Αύξηση ‘φωτιά’ στα δημοτικά τέλη της Αλεξανδρούπολης

Αύξηση ύψους 18,5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα απουσία και των τριών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Η εν λόγω αύξηση έρχεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους και επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με ακόμη ένα ‘χαράτσι’.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα έρθει προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπου αναμένεται η σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή θα ισχυριστεί πως το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Αλεξανδρούπολη στην Κομοτηνή ‘εκτροχίασε’ τα έξοδα, με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος η αύξηση των τελών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η επιβάρυνση υπολογίζεται σε περίπου 23 ευρώ το χρόνο για τις κατοικίες και γύρω στα 42 ευρώ για τα καταστήματα.

Οι απουσίες, το σκεπτικό και η ‘λύση’

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, και από τα μέλη της οι : Χρήστος Γερακόπουλος, Γιώργος Ουζουνίδης, Ελισάβετ Τσονίδου-Σκεύα, Γιώργος Παντελίδης. Δεν προσήλθαν οι: Αντώνης Βαμβακερός. Κωνσταντίνος Θυμιανίδης, Παναγιώτης Ζητάκης, Φανή Τρέλλη, Παύλος Μιχαηλίδης.

Όπως επισημάνθηκε από τον προϊστάμενο του Τμήματος Εσόδων, τα προβλεπόμενα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και το χρηματικό υπόλοιπο των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που μεταφέρεται στο οικονομικό έτος 2017, αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 4.937.993 €, ενώ οι προβλεπόμενες δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 5.851.127 €. Επομένως, προκύπτει έλλειμμα ποσού 913.134 € μεταξύ εσόδων και εξόδων το οποίο για να καλυφθεί, όπως ειπώθηκε, χρειάζεται αύξηση των ισχυόντων σήμερα συντελεστών του τέλους σε τέτοιο ύψος, ώστε να εξασφαλίζεται η είσπραξη εσόδων κατά βάση ανάλογων προς τα αντίστοιχα έξοδα.

«Επειδή όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα η υπηρεσία προτείνει την αύξηση των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 18,50%», επισημαίνεται στην απόφαση, ενώ παράλληλα προτείνεται η απαλλαγή από τα τέλη, κατά 50%, των ευπαθών κατηγοριών.

Σημειώνεται πως οι τακτικές αποδοχές του προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας θα ανέλθουν σε 1.640.324 ευρώ για το 2017, ενώ το έλλειμμα μεταξύ εσόδων και εξόδων προκλήθηκε από τα 659.450 ευρώ που θα κληθεί να καταβάλλει ο δήμος ως ετήσια εισφορά στην ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. μαζί με ακόμη περίπου 58.000 ευρώ για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ για τη λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων και βελτίωση μεθοδολογίας διαχείρισης του και κάποιες ακόμη σχετικές δαπάνες.

Οι αποκλίσεις

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι, με τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι ιεροί ναοί. Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικότατος, ενώ και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Παντελίδης, μιλώντας στον maximum fm, σημείωσε πως για να ελαφρυνθούν λίγο οι επαγγελματίες, για παράδειγμα, θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για τις εκκλησίες, υπονοώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Παύλος Μιχαηλίδης, με σχόλιό του στο facebook, σημείωσε τα παρακάτω:
«Ο κ.Λαμπάκης & η δημοτική αρχή, εν μέσω κρίσης, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ για ΑΥΞΗΣΗ στις τιμές των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ και μάλιστα σε ποσοστό 18,50%!!!

Έχει προηγηθεί η πρόσφατη αύξηση στα τροφεία των παιδικών σταθμών και ενώ δεκάδες Φόροι επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τις Επιχειρήσεις, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται! 🌀Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη (μεταξύ πολλών δήμων σε όλη την χώρα) μόλις πριν από λίγες ημέρες, αποφάσισαν μειώσεις των δημοτικών τελών!!!
Η κακοδιαχείριση <και> των οικονομικών του δήμου, αρχίζει και φέρνει δυσμενή αποτελέσματα…»

Τα παραδείγματα άλλων δήμων

Στο Ίλιον: Ο Δήμος Ιλίου, για ακόμη μια χρονιά, παγώνει τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το 2017, με την υπ’ αριθμ. 349/2016 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου. Το 2013 ο Δήμος Ιλίου είχε προχωρήσει σε μείωσή τους κατά 2,5% σε όλες τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους και έκτοτε παραμένουν στα ίδια μειωμένα επίπεδα, επιπρόσθετα με τις μειώσεις και τις απαλλαγές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 100%.

Στη Θεσσαλονίκη: «Εν μέσω αντιδράσεων από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών Γιούλης Ρανέλλα για μειώσεις ύψους 5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1ης Ιανουαρίου 2017. «Είναι η τρίτη φορά στη θητεία της που η παρούσα διοίκηση προχωρά σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Γενναίες μειώσεις υπήρξαν το 2012 και το 2013 και ακολουθεί νέα μείωση και για το 2017», υπογράμμισε η κυρία Ρανέλλα. Η αντιπολίτευση αντέδρασε ζητώντας ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις…!

Στην Κομοτηνή: Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των δημοτικών τελών μέσα στο 2017, έδωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm. «Στον δήμο Κομοτηνής δεν θα υπάρξει καμιά αύξηση δημοτικών τελών για το 2017 και για κανέναν λόγο. Τα δημοτικά τέλη τα οποία εισπράττουμε, με την διαχείριση την οποία κάνουμε είναι υπεραρκετά, προκειμένου να καλύψουν και την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων», τονίζει ο Γιώργος Πετρίδης.

Στις Συκιές: Την περαιτέρω στήριξη των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως επίσης των οικογενειών και των επαγγελματιών, που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, σηματοδοτεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών, για τα ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη του 2017. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, για τη νέα χρονιά «ελήφθησαν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες των συμπολιτών και συνδημοτών μας», με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμείνουν αμετάβλητα τα Δημοτικά Τέλη για τις κατοικίες και την επαγγελματική στέγη, αλλά να προστεθούν και νέες κατηγορίες που προβλέπουν πλήρη απαλλαγή για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου και μείωση 50% για ευάλωτες κοινωνικά οικογένειες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο