Έλεγχοι κατά του παρεμπορίου σε όλη την ΑΜΘ

Τη δημιουργία ευέλικτων κλιμακίων για τον έλεγχο και την πάταξη του παρεμπορίου αποφάσισε η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού η κατάσταση, ιδιαίτερα στο βόρειο Έβρο, είναι ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κλιμάκια αναλαμβάνουν το έργο της διενέργειας ελέγχων σε όλο το μήκος και το πλάτος του κάθε νομού της ΑΜΘ, θα λειτουργούν αυτοτελώς και συμπληρωματικά προς τα κλιμάκια που ελέγχουν τις λαϊκές αγορές, με βασικό χαρακτηριστικό τους την ευελιξία.

Οι επιτροπές απαρτίζονται από 3 υπαλλήλους της Περιφέρειας, έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με τους αναπληρωματικούς τους σε περίπτωση που κωλύεται κάποιος.

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, χαρακτήρισε την απόφαση του Γιώργου Παυλίδη ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου Οντέρ Μουμίν, σημειώνοντας με δηλώσεις του στο Χρόνο, πως «έχουμε ιδιαίτερα αυξημένα τέτοια φαινόμενα στη Ροδόπη, την Ξάνθη και τον βόρειο Έβρο, τα σημεία εισόδου από τους κάθετους άξονες, ενώ είναι αντιμετωπίσιμη η κατάσταση στην Καβάλα τη Δράμα και τον νότιο Έβρο». Όπως διευκρίνισε «οι έλεγχοι θα γίνονται παντού και στους περιφερειακούς δήμους και στις λαϊκές αγορές, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας πάντα.

Στόχος μας είναι η πρόληψη, να εμφανίζεται η επιτροπή προληπτικά, όπου απαιτείται και όπου χρειάζεται θα επιβληθούν εννοείται και πρόστιμα. Όσοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις από εδώ και πέρα να είναι πιο προσεκτικοί. Το νόμιμο εμπόριο και τους επαγγελματίες του έχουμε υποχρέωση να τους προστατεύσουμε και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Πέλετ, ψωμί, τσιμέντα από Βουλγαρία

Στην Ελλάδα το παρεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 ως και 8 δισ. ευρώ από το κράτος, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φθάνει τα 25 δισ. ευρώ ετησίως.

Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2016 έχουν κατεβάσει ρολά συνολικά 15.409 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών και έχουν χαθεί πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή αστοχία στην πάταξη του παρεμπορίου ισοδυναμεί με εγκληματική αμέλεια, λένε οι άνθρωποι της αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος του ΕΒΕΘ, μιλώντας στην «Ημερησία» σημείωσε πως «ιδίως από τη Βουλγαρία εισάγονται τα πάντα χωρίς κανένα έλεγχο στα Τελωνεία λόγω Ε.Ε. και χωρίς να κόβονται τιμολόγια. Και φυσικά δεν αποδίδεται ΦΠΑ. Από κουφώματα και πέλετ μέχρι τσιμέντα και ρούχα έρχονται από τη Βουλγαρία ανεξέλεγκτα και «μαύρα». Ακόμη και ψωμί, έχω μάθει, πως έρχεται στο Νευροκόπι και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορα. Έρχεται το φορτηγό και μοιράζει το ψωμί στα πρατήρια της περιοχής, σε μισή τιμή απ’ ό,τι το ελληνικό.

Είναι ένα θέμα, το οποίο έχει επανειλημμένα θιγεί σε νυύν και τέως υπουργούς, ενώ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή μας. Την ίδια στιγμή, αρκετοί βορειοελλαδίτες εξακολουθούν να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και αγοράζουν έπιπλα, ρούχα και βενζίνη λόγω της φθηνότερης τιμής τους.

Μάλιστα, λίγα χρόνια πριν, προτού «κάτσει» τελείως η οικοδομή ερχόταν ολόκληρα συνεργεία με εργάτες από τη Βουλγαρία για να εγκαταστήσουν κουζίνες. Δυστυχώς, δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία και να πλήττονται οι υγιείς επιχειρήσεις. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το κράτος να εγκαταστήσει ειδικά κλιμάκια ελεγκτών 5 έως 10 χιλ. μακριά από τα σύνορα να ελέγχουν τα φορτηγά με ειδικά φορτηγά σκάνερ, όπως ακριβώς κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο