Απαράδεκτες εικόνες στην «πολιτισμένη» Αλεξανδρούπολη

της Κικής Ηπειρώτου

Δεν έχει τέλος η αναισθησία ορισμένων οδηγών που, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή της δημοτικής αστυνομίας και της τροχαίας, συνεχίζουν να σταθμεύουν όπου βρουν στην κατά τα άλλα σύγχρονη, ευρωπαϊκή και πολιτισμένη Αλεξανδρούπολη.

Όταν όμως μιλάμε για στάθμευση πάνω ή μπροστά σε ράμπες αναπήρων, τότε η αναισθησία γίνεται αναλγησία και οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί θα πρέπει να παρέμβουν δυναμικά.

Την στιγμή που σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μία τέτοια παράβαση θα σήμανε αυτόματα την απομάκρυνση του οχήματος με γερανό, στην Ελλάδα του 2018, οι συνάνθρωποί μας που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, ακόμη και οι γονείς με τα καρότσια, είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σε ελιγμούς, πολλές φορές μέσα στο δρόμο, προκειμένου να βρουν ένα πέρασμα που θα τους επιτρέψει να φτάσουν στον προορισμό τους (τι χλιδή!).

Και βέβαια, πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά σε μία επαρχιακή πόλη (ας μη γελιόμαστε, αυτό είμαστε, τόσο πληθυσμιακά, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας, σε πολλά θέματα) όταν ακόμα και στην πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα των 5 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως, περισσότερες από τις μισές κλήσεις που έκοψε η δημοτική της αστυνομία το 2017 αφορούσαν σε αντικοινωνική στάθμευση, όπως παρκάρισμα σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και ράμπες αναπήρων!

Στην Αλεξανδρούπολη, το πρόβλημα εντοπίζεται σε διάφορα σημεία, κυρίως του κέντρου, με αποκορύφωμα την κατάσταση που επικρατεί χειμώνα-καλοκαίρι στην παραλιακή οδό, και κυρίως στην πολυσύχναστη πλατεία του Φάρου. Σπάνια θα δει κανείς ράμπα ελεύθερη, που να μην έχει σταθμεύσει μπροστά ή πάνω της κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Ακόμη πιο σπάνια βέβαια θα δει κανείς το χαρακτηριστικό ροζ χαρτάκι στο παρμπρίζ του παραβάτη. Δυστυχώς, αν και το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο, υπάρχει μεγάλη ανοχή από την τροχαία, όπως άλλωστε και από τη δημοτική αστυνομία.

Πάντως, ειδικά η δημοτική αστυνομία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της δημοτικής αστυνομίας στη Λάρισα, η οποία πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών σχετικά με τα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ για μια σειρά παραβάσεων, όπως είναι η στάθμευση σε θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία. Σημειώνεται πως για τις δυο προαναφερθείσες παραβάσεις ο οδηγός τιμωρείται με επιτόπου αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες.

Επειδή η συγκεκριμένη παράβαση περιορίζει σε σημαντικό βαθμό το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση, θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, επιτέλους να αναλάβουν δράση και να κάνουν το πιο απλό και αυτονόητο, επιτελώντας την αποστολή τους: να εφαρμόσουν το νόμο και στην πόλη μας. Είναι καιρός οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης να μάθουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα μένουν ατιμώρητες.

Ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί κάθε μέρα, όλη μέρα, στην πλατεία του Φάρου. Η αστυνομία καλείται, επιτέλους, να εφαρμόσει το νόμο εδώ και τώρα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του