Αισθητή μείωση των αφίξεων από Τουρκία

Υποτονική, σε σχέση με άλλες χρονιές, η φετινή θερινή περίοδος, διαπιστώνει η Ομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης – Αρνητικά επηρεασμένοι και οι δείκτες της κατανάλωσης, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι της τοπικής αγοράς, με εξαίρεση τους κλάδους της εστίασης

Της Κικής Ηπειρώτου

Αισθητά μειωμένες είναι οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στην περιοχή μας για το γ’ τρίμηνο του 2018, γεγονός που επηρέασε και την κατανάλωση, όπως ήταν αναμενόμενο. Τα ανεπίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης δείχνουν πως οι έντονες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουν αφήσει τα ‘σημάδια’ τους και στην Αλεξανδρούπολη, όπου, ευτυχώς, φαίνεται πως έπαιξαν καταλυτικό ρόλο οι επισκέπτες από Βουλγαρία και Ρουμανία, ώστε το … ταμείον, τελικά, να μην είναι τόσο μείον.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, τα ανεπίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αναφορικά με τις οδικές αφίξεις για το γ’ τρίμηνο του 2018, δείχνουν πως υπάρχει μία αισθητή μείωση σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από Τουρκία.

«Κάμψη είχε παρατηρηθεί και στην παρουσίαση τωναποτελεσμάτων του οικονομικού περιβάλλοντος της Θράκης για το 2016, όπου ουσιαστικά φαινόταν μία κόπωση, όπως το ονομάσαμε εκείνη την περίοδο, διότι, δεν υπήρχε τόσο σοβαρή μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ και λίρας, όπως υφίσταται αυτή την στιγμή, ιδιαίτερα από το Μάρτιο και  μετά, φαινόταν όμως από τότε μία κόπωση αναφορικά με κατανάλωση στην αγορά, δηλαδή στα είδη εμπορίου, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για την κατανάλωση υπηρεσιών, κυρίως στο κομμάτι της εστίασης και της διασκέδασης.

Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι έχει ενισχυθεί με αρνητικό πρόσημο τη φετινή χρονιά, καθότι μια σειρά από μεταβολές στο πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας, με μία σειρά από εξελίξεις, όπως τις προεδρικές  εκλογές που είχαν έντονα στοιχεία πόλωσης, έχουν επηρεάσει την κατανάλωση των Τούρκων στη χώρα μας. Αυτό έρχεται να συνηγορήσει στην κόπωση που είχε καταγραφεί την προηγούμενη φορά κι έτσι, όλο αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά».

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Χατζημιχαήλ, τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει αναπλήρωση του κενού που δημιουργήθηκε τόσο από τις μειωμένες αφίξεις, όσο και από τη μειωμένη κατανάλωση των Τούρκων, από τις όχι ακριβώς εντυπωσιακές, αλλά αρκετά μεγάλες σε αριθμό οδικές αφίξεις επισκεπτών από Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου σημειώθηκε μία όχι ανάλογη, αλλά καλή κατανάλωση στο εμπόριο και κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του