efhmerida1

Βρώμικο το «ποδαρικό» για το 2018 στην Αλεξανδρούπολη

Προβληματική παραμένει κατάσταση με τα σκουπίδια στο δήμο – Απίστευτες εικόνες από ασυνείδητους πολίτες. Τους πρώτους βυθιζόμενους κάδους απέκτησε ο δήμος Καβάλας.

Με δύο καλά νέα, για τον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μας αποχαιρέτησε πριν λίγες μέρες το 2017. Από τη μία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά η διαδικασία για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ περίπου 15 μόνιμων υπαλλήλων στη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το δύσκολο έργο των ελάχιστων εποχιακών εργαζόμενων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή ότι ξεκίνησε η παραλαβή 425 νέων πλαστικών και μεταλλικών κάδων, διαφόρων μεγεθών, που θα καλύψουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες του καλλικρατικού δήμου.

Ωστόσο, οι θετικές αυτές εξελίξεις φαίνεται πως δεν θα έχουν το αντίκρισμα που θα έπρεπε, όταν υπάρχουν ακόμη πολίτες, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα και ασυνείδητα, με δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα να έρχονται στην επιφάνεια με την αρχή του νέου έτους.

Πρώτο κρούσμα, ανήμερα των Θεοφανείων, στην ‘καρδιά’ της Αλεξανδρούπολης, στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Μαζαράκη. Κάποιος είχε τη «φαεινή» ιδέα να πετάξει λάδια αυτοκινήτου μέσα σε επιστήλιο καλαθάκι απορριμμάτων! Αποτέλεσμα, τα λάδια να ξεχυθούν στο πεζοδρόμιο και το δρόμο και το σημείο να αποτελεί «παγίδα» για όποιον λίγο αφηρημένο περνούσε από το σημείο. Ευτυχώς, συνεργείο του δήμου φρόντισε να ρίξει ροκανίδια πάνω στα λάδια, ώστε να μην έχουμε … θύματα. «Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα σε κάνουν να πιστεύεις ότι απέχουμε ακόμα από αυτό που εννοούμε πολιτισμό» σχολίασε στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χατζηαναγνώστου που ανέδειξε το θέμα.

Λίγες μέρες αργότερα, μία νέα καταγγελία, αυτή τη φορά από τον αντιδήμαρχο Φερών Νίκο Γκότση. Αυτή τη φορά, κάποιοι αποφάσισαν να πετάξουν σε κάδο απορριμμάτων μία μεγάλη ποσότητα άμμου, δίχως να την έχουν συσκευάσει πρώτα σε κάποια σακούλα.

«Η εικόνα δεν είναι μόνο αποκαρδιωτική, αλλά και επικίνδυνη για το προσωπικό της καθαριότητας. Όταν τα μπράτσα του απορριμματοφόρου σηκώνουν τον κάδο για να τον αδειάσουν, οι στάχτες αιωρούνται, με αποτέλεσμα το προσωπικό να κινδυνεύει από την εισπνοή της, αλλά και οι κόκκοι της να εισέρχονται στα μάτια τους. Υπάρχει κανείς λόγος να γίνεται αυτό; Η εντολή που έχουν πάρει όλα τα πληρώματα είναι να μην αποκομίζουν κάδους σε αυτή την κατάσταση. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ Η ΣΤΑΧΤΗ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΗΜΕΡΩΝ ΟΧΙ ΖΕΣΤΗ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΦΩΤΙΑΣ), ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΛΑ ΔΕΜΕΝΕΣ» αναφέρει ο κ. Γκότσης σε δημόσια έκκλησή του.

Στιγμή μεγάλης «έμπνευσης» είχε όποιος πέταξε λάδια αυτοκινήτου στο συγκεκριμένο καλαθάκι, δημιουργώντας μία πρώτης τάξεως παγίδα για τους περαστικούς
Ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Πέρα από αυτά τα συγκεκριμένα περιστατικά, τα προβλήματα στο θέμα της καθαριότητας στο δήμο της Αλεξανδρούπολης είναι γνωστά και χρόνια. Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας που σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει κερδηθεί. Το σχέδιο που εκπονεί ο δήμος προς την κατεύθυνση αυτή και για την αποφυγή περαιτέρω κυρώσεων από την ΕΕ είναι μακρόπνοο και τα όποια αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου όταν θα έχουν δημιουργηθεί υποδομές όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ο ΧΥΤΥ. Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να γίνει εντατικότερη προσπάθεια για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών, από τις μικρές ηλικίες, ώστε οι προαναφερθείσες υποδομές, σε συνδυασμό με τους νέους κάδους, την ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό και τη μελλοντική έναρξη ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων, να μπορέσει να έχει αντίκρισμα και χειροπιαστό αποτέλεσμα τόσο στις συνήθειες του κόσμου, όσο και στο περιβάλλον του δήμου.

Άμμος χύμα ριγμένη μέσα σε κάδο, μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση για το προσωπικό της καθαριότητας
Καλά νέα στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, η Καβάλα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη νέα εποχή (λέγοντας νέα, δυστυχώς, εννοούμε πράγματα που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες).

Στην περιοχή της Παναγίας τοποθετήθηκαν πριν λίγες μέρες οι δύο πρώτοι νέοι βυθιζόμενοι κάδοι, ενώ σταδιακά θα απομακρυνθούν οι συμβατικοί 8 κάδοι απορριμμάτων.

Πρόκειται για εξαιρετικά καλαίσθητους μεταλλικούς κάδους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω σε μια μεγάλη μεταλλική πλάκα, ενώ οι πολίτες θα τους ανοίγουν με το πάτημα ενός εμβόλου που βρίσκεται στο πάτωμα και όχι με τα χέρια.

Οι κάδοι, σύμφωνα με το kavalapost.gr, με τον ένα να είναι για οικογενειακά απορρίμματα και τον άλλο για ανακυκλώσιμα, ανεβαίνουν από το έδαφος με ένα μηχανισμό ώστε να μπορούν να τους πάρουν οι υπάλληλοι καθαριότητας και να τους αδειάσουν μέσα στα απορριμματοφόρα.

Σε λίγο καιρό θα τοποθετηθούν και άλλοι παρόμοιοι, αρχικά  ένας στην πλατεία Ελευθερίας ο οποίος θα αντικαταστήσει το «μπουρί» το οποίο έχει υποστεί μεγάλη βλάβη και ένας ακόμα στη διασταύρωση της Κουντουριώτου με την παραλιακή οδό.

Οι κάδοι αυτοί είναι ελληνικοί, κοστίζουν περί τις 75.000 ευρώ και ο δήμος θα επιδιώξει να τους προμηθευτεί με επιδότηση.

Κική Ηπειρωτου

Τους πρώτους βυθιζόμενους κάδους απέκτησε η Καβάλα

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr