Ανυπολόγιστη καταστροφή στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο ιστορικό Τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο από πυρκαγιά που ξέσπασε και κατέστρεψε την οροφή του.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  και πήρε διαστάσεις στις 3 τα ξημερώματα κατασβέστηκε  περίπου δύο ώρες αργότερα, έχοντας αφήσει πίσω της εικόνα καταστροφής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημίας, ωστόσο είναι εμφανές πως είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι η φωτιά προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης του τεμένους.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Στο Διδυμότειχο θα μεταβεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί.

Σημειώνεται πως η φυσική φθορά του τεμένους, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1389 επί σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄, με την πάροδο των ετών ήταν σημαντική με την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινη στέγη του να τελεί υπό κατάρρευση, αφήνοντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε πρώτες ενέργειες προστασίας του μνημείου, ενώ το 2010 αποφασίστηκε η αναστήλωσή του, οι εργασίες της οποίας επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο