• Δημοσιεύση Αγγελίας
  • Αναγγελία Γάμου
  • Γίνετε συνδρομητής
  • Αγορά Συνδρομής Online
  • Είσοδος συνδρομητή
  • Επικοινωνία
Η ΓΝΩΜΗ
efhmerida1
  • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Υγεία
    • Εργασία
    • Αγροτικά
    • Προσφυγικό
    • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Αστυνομικά
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Αγορά
  • Επικοινωνία
Η ΓΝΩΜΗ
  • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Υγεία
    • Εργασία
    • Αγροτικά
    • Προσφυγικό
    • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Αστυνομικά
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Αγορά
  • Επικοινωνία
  • Δημοσιεύση Αγγελίας
  • Αναγγελία Γάμου
  • Γίνετε συνδρομητής
  • Αγορά Συνδρομής Online
  • Είσοδος συνδρομητή
  • Επικοινωνία
Η ΓΝΩΜΗ
  • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Υγεία
    • Εργασία
    • Αγροτικά
    • Προσφυγικό
    • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Αστυνομικά
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Αγορά
  • Επικοινωνία
  • Δημοσιεύση Αγγελίας
  • Αναγγελία Γάμου
  • Γίνετε συνδρομητής
  • Αγορά Συνδρομής Online
  • Είσοδος συνδρομητή
  • Επικοινωνία

Έρχονται ανακοινώσεις: Τι αλλάζει σε Market Pass, ΕΝΦΙΑ, επιδόματα, συντάξεις και μισθούς

Ελλάδα Οικονομία Πολιτική 2 Ιουλίου 2023 by news-room 0Likes
Το πρώτο πακέτο με φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των αδυνάτων αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή με νέο νομοσχέδιο, ακολουθώντας τη συνταγή του 2019, όπου πρώτα νομοθέτησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθώντας την συνταγή του 2019, που πρώτο νομοθέτημα ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση παρουσιάζει ίσως και μέσα στην προσεχή εβδομάδα την πρώτη της παρέμβαση με φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των αδυνάτων, που θα περιλαμβάνει μία σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις, οι οποίες ως κοινό παρονομαστή θα έχουν την βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της συνέχισης των πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και βάσει όσων έχουν αναφέρει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο για τις θερινές διακοπές, θα περιλαμβάνεται το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αφορούν το 2024.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα κινηθεί στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά. Ένα μέρος της παρέμβασης όμως θα αφορά το 2023 και θα σχετίζεται με την παράταση στο μέτρο του market pass.

Στην περίμετρο των δικαιούχων της συνολικής παρέμβασης περιλαμβάνονται οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και οι νέοι που δικαιούνται συγκεκριμένα επιδόματα. Στην παρούσα φάση δεν είναι δεδομένο, αν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα και αυτό διότι δεν θέλουν από την κυβέρνηση να στείλουν λάθος μήνυμα προς τις αγορές, τις παραμονές της επικείμενης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να διατηρηθεί πάνω από το 1% του ΑΕΠ και να υπάρξει μία συμπαγής βάση, έτσι ώστε το 2024 τα πράγματα να εξελιχθούν πιο ήπια, αφού υπάρχει η πρόβλεψη – μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον – για πλεόνασμα στο 2%.

Στα εφετινά μέτρα θα περιλαμβάνεται – πιθανότατα – και η επέκταση του market pass για τρεις συν δύο μήνες, έτσι ώστε να φτάσει η χορήγησή του, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο λήγει τον Ιούλιο, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αρχικά θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου, με πιθανά διευρυμένα κριτήρια, αριθμό δικαιούχων και ποσών και εν συνεχεία εφόσον οι ίδιοι λόγοι υφίστανται, θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλους του έτους, τόσο στο μέτρο με το καλάθι του νοικοκυριού, όσο και στο μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η νέα αύξηση στις συντάξεις που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο αυτή την στιγμή να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια το ύψος της.

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση.

* Αύξηση αφορολογήτου: Θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση τα παραπάνω το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το ετήσιο όφελος είναι 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

* ΕΝΦΙΑ: Θα προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.

* Νέο μισθολόγιο: Αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα αφορούν τις αποδοχές για περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων.

* Ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα: Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Ειδικότερα, όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

* Επίδομα μητρότητας: Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

* Μηδενική συμμετοχή σε φαρμακευτική δαπάνη: Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο, 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

* Youth pass: θα χορηγείται στους νέους που ενηλικιώνονται και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.Δικαιούχοι θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως. Το voucher των 150 ευρώ, θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου, καθώς και σε μεταφορές. Θα είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα, όπως το Freedom Pass.

* Οικογενειακή παροχή: Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

dikaiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Έβρος Κοινωνία Περιβάλλον
Εντυπωσιακά «Φοινικόπτερα» στις ρηχές λιμνοθάλασσες του Δέλτα Εβρου
by news-room 0Σχόλια
Το θέαμα των Φλαμίνγκο να αναζητούν την τροφή στα ήρεμα νερά του υγροτόπου αποτελεί μία εντυπωσιακή εικόνα    Έχ...
Έβρος Κοινωνία
70 μερίδες φαγητού ετοίμασε και μοίρασε η Συλλογική Κουζίνα Αλεξανδρούπολης
by news-room 0Σχόλια
Η Συλλογική Κουζίνα Αλεξανδρούπολης, ετοίμασε 70 μερίδες φασολάδα σήμερα, ένα ζεστό φαγητό γεμάτο μεράκι και φτι...
Έβρος Κοινωνία Τουρισμός
«Ξινή» βγήκε στους Τούρκους η νέα εξόρμηση στην Αλεξανδρούπολη 
by news-room 0Σχόλια
Το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, με αφορμή αργία τους, το μαζικό κύμα των επισκεπτών από τη γείτονα, χρειάστηκε ν...
Αθλητικά Βόλευ
Σαρωτικό Σουφλί, μεγάλο “διπλό” Εθνικού στην Α΄ΕΠΣ Εβρου
by news-room 0Σχόλια
Με τα κυριακάτικα ματς έπεσε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Έβρου. Ο Έβρος Σουφλίου επικ...
Απόψεις Οικονομία Πολιτική
Μαλτέζος: Η Θράκη πέρα από τους αριθμούς του κ. Πιερρακάκη
by news-room 0Σχόλια
Του Μενέλαου Μαλτέζου Στη γη του Διονύσου, η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής. Υποδεχόμαστε τους επισκέπτες με ανοιχτ...
Έβρος Κοινωνία
Propeller Club Πειραιά: Η ναυτιλία επενδύει στους νέους της Αλεξανδρούπολης και ανοίγει αναπτυξιακούς ορίζοντες
by news-room 0Σχόλια
Η συνεργασία του Propeller Club Πειραιά με το 4ο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο φέρνει τους μαθητές κοντά στη ναυτ...
Έβρος Κοινωνία
Πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για  το Γυμνάσιο Τυχερού
by news-room 0Σχόλια
Σημαντική διάκριση για τη σχολική κοινότητα του στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ο Τόπος μου»- Το Α΄ Βραβείο...
Έβρος Κοινωνία Τουρισμός
Σαμοθράκη: Σταθερά ανοδικά ο τουρισμός, αύξηση επιβατών και οχημάτων στο 9μηνο 
by news-room 0Σχόλια
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Δήμος Σαμοθράκης σχετικά με την αύξηση της ...
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
  • Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 – Αρ.φύλλου 10.377
ΑΡΘΡΑ – ΑΠΟΨΕΙΣ
Απόψεις Οικονομία Πολιτική
Μαλτέζος: Η Θράκη πέρα από τους αριθμούς του κ. Πιερρακάκη

Του Μενέλαου Μαλτέζου Στη γη του Διονύσου, η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής. Υποδεχόμαστε τους επισκέπτες με ανοιχτή καρδιά, περιμένοντας να ακούσουν τους ανθρώπους του τόπου. Στην εκδήλωση «Ισχυρές…

Απόψεις Έβρος Πολιτική
Γ. Ντόλιος: “Ο κ. Πιερακάκης με την ομιλία του στον Έβρο υποτίμησε τη νοημοσύνη μας”

Ο πρώην Υφυπουργό, βουλευτή και νομάρχης Εβρου Γεώργιος Ντόλιος, με αφορμή την επίσκεψη και ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και προέδρου του Eurogroup του κ. Πιερακάκη στην Αλεξανδρούπολη, καταθέτει…

Απόψεις Διεθνή
Η σύνδεση Κυπριακού και τουρκολιβυκού συμφώνου: Οι διαχρονικές ευθύνες της Αθήνας για τα σημερινά αδιέξοδα

Η σύνδεση Κυπριακού και τουρκολιβυκού συμφώνου: Οι διαχρονικές ευθύνες της Αθήνας για τα σημερινά αδιέξοδα Του Δημήτρη Μακροδημόπουλου Εστιάζοντας στην κατάληξή μόνον ενός προβλήματος μας αποπροσανατολίζει από τις…

  • Διπλή διάκριση για τη ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ στα Education Leaders Awards 2025

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • Δήλωση Συμμόρφωσης