Μία πολλά υποσχόμενη χρονιά ξεκινά στο «Σπίτι της Αντουανέττας»

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας, δεκαπέντε χρόνια έντονης και δημιουργικής παρουσίας στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Αλεξανδρούπολης «Το σπίτι της Αντουανέττας».

Από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους, βιωματικούς.

Ο Σύλλογος, ο οποίος μετρά περίπου 200 μέλη, στεγάζεται στο παλιό, χτισμένο από ξύλο και με χαρακτηριστική κόκκινη κεραμοσκεπή Σπίτι της Αντουανέττας, που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 20, σε μικρή απόσταση από το Πάρκο Ανατολικής Θράκης, λίγα στενά πιο πάνω από τη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Το Σπίτι της Αντουανέττας πήρε το όνομά του από την Αντουανέττα Δεμτσάν, η οποία αποτέλεσε την πρώτη και πιο αγαπημένη, σύμφωνα με τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στην πόλη. Όνειρο της, που έκανε πράξη με το να δωρίσει το κτίριο στο δήμο Αλεξανδρούπολης, ήταν το κτίριο να λειτουργήσει είτε ως κέντρο ανάπτυξης γλωσσών και πολιτισμών είτε ως βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών για παιδιά.

Ο Σύλλογος, βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση, για μικρά παιδιά και εφήβους, οργανώνει ομάδες ενηλίκων με σκοπό να τους ξαναθυμίσει τα γαλλικά που ήδη γνωρίζουν ή τους δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουν την εκμάθηση της γλώσσας. Παράλληλα, κάθε χρόνο στεγάζει και απασχολεί μία Γαλλίδα φοιτήτρια – stagiaire, που πραγματοποιεί την πρακτική της εξάσκηση με τη δουλειά της στο Σύλλογο και υποστηρίζει τα προγράμματά του. Επιπλέον, εξασφαλίζεται πάντα για τη stagiaire, άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό, έχει τη δυνατότητα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Γαλλικής γλώσσας της πόλης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να μπαίνει στη σχολική τάξη και να συμμετέχει στη διενέργεια του μαθήματος, σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, σε προβολές με υλικό από τον τόπο καταγωγής της. Έτσι, έρχονται οι μαθητές σε επαφή με την αυθεντική ομιλία της ξένης γλώσσας.

Επίσης, στις γνωστές δράσεις του Συλλόγου συγκαταλέγονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει με μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία κάθε φορά, όπως: τη γιορτή για τη νέα σοδειά κρασιών, κάθε Νοέμβριο, το γνωστό Vins Nouveaux- Beaujolais, ή τη γιορτή της κρέπας το Φεβρουάριο, εκδηλώσεις για το μήνα της Γαλλοφωνίας κάθε Μάρτιο, όπως τους γνωστούς μαραθωνίους ανάγνωσης. Επιπλέον, υπάρχει η συνδιοργάνωση με την ΚΛΑ Αλεξ/πολης στο φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου και επισκέψεις –εκθέσεις στο χώρο του Σπιτιού κάποιων εκδοτικών εταιρειών, ξενόγλωσσων βιβλίων. Έχουν επίσης φιλοξενηθεί στους χώρους του σεμινάρια του Γαλλικού Ινστιτούτου και άλλων φορέων.

Απολογισμός και νέες δράσεις

Σε ό,τι αφορά τη σχολική χρονιά που πέρασε (2016-2017), το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, που ανέλαβε επίσημα μετά από αρχαιρεσίες το καλοκαίρι του 2016, πραγματοποίησε καταρχάς μια σημαντική ανακαίνιση του χώρου του Σπιτιού της Αντουανέττας, με την πολύτιμη εθελοντική συμβολή δύο νέων αρχιτεκτόνων της πόλης και βασική στήριξη και δουλειά από τα συνεργεία του Δήμου. Δόθηκε στο χώρο μια νέα πνοή, με μια πιο σύγχρονη εκδοχή του. Με τον τρόπο αυτό αναδείχτηκε η πλούσια βιβλιοθήκη του Συλλόγου και ο χώρος δραστηριοποίησης των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα. Αυτό δε σημαίνει, πως δε χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια και συντήρηση, ένα τόσο παλιό και όμορφο κτίριο, ιστορικής αξίας για την πόλη.

Επιπρόσθετα, προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα του Συλλόγου, ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο: «Αλεξανδρούπολη, μια πόλη, ένα σπίτι, μια Iστορία». Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποίησε για πρώτη φορά την περασμένη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «το Σπίτι της Αντουανέττας» σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και μπορεί να συνδεθεί με το διδακτικό αντικείμενο «Ευέλικτη Ζώνη» και πιο συγκεκριμένα με τη θεματική ενότητα «Θέματα Περιβάλλοντος (κοινωνικού και φυσικού) – Γνωριμία με το τοπικό περιβάλλον.»

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την τοπική ιστορία και αρχιτεκτονική με παιγνιώδη τρόπο καθώς και η ενίσχυση της βιωματικής μάθησης. Οι μικροί επισκέπτες αρχικά ξεναγούνται στο χώρο του Σπιτιού της Αντουανέττας που αποτελεί ένα από τα πιο ονομαστά κτίρια ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια πραγματοποιείται διαδραστική παρουσίαση της τοπικής ιστορίας και κατασκευή εικαστικού έργου ως απόρροια των παιδαγωγικών δράσεων.

Επιπλέον, ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι (bazaar), ήρθε να προστεθεί στις εκδηλώσεις που συνηθίζει να διοργανώνει ο Σύλλογος. Κατά τη διάρκεια του μπαζάρ πραγματοποιήθηκε μικρής διάρκειας θεατρική παράσταση από μέλη της Πειραματικής σκηνής Αλεξανδρούπολης, με μεγάλη επιτυχία! Το ζεστό κρασί έρεε άφθονο και η quiche lorraine καθώς και το γλυκό bûche de noel, κρατούσαν σε ευχάριστη διάθεση τους επισκέπτες!

Ακόμη, τα μέλη του συλλόγου είχαν τη χαρά να υποδεχτούν στο χώρο του Σπιτιού το γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο νομό Έβρου, όπου είχε επαφές και με άλλους φορείς.

Τέλος, ο Σύλλογος παραμένει ανοικτός σε συνεργασίες και συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων με κάθε φορέα και κυρίως κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα της πόλης και όχι μόνο. Τη χρονιά που πέρασε, το χώρο του Συλλόγου επισκέφτηκαν Γυμνάσια από την πόλη της Κομοτηνής. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο πραγματοποίησε το τμήμα του ΔΙΙΕΚ Αλεξ/πολης «Ειδικότητα Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων».

Με τη νέα σχολική χρονιά, μέσα στο μήνα Οκτώβριο, αναμένεται η καινούρια stagiaire, για να πλαισιώσει και να στηρίξει τις δράσεις του Συλλόγου που συνεχίζει δυναμικά και με όρεξη!

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr