efhmerida1

Η Σερβία και το Κόσοβο θα λαμβάνουν LNG μέσω Αλεξανδρούπολης

Συμφωνία εξομάλυνσης των οικονομικών σχέσεων Σερβίας–Κοσόβου υπεγράφη την Κυριακή στον Λευκό Οίκο, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποτελείται από 16 σημεία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι υπέγραψαν δύο ξεχωριστά έγγραφα αφού το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα με διεθνή υπόσταση το Κόσοβο.

Μέσα από την συμφωνία αυτή, πέρα από την οικονομική συνεργασία, προωθούνται και θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στο οικονομικό πεδίο προβλέπεται η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο με την χρηματοδότηση της EXIM BANK και την επίβλεψη του Οργανισμού Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (U.S. International Developement Finance Corporation) που θα ανοίξει γραφείο στο Βελιγράδι.

Μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που συμφωνήθηκαν αφορά την ενέργεια και έχει έμμεση σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε φυσικό αέριο θα χρησιμοποιήσουν διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας. Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Prva Tv ότι το σημείο αυτό αφορά την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο – όπως είπε – θα φτάνει από την Αλεξανδρούπολη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr