Αυστηρή απάντηση των δήμων της ΑΜΘ στην εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ

Θυμωμένη και σκληρή απάντηση αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, από τους δήμους της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με το θέμα των αντισταθμιστικών έργων, που έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει στους 11 δήμους, από τους οποίους θα διέρχεται ο αγωγός.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε πως παρατηρείται μία ιδιαιτέρως επιφυλακτική στάση από την εταιρεία του αγωγού στα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι δήμοι σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων από 6,5 εκ ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τον σκοπό αυτό, ως ανταποδοτικά. Στο δήμο Αλεξανδρούπολης, στον οποίο αντιστοιχούν 1.920.000 ευρώ, έγινε πρόταση για χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκ ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή σφαγείου στις Φέρες. Ωστόσο, στην εταιρεία δεν επικράτησε αυτό που λέμε ‘ενθουσιασμός’, αντίθετα, η πρόταση αντιμετωπίστηκε με έντονο σκεπτικισμό.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, είναι ακατανόητη η στάση αυτή, αφού στις τέσσερις κατηγορίες έργων συμπεριλαμβάνεται και η αγροτική ανάπτυξη, που συνδέεται με το θέμα του σφαγείου. Σημειώνεται πως, συνολικά, οι 11 δήμοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός, θα λάβουν 6,5 εκ ευρώ σε έργα, μετά από σχετικές προτάσεις, τις οποίες θα εγκρίνει επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο της εταιρείας, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας. Επίσης, 1,5 εκ ευρώ θα λάβει το ΔΠΘ και 2 η Περιφέρεια ΑΜΘ.
Το θέμα της στάσης της εταιρείας θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΠΕΔ, με τον κ. Λαμπάκη να προαναγγέλλει ιδιαίτερα την έκδοση σκληρής και θυμωμένης απόφασης-απάντησης. Με τη διάθεση αυτή συμφωνεί και η αντιπολίτευση που στηρίζει τη δημοτική αρχή στη διεκδίκηση όσων η εταιρεία έχει υποσχεθεί.

Προβληματισμός για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000

Ανησυχία προκαλεί στην δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος δέσμευση του θαλάσσιου χώρου από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και την Ροδόπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δίκτυο Natura 2000, προκειμένου να προστατευτούν η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα και η φώκαινα, η οποία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης και φυσικών πόρων Γιάννη Φαλέκα, στου οποίου την αντίληψη υπέπεσε το θέμα, έχει εμφανιστεί στον ελλαδικό χώρο μόλις 4-5 φορές.

Την εξέλιξη αυτή έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος κάνοντας λόγο για «κεραυνό εν αιθρία» που θέτει σε κίνδυνο όλη την αναπτυξιακή προοπτική που εστιάζεται στον θαλάσσιο χώρο. Όπως είπε, σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος με σύμβουλο του υπουργείου, δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που υπέβαλε σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της παρέμβασης, και στο κατά πόσο θα επηρεάσει για παράδειγμα τα σχέδια για τον αγωγό και τον LNG. Μάλιστα, όπως είπε, σε άλλη επικοινωνία του, «με έναν επαϊοντα των Βρυξελλών, αφού μελέτησε την υπόθεση, μου είπε ότι ανατρίχιασε με αυτό που πάει να συμβεί στη Θράκη». Υπό αυτό το πρίσμα, αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις τις επόμενες μέρες, το οποίο θα αποσταλεί στο υπουργείο και στο οποίο θα εκφράζονται οι αντιρρήσεις και οι φόβοι του δημοτικού συμβουλίου πάνω στο θέμα και θα ζητείται η εξαίρεση της περιοχής από τα σχέδια της κυβέρνησης.

Της Κικής Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του