«Ανοίγει πόρτες» ο Κουρουμπλής για ζητήματα του Έβρου

«Δεν έχω κανένα λόγο η Λιμενική Ακαδημία να γίνει στην Αθήνα. Θέλω να γίνει στην περιφέρεια. Για πολλούς και ευνόητους λόγους, δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, θέλω να γίνει σε μία περιοχή, όπως είναι η περιοχή εδώ».

Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας το χρόνιο αίτημα των φορέων της περιοχής για το θέμα. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ σημαντική εξέλιξη της παραχώρησης 45 στρεμμάτων χερσαίας ζώνης του λιμανιού για αξιοποίηση από το Δήμο, στη δυνατότητα σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία, άλλο ένα χρόνιο αίτημα, αλλά και στα ανοικτά ακτοπλοϊκά ζητήματα Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Για το θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας, ο κ. Κουρουμπλής απέφυγε να κάνει την πολυπόθητη ανακοίνωση, για ίδρυσή της στην πρωτεύουσα του Έβρου, καθώς, όπως τόνισε, χρειάζεται πρώτα να υπάρξει μία σοβαρή προεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιοτική εκπαίδευση των σπουδαστών της.

«Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μου είπε χθες μια κουβέντα και με επηρέασε. Μου είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια μαζεύετε υποσχέσεις για τη λεγόμενη Λιμενική Ακαδημία. Επειδή θα ξαναέρθω στην περιοχή και έχω ως βασική αρχή να μη λέω εύκολα πράγματα και να μην υποκύπτω στον πειρασμό της εύκοληςικανοποίησης, θέλοντας όταν πάω κάπου ο κόσμος να αναγνωρίζει πως ό,τι είπε το έκανα, δεν θέλω να λέω εύκολες κουβέντες. Έχουμε φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο επεκτείνει τις πανελλήνιες και στο λιμενικό σώμα και αναβαθμίζει τον χώρο αυτό. Χθες, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΠΘ και δεν σας κρύβω ότι συζητήσαμε το θέμα με τον Πρύτανη και του συνεργάτες. Ο λόγος που με κρατά σε επιφύλαξη να πω κάτι συγκεκριμένο είναι ότι θέλω να πειστώ πως εκπαιδευτικά, ένα τέτοιο κέντρο, θα είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Ήμουν πάντα φίλος και ομοϊδεάτης του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, όταν μιλούσαμε για το αθηναϊκό κράτος, κατάγομαι από τηνπεριφέρεια, ξέρω πόσοδύσκολα είναι τα πράγματα. Δεν έχω κανένα λόγο να γίνει αυτή η σχολή στην Αθήνα. Θέλω να γίνει στην περιφέρεια. Για πολλούς και ευνόητους λόγους, δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, θέλω να γίνει σε μία περιοχή, όπως είναι η περιοχή εδώ. Θέλω όμως να εξασφαλίσω τη δυνατότητα η ποιότητα της εκπαίδευσης να είναι στο επίπεδο που πρέπει.Δώστε μου μία ευκαιρία να ξανάρθω στην Αλεξανδρούπολη, για να την ολοκληρώσουμε, αφού προηγουμένωςγίνει η ανάλογη επεξεργασία, με τη σοβαρότητα που πρέπει, για να γίνει κάτι που πραγματικά θα λάμπει και δεν θα φαντάζει ότι λάμπει».

Για λιμάνι, χερσαία ζώνη και υποδομές

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο, όπως τόνισε, «όλοι καταλαβαίνουμε κι έχουμε κοινό τόπο να το στηρίξουμε, ώστε το κομβικό, στρατηγικό αυτό λιμάνι να συνδεθεί με μίασειρά δράσεων που έχουν να κάνουν και με το κέντρο εμπορευματοκιβωτίων και με σιδηρόδρομο. Κατορθώσαμε και βρήκαμε κοινό τόπο μαζί με ΤΑΙΠΕΔ ώστε το λιμάνι αυτό πραγματικά να αναπτυχθεί σε συνδυασμό με τους δύο αυτούς τομείς.

Για το επίσης πολύ σημαντκό θέμα της σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία, ο υπουργός υπογράμμισε πως αν και δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, θα στηρίξει το αίτημα των φορέων της περιοχής με παρέμβαση στο υπουργείο υποδομών. «Νομίζω δεν είναι πολλά τα χρήματα και νομίζω μια τέτοιαυποδομή δεν μπορεί να στειρείταιαυτής της δυνατότητας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση πιστώσεων για παρεμβάσεις στα λιμάνια της Σαμοθράκης.

Για τη χερσαία ζώνη

Για την παραχώρηση των 45 στρεμμάτων του λιμανιού προς τον Δήμο, ώστε με δικούς του πόρους να αξιοποιήσει όλο το χώρο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ο υπουργός επισήμανε πως υπήρχαν νομικά προβλήματα.

«Δεν σας κρύβω ότι το όλο εγχείρημα για την παραχώρηση είχε μία δυσκολία, νομική. Ας πούμε ότι ήταν στα όρια της νομιμότητας. Όταν όμως έχεις να κάνεις με μία έκταση που δίδεται από έναν δημόσιο φορέα σε έναν άλλον δημόσιο φορέα και αφορά την αναβάθμιση της πόλης και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, τότε εκεί είναι η ευθύνη και η τόλμη του πολιτικού να πάρει πάνω του το θέμα. Παρά τις ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων είπα ότι θα υπογράψω για να γίνει αυτή η παραχώρηση πραγματικότητα. Σήμερα είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι αυτό που δυσκόλευε την προσπάθεια του δημάρχου σήμερα έχει λυθεί. Έχει λυθεί με τη συνδρομή του ΟΛΑ και των βουλευτών μας και της περιφέρειας και όλων των παραγόντων που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν περιοχή»

Για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου που δίνει τη δυνατότητα σε μικρά νησιά, κάτω των 5.000 κατοίκων, όπως η Σαμοθράκη, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για σύνδεση, να μπορούν να προχωρούν τα ίδια σε τέτοιου είδους συμβάσεις. «Είναι μία καινούρια θεσμική παρέμβαση, ώστε να δίδεται η δυνατότητα να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους μια τέτοια προοπτική» είπε ο υπουργός.

Για τη σύνδεση Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης με Λήμνο και Λέσβο είπε ότι ικανοποιείται ένα χρονίζον αίτημα, όχι όμως για όλο το χρόνο σε πρώτη φάση, όπως ζήτησαν οι δήμαρχοι, αλλά για το καλοκαίρι, ώστε να ανιχνευθεί το ενδιαφέρον που θα υπάρξει και στην πορεία να υπάρξουν οι ανάλογες κινήσεις. Για το Λαύριο, ο κ. Κουρουμπλής ότι θα επαναξεταστεί η εκ νέου δρομολόγηση της γραμμής, αφού η πρώτη προσπάθεια είχε προβλήματα.

Ικανοποίηση Λαμπάκη

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Βαγγέλης Λαμπάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές με τον υπουργό, ο οποίος, όπως είπε, «είναι πλέον φίλος και κοιτάζει την περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες κατάφατσα, κατάματα χωρίς να έχει κανένα λόγο να πει ψέματα. Μπορώ να συνδιαλλαγώ μαζί του με απόλυτη ειλικρίνεια».

Χαρακτήρισε την παραχώρηση των 45 στρ ως μία τεράστια αρχή για την υλοποίηση μίας παρέμβασης που ονειρεύονταν για χρόνια πολλοί δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια. Για τη σύνδεση με Λαύριο είπε ότι θα πρέπει το υπουργείο να τη δώσει και πάλι στην περιοχή, αφού με περισσότερο υποστήριξη αυτή τη φορά θα φέρει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Για τη λιμενική ακαδημία σημείωσε πως ουσιαστικά είναι ‘προ των πυλών’.

Γκαρά: «Ούτε μέρα η Σαμοθράκη χωρίς οχηματαγωγό πλοίο»

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά υπογράμμισε τη σημασία του αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ που διεξήχθη Δευτέρα και Τρίτη στην Κομοτηνή.

«Βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα μιας δουλειά 2,5 ετών, που έρχονται να γνωστοποιηθούν αυτές τις μέρες του συνέδριου. Δεν είναι εξαγγελίες, δεν είναι πράγματα που απλώς υποσχόμαστε για να χαϊδέψουμε αυτιά, είναι ζητήματα και ανακοινώσεις που έρχονται σαν αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης επεξεργασίας ετών και σαν αναγκαιότητα πάρα πολλών ετών».

Για την παραχώρηση των 45 στρ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως εντάσσεται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για διεκδίκηση και παραχώρηση δημόσιων χώρων προς χρήση από τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την συντήρηση του ΣΑΟΣ ΙΙ από 19/11 επισήμανε ότι δρομολογείται λύση. Είμαστε βέβαιοι ότι μετρά από δουλειά και επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο ότι η Σαμοθράκη δεν θα μείνει ούτε μέρα χωρίς οχηματαγωγό πλοίο. Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις όταν τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται».

Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του