Έλεγχοι και πρόστιμα για το κάπνισμα στην Αλεξανδρούπολη

Ανέκδοτο έχει καταντήσει στη χώρα μας ο αντικαπνιστικός νόμος που, εδώ και χρόνια, με ευλάβεια ΔΕΝ εφαρμόζεται, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν λίστες με τα λεγόμενα «άκαπνα» μαγαζιά, τα οποία, φυσικά, αποτελούν εξαίρεση και στο νομό μας.

Την ώρα που οι καπνιστές στη χώρα μας μειώνονται, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 27%, και 33% στις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών, το παθητικό κάπνισμα παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα που μοιάζει άλυτο παρά την αυστηρή νομοθεσία, εκθέτοντας σε κίνδυνο κάθε χρόνο πάνω από 130.000 εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, με το μέσο Έλληνα (συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, εγκύων, και ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα) να εκτίθεται σε ποσοστό 78,5% στο παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

ΠΑΜΘ: Αναγκαία εντατικοποίηση των ελέγχων

Πριν λίγες μέρες, εστάλη έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς τις περιφερειακές ενότητες των 5 νομών, το οποίο έκανε λόγο για αναγκαία εντατικοποίηση των ελέγχων. Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες ημέρες, από κλιμάκια, τόσο των αρμόδιων διευθύνσεων της ΠΕ Έβρου, όσο και της αστυνομίας, έγιναν έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αλεξανδρούπολης, όπου βεβαιώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου και επιβλήθηκαν πρόστιμα ως 600 ευρώ.

Βεβαίως, αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο στην πορεία υπήρξε μια κάποια χαλάρωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σοβαρό αποτέλεσμα και συμμόρφωση, τόσο των επαγγελματιών, όσο και των ίδιων των πολιτών.

«Άκαπνοι, με κόστος»

Η προσπάθεια ενός επαγγελματία της Αλεξανδρούπολης να κρατήσει άκαπνο το εστιατόριό του σκοντάφτει στις γνωστές, προβληματικές συμπεριφορές από κάποιους φανατικούς καπνιστές, με αποτέλεσμα η επιλογή αυτή να του κοστίζει, όπως λέει, σε πελατεία.

Κάποιοι ενοχλούνται και το δείχνουν, κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να σηκωθούν και να φύγουν, όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ». Ωστόσο, η διεύθυνση του μαγαζιού επιμένει να εφαρμόζει τη νομοθεσία και να σέβεται, πάνω απ’ όλα, την επιθυμία των υπόλοιπων θαμώνων (ναι, υπάρχουν κι αυτοί), οι οποίοι δεν μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους μέσα στους καπνούς.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης και συμφέροντα

“Ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση” σημείωσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου με τίτλο “Μιλάμε ανοιχτά για τον Καρκίνο. Πρόληψη και έγκυρη διάγνωση” που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία, δείχνοντας με έμμεσο τρόπο προς την πλευρά των καπνοβιομηχανιών και πρόσθεσε πως η μη εφαρμογή του νόμου αντικατοπτρίζει σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε αντίθεση όμως με την διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης ο Έλληνας ζητά πια μετ’ επιτάσεως να εφαρμοστεί ο νόμος με το 76% να αισθάνεται θυμό που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που δεν εφαρμόζει το νόμο για το κάπνισμα και το 78% να πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας μας. Το τσιγάρο πια έχει πάψει να αποτελεί “μόδα’ και “μαγκιά” και ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία.

Ανασυντάσσεται το υπουργείο υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο υγείας ανασυντάσσεται, με στόχο να πάψει η χώρα μας να είναι περίγελος της Ευρώπης διατηρώντας την καπνιστική συνήθεια μέσα σε δημόσια κτήρια, αλλά και σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους, όπως είναι οι επιχειρήσεις και τα μπαρς.

Ως γνωστόν, εδώ και παραπάνω από μια 10ετία πλήρη εφαρμογή του μέτρου έχει κάνει ακόμα και η Τουρκία όπου υπάρχει παράδοση στην καπνιστική συνήθεια. Παρόλα αυτά, εκεί κανείς δεν τολμά να ανάψει τσιγάρο σε δημόσιο ή ιδιωτικό κλειστό χώρο (χώρους εστίασης, κλπ) ενώ στην Ελλάδα ο νόμος έμεινε στα χαρτιά με κάποιος να κατηγορούν κάθε μεμονωμένη ή συλλογική προσπάθεια για διακοπή του παθητικού καπνίσματος.

Όπως όλα δείχνουν, η απαγόρευση που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα αφορά ενημερώσεις πρόληψης στα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και αυστηρό πλαίσιο καταστολής όσων συνεχίζουν να παραβαίνουν τον νόμο με τσουχτερά πρόστιμα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του