efhmerida1

Για 6 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη

Ως τις 26 Μαρτίου του 2018 θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Σαμοθράκης, μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε το νησί. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στο site της Γενικής Γραμματείας, ενώ είχαν προηγηθεί τα σχετικά αιτήματα τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση Καπάκη αναφέρει: Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-09-2017 και 26-09-2017 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 26 Μαρτίου 2018. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Ο συντονισμός ανατίθεται στον Δήμο Σαμοθράκης».

Κυβερνητικό κλιμάκιο και φορέων

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού μπορεί να χαρακτηριστεί άμεση , στο μέτρο του δυνατού. Από το πρωί μετέβησαν  κλιμάκιο πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ, μηχανήματα της πυροσβεστικής και του στρατού με χειριστές και ανώτερα στελέχη, αλλά και ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό και προτεραιότητα στον καθαρισμό του κέντρου Υγείας και αρτηριών της Χώρας. Στο νησί επρόκειτο να μετέβη και ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου και ο Αναπλ. ΓΓ Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης κ. Βαρδάρος.

Παράλληλα, αναμενόταν και ο βρίσκεται ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης για να έχει προσωπική επαφή με την κατάσταση, ενώ αργά χθες το μεσημέρι έγινε και σύσκεψη παρουσία του ΓΓ Υποδομών κ. Δέδε και του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, και υπηρεσιακών παραγόντων για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών.

Την εικόνα της καταστροφής έδωσε μιλώντας στο News 24/7 και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβις: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κομμένοι δρόμοι και πολλές ζημιές στη Χώρα. Αρκετές κατολισθήσεις και μεγάλες ποσότητες λάσπης. Είναι πολλά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Η συγκοινωνία στο νησί γίνεται μόνο σε λίγα σημεία αλλά στα περισσότερα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα» .

Γκαρά: «Η αντίδραση μας ήταν άμεση»

Η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά η οποία έκανε την παρακάτω δήλωση : «Από νωρίς τα υπουργεία ήδη έχουν κινητοποιηθεί, το νησί έχει κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι δυνάμεις μας και η προσοχή μας στραμμένες στη Σαμοθράκη για άμεση αποκατάσταση.

Παρά τις δυσκολίες επικοινωνίας με το νησί από το πρώτο λεπτό που ενημερωθήκαμε, άμεσα σε λίγα λεπτά συντονίστηκαν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν. Ήδη στο νησί έφτασαν ενισχύσεις και μηχανήματα του στρατού, ΕΜΑΚ, πυροσβεστικής και πολιτική προστασία, υδροφόρες, ενώ φροντίσαμε να σταλούν άμεσα φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στο νησί βρέθηκε και κλιμάκιο του υπ. Υποδομών. Η αντίδραση μας ήταν άμεση και φροντίζουμε με όλες τις δυνάμεις όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή αλλά και να διορθώσουμε προβλήματα που υπάρχουν ώστε να θωρακιστεί το νησί. Παράλληλα φτάνει και κλιμάκιο της ΔΥΠΕ για καταγραφή καταστροφών ώστε άμεσα να διορθωθεί ο ιατρικός εξοπλισμός.

Μαρτυρίες: «Ήταν ακραία τα καιρικά φαινόμενα»

Όπως τόνισε ο ο Πυραγός στην  Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σαμοθράκης κ. Αντώνης Χαμαλίδης, «η κατάσταση είναι τραγική στο νησί. Έβρεχε από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, μέχρι και τις 8 το πρωί. Ήταν ακραία τα καιρικά φαινόμενα. Πολύ νερό, πολλή λάσπη.  Το Κέντρο Υγείας του νησιού έχει πάθει ζημιά. Το Δημαρχείο έχει πάθει ζημιά. Είχαμε πολλές κλήσεις από χθες να τραβήξουμε νερά αλλά πλέον είμαστε σε ύφεση. Τώρα γίνεται αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης γιατί το δίκτυο υπέστη αρκετές ζημιές, όπως και το δίκτυο ύδρευσης» ενημέρωσε ο κ. Χαμαλίδης.

Νοσοκόμα από το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, μιλώντας στο News 24/7 δήλωσε «Έχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή. Το Κέντρο Υγείας έχει καταστραφεί. Έχουν μπει νερά και καταστράφηκαν τα μηχανήματά μας, το φαρμακευτικό υλικό.  Ευτυχώς δεν υπήρχαν ασθενείς. Ήταν μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό μέσα και δεν κινδύνευσε κανείς.

Κάντε κλικ για να δείτε το φωτορεπορτάζ: 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr