Άνοιξε το υποθαλάσσιο τούνελ της Κωνσταντινούπολης.

Το τούνελ ονομάζεται «Avrasya» (Ευρασία) και επιτρέπει στους αυτοκινητιστές να περάσουν από τη μία όχθη του Βοσπόρου στην άλλη, σε 15 λεπτά.

Εγκαινιάζοντας το τούνελ, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η βαριά επικαιρότητα της Τουρκίας δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει τα σχέδιά του.

Παρά το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα στην Τουρκία, το πρώτο τούνελ που περνάει κάτω από τον Βόσπορο, στην Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάστηκε την Τρίτη από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Το τούνελ ονομάζεται «Avrasya» (Ευρασία) και επιτρέπει στους αυτοκινητιστές να περάσουν από τη μία όχθη του Βοσπόρου στην άλλη, σε 15 λεπτά. Το τούνελ είναι το τελευταίο μιας σειράς έργων που ξεκίνησε ο Ερντογάν για να μεταμορφώσει τις τουρκικές υποδομές.

Τον Οκτώβριο του 2013 η Τουρκία άνοιξε το σιδηροδρομικό τούνελ Marmaray, την πρώτη υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Έτσι, από χθες, ο καθένας μπορεί να οδηγήσει και το αυτοκίνητό του κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου, χάρη στο τούνελ που σχεδιάστηκε για να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία της Κωνσταντινούπολης. Το τούνελ «Ευρασία» έχει μήκος 5,4 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 3,4 χιλιόμετρα βρίσκονται κάτω από τον Βόσπορο. Η διαδρομή θα γίνεται σε 15 λεπτά, αντί για «1,5 ή 2 ώρες που χρειάζονταν όταν υπήρχε μποτιλιάρισμα», όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Ahmet Arslan, ο οποίος προέβλεψε ότι θα περνάνε καθημερινά «120.000-130.000 αυτοκίνητα».

Το υποθαλάσσιο τούνελ του Βοσπόρου κατασκευάστηκε από τον τουρκικό ιδιωτικό κατασκευαστικό όμιλο Yapi Merkezi και τον νοτιο-Κορεατικό όμιλο SK Grou. Το έργο κόστισε  1,245 δις δολάρια και έχει δύο πατώματα. Επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι σεισμογενής πόλη, το τούνελ έχει κατασκευαστεί ώστε να μην κινδυνεύει από σεισμούς και τσουνάμι.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να οικοδομήσει μια «Νέα Τουρκία», με καινούριες υποδομές, έγκαιρα, ως τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από την θεμελίωση της τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, που θα γίνουν το 2023. Ανάμεσα στα «τρελά σχέδια» του προέδρου Ερντογάν υπάρχει επίσης ένα τρίτο, γιγαντιαίο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, η πρώτη γέφυρα που θα διασχίζει το Στενό των Δαρδανελίων αλλά και ένα τεχνητό κανάλι, όπως το Κανάλι του Σουέζ, στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα σχέδια», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Χάρη στην εμπειρία από το τούνελ του Βοσπόρου θα μπορέσουμε να χτίσουμε και το τρίτο τούνελ κάτω από τη θάλασσα. Θα είναι ένα τούνελ με τρία πατώματα, μαζί με σιδηρόδρομο, όπως το Marmaray, και μαζί με δρόμο, όπως το Avrasya.»

Ο ίδιος ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η βαριά επικαιρότητα της Τουρκίας δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει τα σχέδιά του. «Αυτού του είδους τα γεγονότα δεν θα μας απομακρύνουν από το δρόμο μας», δήλωσε το περασμένο Σάββατο, μετά την επίθεση στο Kayseri.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr