Ελλάδα Οικονομία Περιφέρεια

Αδιάκοποι φορολογικοί έλεγχοι σε Αλεξανδρούπολη και βόρεια Ελλάδα

Της  Κικής Ηπειρώτου

Αυξημένη είναι η παραβατικότητα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των επίσης αυξημένων φορολογικών ελέγχων των αρμόδιων κλιμακίων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας, στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι έλεγχοι δεν σταμάτησαν όλο το καλοκαίρι ούτε στην Αλεξανδρούπολη, όπου έμποροι και επαγγελματίες μιλούν πλέον για «καθημερινό φαινόμενο».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επαγγελματίες της περιοχής συνεργάζονται με τους ελεγκτές, με αποτέλεσμα, πέρα ίσως από κάποιες παρατηρήσεις, να μην έχει καταγραφεί κάποια κραυγαλέα παράβαση το τελευταίο διάστημα. Είχε προηγηθεί, ωστόσο, πριν αρκετούς μήνες, η περίπτωση καταστήματος του κέντρου που σφραγίστηκε για λίγες μέρες λόγω μη έκδοσης αποδείξεων, όπως και η βεβαίωση υψηλού προστίμου σε επιχείρηση εστίασης όπου βρέθηκαν πολλοί ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

Αύξηση ελέγχων και παραβάσεων

Αυτό δείχνουν άλλωστε και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οπότε και πραγματοποιήθηκαν  2.902 προληπτικοί έλεγχοι και 102 έρευνες για απάτες ΦΠΑ έναντι 2.118 ελέγχων και 59 ερευνών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 (αύξηση 37% και 73% αντίστοιχα).  Ομοίως, αυξημένη είναι και η  παραβατικότητα, όπως αναφέρει το voria.gr, καθώς έφθασε στο 62% επί των προληπτικών ελέγχων, έναντι 54% πέρυσι!

Μεταξύ των υποθέσεων βαριάς φοροδιαφυγής που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων είναι η περίπτωση καφετέριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου διαπιστώθηκε για διάστημα ενός έτους ανακριβής έκδοση αποδείξεων σε 10.000 (!) περιπτώσεις, με συνολική αποκρυβείσα αξία 357.000 ευρώ και διαφυγόντα έσοδα συνολικά 176.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η φοροδιαφυγή γινόταν με το κόλπο των εκ των υστέρων εκπτώσεων, δηλαδή με την καταχώρηση των εκπτώσεων μετά την αποχώρηση των πελατών και την πληρωμή του πλήρους λογαριασμού για την παρεχόμενη υπηρεσία. Ειδική αναφορά όμως γίνεται και σε αντίστοιχη περίπτωση σε επιχείρηση της Κομοτηνής.

Οι πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις

– Στην Κομοτηνή εταιρεία εστίασης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν εξέδωσε 1.800 αποδείξεις λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 87.000 ευρώ.

– Στις Σέρρες έμπορος αγροτικών προϊόντων εξέδωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 450.000 ευρώ.

– Στην Ανατολική Μακεδονία εταιρεία μαρμάρων απέκρυψε 700.000 ευρώ έσοδα και της βεβαιώθηκαν 410.000 ευρώ πρόστιμα για μη αναγνώριση δαπανών που είχε καταχωρίσει στα λογιστικά βιβλία της.

– Στα Τρίκαλα πολιτικός μηχανικός απέκρυψε εισοδήματα ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.

– Σε κομμωτήριο της Καρδίτσας διαπιστώθηκε, μετά από κατάσχεση ανεπίσημων στοιχείων, ότι δεν είχαν εκδοθεό αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε 1.000 περιπτώσεις συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

Τριπλός στόχος

Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, με τις νέες μεθόδους έρευνας και αποκάλυψης της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης που έχουν υιοθετηθεί, στόχος είναι οι έλεγχοι να έχουν το εξής τριπλό αποτέλεσμα:

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

-Την εμφάνιση και ανάπτυξη στάσεων φορολογικής συμμόρφωσης, τόσο από την πλευρά των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των καταναλωτών.

-Τη δημιουργία προϋποθέσεων για διαμόρφωση ενός νέου, περισσότερο ορθολογικού και κοινωνικά αποδεκτού πλαισίου φορολογικής πολιτικής, όπου η ανακατανομή των φορολογικών βαρών θα διέπεται από αναλογικότητα και ισονομία.

«Οι φορολογικοί έλεγχοι δεν αποσκοπούν στην τιμωρία των παραβατών, αλλά στην αλλαγή στάσης, συμπεριφοράς και νοοτροπίας ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις και τη σχέση κράτους-πολίτη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιώργος Πανταζίδης

Γιώργος Πανταζίδης

Γράψτε ένα σχόλιο

error: