«Βασικός αναπτυξιακός μοχλός για τον Έβρο ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα»

20 Λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία γιορτάζει το κέντρο πληροφόρησης δέλτα Έβρου στην Tραιανούπολη του δήμου Αλεξανδρούπολης. Έγινε απολογισμός έργου, τέθηκαν οι στόχοι και οι πυλώνες ανάπτυξης, τιμήθηκαν άνθρωποι που βοήθησαν τη λειτουργία του.

Κομβικός και άκρως σημαντικός είναι, για την ανάδειξη, προβολή και προστασία του υγροβιοτόπου του Δέλτα Έβρου, ο Φορέας Διαχείρισής του. Ο ρόλος των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό είναι πολύτιμος για να καταστεί ένα από τα σήματα κατατεθέν του νομού και μαζί με το δάσος της Δαδιάς καταλυτικός παράγοντας ανάπτυξης.

Το Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα Έβρου που εδρεύει στα Λουτρά της Τραϊανούπολης φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία και στην ζωή του σημαντικού για την χώρα (και όχι μόνο για τη Θράκη) υγροβιοτόπου και το γιόρτασε με μια επετειακή εκδήλωση , όπου οι υπεύθυνοι του Φορέα έκαναν έναν απολογισμό του έργου τους, θέτοντας τους στόχους για το μέλλον, ενώ βράβευσαν σημαντικούς ανθρώπους για την προσφορά τους στην πορεία αυτών των χρόνων.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου κ. Ανδρέας Αθανασιάδης

Αθανασιάδης: Οι πυλώνες ανάπτυξης του Δέλτα»

«Από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα το Δέλτα του Έβρου αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλους τους χρήστες της προστατευόμενης περιοχής οι οποίοι γνωρίζουν πλέον που πρέπει να απευθυνθούν και έχουν αναγνωρίσει την αξία και τον ρόλο του Κέντρου Πληροφόρησης και του Φορέα Διαχείρισης. Πολλά πράγματα έχουν γίνει χάρη στο προσωπικό που έχει ασχοληθεί έως τώρα, έργα έχουν κατασκευαστεί αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς διάφορα προβλήματα. Ωστόσο καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε και πλέον υπάρχει μια οργανωμένη δομή που λειτουργεί ανταποδοτικά με την τοπική κοινωνία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου κ. Ανδρέας Αθανασιάδης, με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου. Όπως τόνισε, «κύριος στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Έβρου.»
Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασιάδης αυτό μπορεί να γίνει μέσα από δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η ανάδειξη προϊόντων του πρωτογενή τομέα με ονομασία γεωγραφικής προέλευσης Δέλτα Έβρου με προϊόντα της αλιείας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και ο δεύτερος να αποτελέσει ένα βασικό οικοτουριστικό πόλο ξανά το Δέλτα του Έβρου, σε όλη την περιοχή.»

Προβλήματα και νέα δεδομένα

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης μίλησε για προβλήματα αλλά και νέα δεδομένα με το νέο προεδρικό διάταγμα που αναβαθμίζει τους φορείς διαχείρισης.
«Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε μια σειρά από προβλήματα, διοικητικά, λειτουργικά και διαχειριστικά, παρόλα αυτά όμως τα καταφέραμε και σήμερα υπάρχει μια οργανωμένη δομή η οποία λειτουργεί πολύ ανταποδοτικά. Ελπίζουμε ότι, στην νέα προγραμματική περίοδο δεν θα υπάρξουν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της χρηματοδότησης και κυρίως θα καταφέρουμε μέσα από τον νέο νόμο να κρατήσουμε και το προσωπικό το οποίο απασχολείται στους φορείς και όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει πολλά,» είπε και τόνισε: «δεν νοείται Φορέας Διαχείρισης χωρίς να διασφαλίζεται το προσωπικό πολλοί από τους οποίους δουλεύουν πάνω από δεκαπέντε χρόνια στους Φορείς Διαχείρισης. Η πολιτεία έχει επενδύσει χρήματα και χρόνο προκειμένου να τους εκπαιδεύσει, ξέρουν την περιοχή, γνωρίζουν την δουλειά τους, είναι έμπειρα στελέχη και πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν στους Φορείς Διαχείρισης.»

Η Περιβαλλοντολόγος και Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Έβρου, Ελένη Μακρυγιάννη

Μακρυγιάννη: Πάνω από 80 χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν και εξυπηρετήθηκαν από το Κέντρο

Η Περιβαλλοντολόγος και Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Έβρου, Ελένη Μακρυγιάννη πραγματοποίησε την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Κέντρου Πληροφόρησης στα 20 χρόνια λειτουργίας. Ανέφερε τους βασικούς χρονικά σταθμούς και τόνισε ότι συνολικά ο Φορέας απορρόφησε από προγράμματα 8 εκ. ευρώ από τα οποία πάνω από το 75% διοχετεύτηκαν στην τοπική κοινωνία.

Μέσα στις επιτυχίες συγκαταλέγονται οι συνεχείς προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα με μαθητές σχολείων, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού αφού το κέντρο επισκέφθηκαν πάνω από 80 χιλιάδες πολίτες, η καταγραφή και παρακολούθηση πουλιών και η ανάπτυξη άριστης συνεργασίας με το αντίστοιχο φορέα του Δέλτα στην Τουρκία όπως και με τις τοπικές αρχές Σημειώθηκε ότι παρακολουθείται η ποιότητα των υδάτων του δέλτα με 7 σταθμούς μέτρησης, λειτουργεί τουριστικό κέντρο στις Φέρες, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκατάσταση της λιμνοθάλασσας της Δράνας

Όσο για τις προοπτικές, αυτές είναι η ανάδειξη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η βελτίωση του υδρολογικού καθεστώτος, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, η ομαλοποίηση της λειτουργίας του φορέα και του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων, καθώς και το προεδρικό διάταγμα για τον κανονισμό λειτουργίας και διοίκησης.

Ο περιβάλλοντος δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης

Κατσαδωράκης: «Να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος, να βάλουμε κανόνες»

Ακολούθησε η ομιλία του βιολόγου-ορνιθολόγου-ειδικού ερμηνείας περιβάλλοντος και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης επι σειρά ετών, δρ. Γιώργου Κατσαδωράκη, με θέμα “Τι Δέλτα του Έβρου θέλουμε; Υπάρχουν συνταγές για ψύχραιμη ανάλυση, σχεδιασμό και υλοποίηση;”. Ο κ. Κατσαδωράκης δήλωσε περήφανος για τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα όπου χαρακτηρίζεται ανά την Ελλάδα, ως Φορέας – πρότυπο. Όπως είπε, «στο Δέλτα υπάρχει ένας διπλός χαρακτήρας: η προστασία της φύσης και η διατήρηση της σημαντικής ανθρώπινης δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει όλη την (εύρυθμη) λειτουργία». Σύμφωνα με τον ίδιο «πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν και να αποκατασταθούν λάθη του παρελθόντος που επέφεραν προβλήματα όπως εκτεταμένη υφαλμύρωση νερών, άγονες εκτάσεις, λάθος θέσεις σε αντλιοστάσιο εντός Δέλτα και λάθος κοίτες. Μείναμε πίσω στο κομμάτι αυτό που ονομάζουμε πράσινη ανάπτυξη. Χρειάζεται σωστή διαχείριση με πολλαπλούς στόχους κάτι που θα επιφέρει και συμβιβασμούς και θα πρέπει να μαστε έτοιμοι για αυτό. Να διατυπώσουμε όραμα και να συσπειρωθούμε γύρω από τον Φορέα διαχείρισης του Δέλτα».

Βράβευση του κ. Λασκαράκη
Βράβευση του κ. Ντόλιου
Βράβευση της κας Άννας Δουδουλακάκη, σύζυγος του αείμνηστου Γεωργίου Δουδουλακάκη
Βράβευση του κ. Βασίλη Ευαγγελίδη, υιος του αείμνηστου Ηλία Ευαγγελίδη

Εκπρόσωποι αρχών, φορέων αλλά και άνθρωποι που συνέβαλαν στην λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης βρέθηκαν στη χθεσινή γιορτή

Σημαντικό είναι το έργο του κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Εβρου στην Τραϊνούπολη εδώ και 20 χρόνια

Του Γιώργου Πανταζιδη

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο