Ζυμώσεις για ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς στην Αλεξανδρούπολη

Η νέα λαϊκή θα αποτελέσει μετεξέλιξη της σημερινής «πράσινης λαϊκής» του Σαββάτου, με τη συμμετοχή παραγωγών και εμπόρων – Οι πιθανές τοποθεσίες για τη διεξαγωγή της

της Κικής Ηπειρώτου

Στην ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς, η οποία θα αποτελέσει μετεξέλιξη της «πράσινης» λαϊκής, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο επί της οδού Εθνικής Αντίστασης, προσανατολίζεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε πριν λίγες ημέρες στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Μετά από εισήγηση του προέδρου Γιάννη Ναϊτίδη, αποφασίστηκε ομόφωνα να ιδρυθεί μια νέα λαϊκή αγορά στην πόλη και προς αυτή την κατεύθυνση να συνεχιστεί ο διάλογος με τα σωματεία των παραγωγών και των εμπόρων, ώστε να ληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι οριστικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα.
Όπως ανέφερε ο κ. Ναϊτίδης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και λόγω της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας, παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών έχουν πληγεί ιδιαίτερα, χάνοντας μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Αντίστοιχα, η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτικού κοινού βρίσκει διέξοδο στα προϊόντα διατροφής και χρήσης που διατίθενται σε χαμηλότερο κατά τεκμήριο κόστος στις λαϊκές αγορές. Η τόνωση της τοπικής παραγωγής, ιδίως της αγροτικής, και η ταυτόχρονη ελάφρυνση του καταναλωτικού κοινού είναι αμφίδρομα ωφέλιμη. Ένας τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών είναι η ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς, έτσι ώστε ειδικά οι παραγωγοί των αγροτικών προϊόντων να μπορούν να διαθέτουν το προϊόντα που παράγουν, καθώς είναι ευπαθή και έχουν σχετικά περιορισμένο χρόνο διάθεσης. Η νέα λαϊκή αγορά θα αντικαταστήσει ουσιαστικά την λεγόμενη «πράσινη λαϊκή», θα πραγματοποιείται και πάλι κάθε Σάββατο, ενώ, όπως ορίζει η νομοθεσία, η αναλογία των θέσεων μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών είναι 1 προς 1.
Σε ό,τι αφορά την χωροθέτησή της, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Λαϊκής αγοράς, σημείωσε πως ο Σύλλογος, μετά από συνεννόηση και με το Σύλλογο Ταξί και των Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης, προτείνουν ως χώρο διεξαγωγής την οδό Καραολή και Δημητρίου, από την οδό Μακράς Γέφυρας έως Κασσάνδρας. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς σημείωσε πως οι παραγωγοί προτείνουν τη διεξαγωγή της επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από την οδό Ιωακείμ Καβύρη έως την Διονυσίου Σολωμού.
Ο σύμβουλος της Κοινότητας Δημήτρης Μερκούρης πρότεινε ως χώρο διεξαγωγής μόνο την οδό Παπαναστασίου. Έτσι, η τελική απόφαση-γνωμοδότηση της Κοινότητας διαμορφώθηκε ως εξής:
«Η Κοινότητα γνωμοδοτεί θετικά για την ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς και ως χώρους λειτουργίας της λαϊκής αγοράς προτείνει τους εξής:
α. επί της οδού Καραολή και Δημητρίου από την οδό Μακράς γέφυρας έως Κασσάνδρας.
β. επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την οδό Ιωακείμ Καβύρη έως την Διονυσίου Σολωμού.
γ. επί της οδού Παπαναστασίου, στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης.
Ως ημέρα λειτουργίας προτείνεται μετά και την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου και των σωματείων ημέρα Σάββατο.
Προτείνεται όπως προβλέπει και η νομοθεσία την αναλογία των θέσεων παραγωγών προς επαγγελματίες 1 προς 1.
Οι ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς θα είναι από τις 06.00 – 14.00».
Όπως τόνισε στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Ναϊτίδης, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί ο διάλογος με τα σωματεία εμπόρων και παραγωγών, ούτως ώστε να υπάρξει κοινή απόφαση ως προς την τοποθεσία διεξαγωγής της νέας λαϊκής αγοράς. Επιπλέον, όπως επισήμανε, εφόσον αποφασιστεί η τοποθεσία, θα ζητηθεί η γνώμη της Τροχαίας, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία της λαϊκής στη συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, το θέμα θα περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τέλος από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η τελική έγκριση θα πρέπει να έρθει από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ώστε η νέα λαϊκή να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο