις του, ο κος Τσιακίρης μας εξηγεί: «Έρχεται μια εταιρεία ΜΚΟ, στον τόπο μας επενδύσει και αντί να αξιοποιήσουμε σαν κοινωνία αυτό το ενδιαφέρον προς όφελος μας, παραχωρούμε μέρος ενός ιστορικού κτιρίου  έτοιμου –  αφού δόθηκαν μεγάλα ποσά για να αναμορφωθεί, ας μην ξεχνάμε ότι το Τζίβρε είναι χαρακτηρισμένο ως μουσείο – με αντίτιμο μόλις 200 ευρω μηνιαίως. Κι ακόμη και την κατασκευή τουαλετών και λοιπών υποδομών, έρχεται ο Δήμος να τα καλύψει και όχι η ίδια η επενδύτρια εταιρεία. Και άλλοι επένδυσαν στο Σουφλί, και εμείς πονάμε και αγαπάμε τον τόπο μας αλλά δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Κακώς δόθηκε έτοιμο  το κτίριο και με αυτή την οικονομική συμφωνία. Θα ήθελα να έπαιρνε η συγκεκριμένη εταιρεία ένα κτίριο που δεν είναι σε καλή κατάσταση και να προχωρούσε σε μια πραγματική επένδυση. Αυτή είναι η θέση μου και την εξέφρασα και δημοσίως μέσα στο δημοτικό συμβούλιο .

Επαναλαμβάνω ότι είμαι υπέρ της επένδυσης δεν θα μπορούσα να μια εγώ αυτός που θα την σταματούσε αλλά σαν τοπική κοινωνία θα θέλαμε μια καλύτερη διαχείριση από πλευράς Δήμου. Δεν έγινε ο διάλογος, η διαβούλευση που θα θέλαμε. Ο ερχομός μιας εταιρείας που θέλει να επενδύσει στο Σουφλί θα πρέπει να μας δημιουργεί χαρά και όχι λύπη.

Ευχή όλων, να επενδύσει πραγματικά στον τόπο, να συμβάλλει στην ανάπτυξή του».

 

Παναγιώτης Καλακίκος,  επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου Σουφλίου : «Το Τζίβρε είναι η ιστορία η ζωή του Σουφλίου, αυτές είναι οι διαφωνίες μας με τους όρους»

Ζητήσαμε την άποψη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμου Σουφλίου κου Παναγιώτη Καλακίκου ο οποίος τόνισε τα εξής:

Σαν δημοτική παράταξη θέλαμε η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου Τζίβρε . Μετά την δήλωση αδυναμίας για μη αξιοποίησης συνηγορήσουμε στην εκμίσθωσή του με δύο προϋποθέσεις. Οι όροι εκμίσθωσης να είναι ίσοι με αυτούς της εκμίσθωσης άλλων δημοσίων κτιρίων και να είναι μικρός ο χρόνος της.

Εμείς ψηφίσαμε την εκμίσθωση του ακινήτου αλλά διαφωνήσαμε με τους όρους. Υπήρξε μάλιστα προκήρυξη εκμίσθωσης ολόκληρου του κτιρίου, το διαπιστώσαμε κάναμε τη παρέμβασή μας και διορθώθηκε το δήθεν του Δημάρχου . Πως μπορούσαμε να βάλουμε εμπόδια από πριν όταν δεν ξέραμε ποιος ήταν ο εκμισθωτής αφού η διαδικασία ήταν ελεύθερη.

Οι διαφωνίες στους όρους

Οι όροι της εκμίσθωσης δεν έγιναν αποδεκτοί δε κρίθηκαν συμφέροντες για τον δήμο και τους δημότες. Το μίσθωμα ήταν κατά πολύ κατώτερο της αξίας του ακινήτου, ενώ σαν Δήμος αναλαμβάναμε υποχρεώσεις και όρους που δεν αναλάβαμε σε εκμισθώσεις άλλων ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο. Αρχικά είπε η εταιρεία θα έδινε 20% από τα κέρδη στη συνέχεια αυτό χάθηκε, ενώ άλλαξε και ο όρος για χορήγηση υποτροφιών που αρχικά είχε τεθεί.

Από την πλευρά μας θέλαμε ολοκληρωμένη παρέμβαση, ενώ ζητήσαμε οι όροι να μπούν σε δημόσια διαβούλευση κάτι που επίσης δεν έγινε. Έτσι αναγκαστήκαμε να διαφοροποιηθούμε. Από τη στιγμή που δεν έμπαινα ίσοι όροι στη εκμίσθωση (Αν δείτε τους διαφορετικούς όρους που ισχύουν στην εκμίσθωση των ακινήτων στη Θράσσα Τυχερού και των Κατρατζήδων στην Δαδιά θα το αντιληφθείτε) και ο δήμος αναλάμβανε επιπλέον υποχρεώσεις, για αυτό δεν ψηφίσαμε τους όρους και διαφοροποιηθήκαμε.

«Το Τζίβρε είναι η ιστορία η ζωή του Σουφλίου»

Ευχή μας είναι να υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία και συνεργαζόμαστε σε σωστές θέσεις όμως, με διαφανείς πάντα με διαφανείς όρους. Σε καμιά εταιρεία και για κανένα δεν βάζουμε φραγμό με την προϋπόθεση ότι όσοι επενδύουν θα αποβλέπουν στο καλό και το συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου του Σουφλίου. Το Τζίβρε είναι ένα κτίσμα που αποτελεί την ταυτότητα του Δήμου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί που και πώς το μεταβιβάζουμε. Το Τζίβρε είναι η ιστορία, η ζωή του Σουφλίου».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του