efhmerida1

Απαλλαγή από τα διόδια Μέστης και Αρδανίου για τους κατοίκους του Έβρου

Θα απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς Μέστης, που ξεκινά να λειτουργεί από τις 14 Δεκεμβρίου, και Αρδανίου (όποτε και αν κατασκευαστεί), οι μόνιμοι κάτοικοι του Έβρου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Όλα αυτά, βεβαίως, μέχρι τη λειτουργία του συστήματος αναλογικών διοδίων, η οποία χρονικά τοποθετείται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και για τα οποία δεν θα ισχύουν αυτές οι απαλλαγές.

Στην απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη που αναρτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 στη Διαύγεια, αναφέρεται πως θα ισχύσει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων για τους κατοίκους των όμορων με τους σταθμούς περιοχών, καθώς και για ανέργους μέχρι την έναρξη των αναλογικών διοδίων το 2018.

Έτσι, για την Μέστη, απαλλάσσονται από καταβολή του αντιτίμου οι κάτοικοι Έβρου και Ροδόπης, ενώ από τα διόδια του Ιάσμου απαλλάσσονται αντίστοιχα οι κάτοικοι Ροδόπης και Ξάνθης. Από τα διόδια του Αρδανίου, που κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν θα κατασκευαστούν ποτέ, θα απαλλάσσονται μόνο οι κάτοικοι του Έβρου.

Σύμφωνα με την απόφαση καθορίζεται η απαλλαγή των Ι.Χ. ιδιωτικών ή Ι.Χ. επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών. Επίσης προβλέπονται ελεύθερες διελεύσεις για διαδημοτικές μετακινήσεις ανά οδικό τμήμα θέσης Μετωπικού Σταθμού Διοδίων.

Παράλληλα με την απόφαση Σπίρτζη, ορίζεται και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων, εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Επίσης η απαλλαγή ισχύει για ανέργους και θα δίνεται με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

– Για την πιστοποίηση των δικαιούχων και των οχημάτων τους, δημιουργείται ηλεκτρονικός κατάλογος μονίμων κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής.

– Διατίθεται διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι δικαιούχοι συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής η οποία θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο και αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του φυσικού προσώπου που καταθέτει την αίτηση, επωνυμία επιχείρησης εφόσον πρόκειται για εταιρικό όχημα, στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας, στοιχεία επικοινωνίας, γεωγραφική περιοχή κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης, αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία ζητείται η χορήγηση διέλευσης από τα διόδια και τα οποία πρέπει να ανήκουν στην ιδιοκτησία του ανωτέρω φυσικού ή νομικού προσώπου.

– H αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

α) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο του ενδιαφερόμενου.

β) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή/και άλλα φορολογικά στοιχεία μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, διά των οποίων θα αποδεικνύεται η κύρια κατοικία ή η επαγγελματική εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

γ) Άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν στο ανωτέρω φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για τα οποία ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων.

Αιφνιδιάστηκε το ΤΑΙΠΕΔ

Νέα ένταση προέκυψε ανάμεσα στο υπουργείο Μεταφορών και το ΤΑΙΠΕΔ με την ΚΥΑ Σπίρτζη – Τσακαλώτου που προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους, ανέργους και κατοίκους όμορων σε σταθμούς διοδίων περιοχών.

Αιφνιδιασμένος από την ΚΥΑ των υπουργών δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, καθώς απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών από την υποχρέωση να καταβάλλουν διόδια όταν περνάνε από επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, εκ των οποίων οι τρεις είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ τέσσερις μπαίνουν σε λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το voria.gr, η αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν κάθετη και αναμένεται να αποτελέσει καινούργια αιτία όξυνσης των πνευμάτων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ.
Η αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ προκλήθηκε από εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 5 της παραπάνω ΚΥΑ, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τα ΙΧ οχήματα που ανήκουν σε αναπήρους, ανέργους, αλλά και τα επιβατικά ή και επαγγελματικά οχήματα που ανήκουν σε κατοίκους ή επιχειρήσεις όμορης του δικτύου περιοχής.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr