«Έτσι ξεσκέπασα τον Σώρρα»

Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Ρήνος ήταν από τους πρώτους που ερεύνησαν σε βάθος και για αρκετά χρόνια την υπόθεση των 600 δις του Αρτέμη Σώρρα, κάνοντας λόγο για απάτη

Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Ρήνος μιλά στη ‘ΓΝΩΜΗ’ για την πολυετή του έρευνα και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για την υπόθεση.

Ήταν από τους πρώτους που ερεύνησαν σε βάθος και για αρκετά χρόνια την υπόθεση των 600 δις του Αρτέμη Σώρρα, κάνοντας λόγο για απάτη. Ο Λευτέρης Ρήνος, με καταγωγή από τη Ρόδο, όπου διαμένει σήμερα, σπούδασε ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ εργάζονταν παράλληλα σε τοπική εφημερίδα της Αλεξανδρούπολης. Για κάποια χρόνια, έζησε και εργάστηκε ως γιατρός στην Αμερική. Η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα «ερέθισε» τα δημοσιογραφικά του αντανακλαστικά σε μία εποχή που ελάχιστοι είχαν ακούσει το όνομά του.

Με σειρά παρεμβάσεων και άρθρων σε εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα, όπως στην ιστοσελίδα του γνωστού δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, άρχισε σιγά – σιγά να αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Το μεγάλο «μπαμ» για την οργάνωση Σώρρα έγινε μετά τη δολοφονία της παιδοψυχιάτρου Θώμης Κουμπούρα από τη Λαμία, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Λευτέρης Ρήνος μιλά σήμερα στη «ΓΝΩΜΗ» για όλα αυτά τα χρόνια της έρευνας, για τις απειλές που έχει δεχθεί, για τις ευθύνες που υπάρχουν γύρω από την υπόθεση, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό και τις εκτιμήσεις του γύρω από το θέμα της μη πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο από τους οπαδούς του Σώρρα, με αρκετά τέτοια κρούσματα και στον Έβρο, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας.

Είστε ένας από τους πρώτους που μίλησαν από πολύ νωρίς, δημόσια, με στοιχεία, για την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα, κάνοντας λόγο για απάτη. Ποια ήταν η πρώτη φορά που ακούσατε για το θέμα και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Πολλά χρόνια νωρίτερα και ενώ βρισκόμουν ήδη στην Αλεξανδρούπολη είχα ξεκινήσει να ερευνώ για την πραγματική υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής. Ξαφνικά είδα στην τηλεόραση κάποιους «τύπους» να λένε απίστευτα μυθεύματα, τα οποία δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κυρίως για να τους βοηθήσω να κατανοήσουν πως αυτά που έλεγαν ήταν «παλαβά». Δυστυχώς από το πρώτο email έλαβα απαντήσεις γεμάτες χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αντιμετώπιση αυτή και με δεδομένο το γεγονός πως μέχρι τότε η «οικογένεια Σώρρα», δεν παρουσιαζόταν στο τηλεοπτικό γυαλί αλλά έντεχνα κρυβόταν στο παρασκήνιο. Πολύ σύντομα η οργάνωση Σώρρα εγκατέλειψε την Τράπεζα της Ανατολής και εμφανίστηκε ως κάτοχος 600 δις σε «αμερικανικά ομόλογα». Τότε ξεκίνησα να επαληθεύω τα στοιχεία που εμφάνιζαν και βρέθηκα προ του προφανούς αποτελέσματος, πως δεν υπήρχε ούτε μισό δολάριο και ότι επρόκειτο για πλαστά χρεόγραφα, που είχε κατασκευάσει ένας πρώην δικηγόρος, ο Stephen Louis Wozny.

Ποια ήταν τα βασικά βήματα της έρευνάς σας και σε ποια συμπεράσματα – γεγονότα σάς οδήγησε;

Δεν ασχολήθηκα στα άρθρα μου με τα προσωπικά στοιχεία των εμπλεκομένων, αν και οι προσωπικές επιθέσεις από αυτούς ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το δεδομένο ήταν πως ο ίδιος ο Σώρρας είχε ασχοληθεί με μια «μάντρα αυτοκινήτων», με παιδότοπους και παιδικά παιχνίδια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ποτέ δεν έβαζε τον εαυτό του μπροστά στις εταιρείες που έφτιαχνε, αλλά προτιμούσε να χρησιμοποιεί τη σύζυγό του. Ακόμη πιο περίεργο ήταν πως η εταιρεία «Commercial Gate SA» από το Email της οποίας είχε επικοινωνήσει μαζί μου και εμφανιζόταν ως «μάντρα», ήταν ανώνυμη εταιρεία, αλλά ουδέποτε είχε δημοσιεύσει φορολογική δήλωση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εκεί άρχισα να καταλαβαίνω πως ο Σώρρας ήταν πάμφτωχος και σιγά σιγά, μετά τα πρώτα άρθρα, άρχισαν να έρχονται σε επαφή μαζί μου άνθρωποι που εμφανίζονταν ως θύματα του και στους οποίους φερόταν να χρωστάει συνήθως 50 με 100 χιλιάδες ευρώ στον καθένα. Μαζί με τα άρθρα μου, ξεκίνησαν και οι προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Όσες περισσότερες ύβρεις μου απεύθυναν, τόσο περισσότερο πείσμωνα.

Η έρευνα μου όμως στηρίχτηκε κυρίως σε επίσημες πηγές του αμερικανικού κράτους, τόσο online, όσο και εκτός διαδικτύου. Απευθύνθηκα στο αμερικανικό υπουργείο οικονομικών και στην Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε αρχεία της Πολιτείας της Washington, με τη βοήθεια του ομογενούς επιχειρηματία Γεωργίου Γιαλτουρίδη από τη Βοστώνη.

Το αποτέλεσμα της έρευνας οδήγησε στο ασφαλές συμπέρασμα πως τα 600 δις που εμφάνιζε ο Σώρρας αποτελούσαν τμήμα ενός μεγαλύτερου ποσού 2,9 τρις σε πλαστά χρεόγραφα που ψευδώς αποδίδονταν ως υποχρέωση στο αμερικανικό δημόσιο. Τα χρεόγραφα αυτά είχαν τη μορφή «διεθνών συναλλαγματικών» (International Bills of exchange – IBOE) και είχαν δημιουργηθεί με βάση μια θεωρία συνωμοσίας από τον αμερικανό Stephen Louis Wozny, ο οποίος χρέωνε 500.000 δολάρια όποιον έγραφε το όνομα του, με τη δικαιολογία ότι ήταν «εμπορικό σήμα». Όταν ο δικηγορικός σύλλογός του τον διέγραψε, χρέωσε τα 2,9 τρισεκατομμύρια για τη δημοσίευση της απόφασης διαγραφής του, που φυσικά περιείχε το όνομά του.

Η επόμενη απάτη την οποία «ξέθαψε» ο Σώρρας, ήταν τα «παγκόσμια καταπιστεύματα», έναν θρύλο από τις Φιλιππίνες, για τον οποίο όμως κάποιοι έφτιαξαν πλαστούς ισολογισμούς και χρεόγραφα, φτάνοντας στο σημείο να πλαστογραφήσουν εκατοντάδες υπογραφές πολιτικών από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες τις υπογραφές του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Αλογοσκούφη.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενες αρχές, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής και η Παγκόσμια Τράπεζα μου απάντησαν ρητά ότι  πρόκειται περί απάτης και μου συνέστησαν να καταφύγω στη δικαιοσύνη, κάτι που έπραξα.

Τελικά τα 600 δις δεν τα έχει, εκτιμάτε ωστόσο ότι έχει βγάλει πολλά λεφτά από την οικονομική στήριξη των οπαδών του;

Με τους δικούς μου αδρούς υπολογισμούς θεωρώ πως τα μέλη της οργάνωσης έχουν υποστεί περιουσιακή ζημία περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ συνολικά, για να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία γραφείων, να κάνουν δωρεές και να πληρώνουν τα έξοδα μετάβασης και «παράστασης» του Σώρρα και των συνεργατών του. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νούμερο, ειδικά σε συνθήκες κρίσεις, για αυτές τις απάτες, αλλά όλοι έπεσαν θύματα των υποσχέσεων Σώρρα.

Πιστεύετε πως τελικά η δολοφονία της παιδοψυχιάτρου ήταν η αρχή του τέλους για τον Σώρρα;

Δυστυχώς παρά τις πολλαπλές καταγγελίες από πολίτες και φορείς, το ελληνικό κράτος δεν έδινε σημασία στο Σώρρα. Είτε διευκόλυνε κάποιους η δράση του, είτε η δικαιοσύνη δεν έδινε την απαραίτητη προσοχή. Πιστεύω πως αν δεν είχε δολοφονηθεί η άτυχη Θώμη Κουμπούρα στη Λαμία, δεν θα είχε ενσκήψει η δικαιοσύνη στο πρόβλημα τόσο ενεργά. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω, πως σύμφωνα με τις καταγγελίες που μου έχουν κοινοποιηθεί, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που θα μπορούσαν να έχουν πάρει τη θέση της Θώμης, ως το πρώτο θύμα, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.

Η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα «ερέθισε» τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά του Λ. Ρήνου σε μία εποχή που ελάχιστοι είχαν ακούσει το όνομά του.
Το θέμα της μη πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο από τους οπαδούς του Σώρρα έχει λάβει διαστάσεις και στον Έβρο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα για το θέμα. Ποια πορεία θεωρείτε πως θα έχει αυτή η υπόθεση;

Δυστυχώς η άποψή μου είναι πως αυτοί οι άνθρωποι θα μπλέξουν με το νόμο και θα χάσουν τις περιουσίες τους, αν δεν δράσουν άμεσα. Από τη στιγμή που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά 8 ατόμων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα απάτης και τετελεσμένη απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της χρήσης αυτών των εξωδίκων, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μην επεκταθούν οι διώξεις στους χρήστες της «κομπίνας» αυτής.

Για να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ, όσοι έστειλαν τα εξώδικα προσπάθησαν να εξαπατήσουν το Ελληνικό Δημόσιο, χρησιμοποιώντας μιας απάτη για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτό από μόνο του είναι αξιόποινο και ακόμη κι αν η δικαιοσύνη προς το παρόν δεν κινείται εναντίον τους, πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστεί να το πράξει πολύ σύντομα.

Η συμβουλή μου είναι να πάρουν το εξώδικο που έστειλαν και να συμβουλευτούν πρώτα δικηγόρο και μετά λογιστή, γιατί οι ζημιές που θα επέλθουν, και ήδη υπάρχουν παραδείγματα, θα είναι σημαντικές για το σύνολο της οικογένειας του συμμετέχοντα στην απάτη.

Ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να αναλάβει την υπόθεση Σώρρα η δικαιοσύνη;

Από τη μία κάποιοι πολιτικοί είχαν στενές επαφές με το Σώρρα, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του κατέγραφε τις συναντήσεις αυτές και από την άλλη οι λειτουργοί της δικαιοσύνης δεν είχαν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, θεωρώντας την όλη κίνηση απλά φαιδρή.

Έχετε πει ότι το παραμύθι Σώρρα μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πιστευτό. Ποιοι είναι οι λόγοι που θεωρείτε ότι έλαβε τόσο μεγάλη έκταση η ιστορία των 600 δις στη χώρα μας;

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα δεν είναι οικονομική. Είναι πρωτίστως πολιτική.  Είναι κρίση αξιοκρατίας και διαφάνειας και δεν είναι καινούργια. Αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κρίσης των θεσμών μας. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν δίνει σημασία στην πραγματικότητα και η μακροχρόνια εργασία θεωρείται «κατάρα». Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στο «όραμα», αλλά στην εύκολη «ελπίδα». Αυτό είναι το target group της οργάνωσης Σώρρα. Πολίτες που έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση και στο προφίλ τους θυμίζουν τους Γερμανούς την περίοδο του 1930. Απλά να σημειώσω πως ο Σώρρας υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δεν έχει δολοφονηθεί, αλλά ζει και μάλιστα είναι μέρος εβραιοσιωνιστικού σχεδίου κοινωνικής ανατροπής… Και αυτές τις παλαβομάρες τις πιστεύουν οι οπαδοί του!

Παρά την τυφλή υπακοή που δείχνουν οι οπαδοί του, υπήρξαν και αρκετοί που κατάφεραν να αποχωρήσουν. Έχετε μιλήσει με κάποιους από αυτούς; Πώς εξήγησαν την εμπλοκή και την πίστη τους σε κάτι που σε πολλούς μοιάζει απλώς με … ανέκδοτο;

Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς από αυτούς και κάποιοι είναι και φίλοι μου πλέον. Επειδή πάντα ήμουν στην αντίπερα όχθη, ποτέ δεν το ένιωσα, αλλά κατανοώ τη δύναμη και την επιρροή της μάζας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί πραγματική πλύση εγκεφάλου και σε πολλά σημεία είχαν αποδεχθεί επικίνδυνες θεωρίες. Για παράδειγμα, ο «όρκος του πολεμιστή» με τον οποίο τα μέλη ορκίζονται υπακοή διαφορετικά να διαλυθεί ο κυτταρικός τους ιστός, η χρήση του όρου «αυτόχθων Έλλην ιθαγενής», αλλά και για το Σώρρα ο χαρακτηρισμός «αρχηγός του Έθνους των Ελλήνων» έκαναν αρκετό κόσμο να ανοίξει τα μάτια του. Φανταστείτε πως τη στιγμή που κάποιοι αποκαλούν το Σώρρα «μέγιστο του Αλεξάνδρου» και ο ίδιος ο Σώρρας υποστηρίζει πως διαθέτει το δακτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με το οποίο μπορεί και να παίρνει λεφτά από τα «παγκόσμια καταπιστεύματα», η χρήση του όρου «αυτόχθων Έλλην ιθαγενείς» δεν γίνεται από πατριωτική περηφάνια, αλλά καθαρά για εθνομειοδοτικούς σκοπούς. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν τη δημιουργία μειονότητας, την οποία αυτοπροσδιορίζουν με εθνικά χαρακτηριστικά, και επιθυμούν να προσφύγουν ακόμη και στον ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας τις υπογραφές όσων παγιδεύουν.

Παρά το γεγονός ότι ο Σώρρας παραμένει ασύλληπτος αισιοδοξείτε ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί αναλόγως; Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε για σας σε αυτή την υπόθεση;

Η τιμωρία του Σώρρα δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει. Στόχος της έρευνάς μου είναι το γεγονός πως οι θεσμοί που θα έπρεπε να έχουν περιορίσει ένα τέτοιο κοινωνικό φαινόμενο και να προστατέψουν τους πολίτες, υπολειτουργούν και δεν έκαναν τη δουλειά τους. Ο Σώρρας είναι απλά ένα σύμπτωμα της εποχής.

Μετά από μία σειρά ύβρεων, απειλών, έκθεσης στα ΜΜΕ και δικαστικές περιπέτειες, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε κάποια στιγμή που το μετανιώσατε; Πού αναρωτηθήκατε αν θα ήταν καλύτερα να μην είχατε ασχοληθεί με όλο αυτό;

Η πραγματικότητα είναι πως το έχω μετανιώσει αρκετές φορές και πλέον χρησιμοποιώ τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα και όχι την Ιατρική. Από ένα σημείο και μετά καταλαβαίνεις πως η δύναμη του χαζού βρίσκεται στο να σε φέρει στο επίπεδό του. Εκεί ο χαζός είναι ανίκητος. Αυτό ισχύει για όλους τους ακραίους ανθρώπους που βιάζουν την ίδια τη λογική τους και δικαιολογούν στο μυαλό τους εγκλήματα με βάση κάποια φυλετική καθαρότητα.

Θέλω να γνωρίζεις πως όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, πάντα η μνήμη μου γυρίζει χρόνια πίσω σε μια μικρή εφημερίδα στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία μετά το πτυχίο προσπάθησα να αποτυπώσω τον τρόπο σκέψης μου, τουλάχιστον όσο μπόρεσα. Παραμένει όνειρό μου κάποια στιγμή, έστω στα γεράματα, να γυρίσω στην Αλεξανδρούπολη και να κυκλοφορήσω εκείνη την εφημερίδα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr