efhmerida1

«Ζοφερό το μέλλον της επιχειρηματικότητας, νιώθουμε εντελώς μόνοι»

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης μιλά στη «ΓΝΩΜΗ» για την απόγνωση του κλάδου και την έλλειψη στρατηγικής από τους υπεύθυνους
«Δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής λύσεις στα προβλήματα ούτε και μέτρα που θα αποτρέψουν τον καταιγισμό των λουκέτων»

Της Κικής Ηπειρώτου

Απόγνωση, θυμός, φόβος και ανασφάλεια είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στις τάξεις των επαγγελματιών της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δίνουν, εδώ και μήνες, άνισο αγώνα για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, μέσα σε ένα πρωτοφανές οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τόσο για το lockdown που ξεκίνησε το Νοέμβριο, βάζοντας λουκέτο στην πλειοψηφία των καταστημάτων, όσο και για την μερική επαναλειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα, με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη μέθοδο του click away, η οποία διακόπηκε με την αιφνιδιαστική απόφαση για νέο, ολοκληρωτικό λουκέτο ως τις 11/1 (ίσως και περισσότερο), έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες στο χείλος της καταστροφής, όπως καταθέτει σήμερα, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΓΝΩΜΗ», ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Κασαπίδης.

Όπως μάλιστα σημειώνει, η θετική απόφαση για απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου τον Ιανουάριο, ήταν, δυστυχώς, μία σταγόνα σε έναν ωκεανό ατελείωτων οικονομικών υποχρεώσεων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ραβασάκι των ασφαλιστικών εισφορών που έστειλε κανονικότατα ο ΕΦΚΑ για τον Νοέμβριο, μήνας κατά τον οποίο τα καταστήματα ήταν κλειστά.  Ο κ. Κασαπίδης καταγράφει αναλυτικά τις αποφάσεις που θα πρέπει άμεσα να λάβει η πολιτεία, προκειμένου να μπορέσει να σωθεί… ό,τι ακόμη σώζεται.

 

Η συνέντευξη

 

  • Κύριε Κασαπίδη, πώς είναι το κλίμα στις τάξεις των επαγγελματιών της Αλεξανδρούπολης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν και πάλι τα καταστήματα ως τις 11 Ιανουαρίου;

Θα ήθελα να σας μεταφέρω, εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου, ότι η απογοήτευση είναι μεγάλη, η απόγνωση πλέον χτυπάει κόκκινο και το αύριο της επιχειρηματικότητας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης διαμηνύεται ζοφερό, με ορατά πλέον τα σημάδια της ανασφάλειας και του φόβου.  Οι αντοχές μας δοκιμάζονται πάλι και αισθανόμαστε ότι είμαστε εντελώς μόνοι.

  • Πώς ήταν η κατάσταση στην αγορά της πόλης στις αρχές του 2020, πριν την επέλαση του κορωνοϊού; Είχε επέλθει κάποια κανονικότητα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση;

Προερχόμαστε από μία δεκαετή οικονομική κρίση, παρόλο αυτά οι επαγγελματίες στο χώρο του λιανεμπορίου, βαλλόμενοι από κάθε πλευρά, μπόρεσαν με σημαντικές απώλειες βέβαια, να αντέξουν και να βρουν ξανά το βηματισμό τους.                                                         

Όλοι μαζί αντέξαμε τη στιγμή που βλέπαμε να συρρικνώνεται ο τζίρος μας και μείναμε όρθιοι την στιγμή που αντιμετωπίζαμε τα φίλια πυρά των κυβερνήσεών μας με τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Και εκεί που αρχίσαμε να βλέπουμε ξανά με αισιοδοξία το μέλλον μας και να δημιουργούμε συνθήκες τέτοιες που θα μας επέτρεπαν να βελτιώσουμε το προφίλ της αγοράς, ήρθε η πανδημία να ανατρέψει ξανά τις ζωές μας και να μας φέρει πάλι στο χείλος της καταστροφής.              

  • Τι αποτύπωμα είχε αφήσει στην αγορά μας η μέθοδος του click away για όσο καιρό εφαρμόστηκε; Ποια είναι η άποψή σας για το click in shop;

Η αίσθηση που μας άφησε είναι ο Θυμός, διότι διαπιστώσαμε, πως για μία ακόμη φορά, δημιουργήθηκαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που κορυφώθηκαν με την εφαρμογή του click away.

Με το μέτρο που επιβλήθηκε, εμφανίσθηκε ένα εμπόριο δύο ταχυτήτων, που ευνόησε κατάπτυστα τις μεγάλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων αλυσίδων του λιανικού εμπορίου.                                                                                              

Όσον αφορά στο click in shop, είναι βέβαια μία βελτιωτική μέθοδος του όλου εγχειρήματος, είναι ξεκάθαρο όμως, ότι  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την έννοια του φυσικού καταστήματος. Την στιγμή μάλιστα που, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων, διότι δεν υπήρχε ποτέ κανένας συγχρωτισμός ή συνωστισμός μέσα στα καταστήματά μας.                 

  • Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες της πόλης μας; Ποια αιτήματά σας έχουν γίνει δεκτά από την κυβέρνηση;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι σίγουρα οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις που προέρχονται από τον Μάρτιο, δηλαδή από το πρώτο lockdown και λειτουργούν όχι απλά αθροιστικά αλλά πολλαπλασιαστικά. Οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στους διακανονισμούς που έχουν οι περισσότεροι έμποροι σήμερα, προερχόμενοι από τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι τραπεζικές και φορολογικές μας υποχρεώσεις καθώς και όλα τα υπόλοιπα τρέχοντα έξοδα που δεν σταμάτησαν να καταφθάνουν στα κλειστά καταστήματά μας, δημιουργούν μία δυσβάσταχτη κατάσταση για όλους μας.                                                                

Επιπρόσθετα, η στήριξη από τη κεντρική διοίκηση σε έναν κλάδο που συμβάλλει, υπό κανονικές συνθήκες, στα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας είναι μηδαμινή. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε μια γενναία οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κλάδος μας.     

  • Υπάρχει μία αίσθηση ότι οι επαγγελματίες νιώθουν ότι έχουν αδικηθεί, ιδιαίτερα από την απόφαση για κλειστή αγορά και τις γιορτές που ήταν και το ‘τελειωτικό χτύπημα’; Είναι χαρακτηριστική η φράση που ακούγεται συχνά «στα σούπερ μάρκετ/εκκλησίες/κρεοπωλεία κτλ. δεν κολλάει, στα εμπορικά κολλάει» και συνάδει με το αίτημά σας για αδιάκοπη λειτουργία της αγοράς με αυστηρά μέτρα, όπως έγινε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Επειδή πρώτοι εμείς οι επαγγελματίες βάλαμε την υγεία πάνω από όλα, στηρίξαμε και εφαρμόσαμε με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας στα καταστήματά μας. Σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες μας αυτές,  εξακολουθούμε να είμαστε κλειστοί, ενώ ακόμη και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παραδέχεται πως δεν υπήρξαν εστίες κρουσμάτων στο λιανεμπόριο. Η αποκορύφωση ήρθε βέβαια, όταν παραμονές εορτών, ανακοινώθηκε πως τα καταστήματά μας θα παραμείνουν κλειστά. Τα Χριστούγεννα και όλη η εορταστική περίοδος αποτελεί για τις περισσότερες επιχειρήσεις το 30 – 40 % του ετήσιου τζίρου. Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάννα εξ’ ουρανού, έθεσε πλέον νέα δεδομένα στο χώρο του εμπορίου και της αγοράς.

                              

  • Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί συνολικά η οικονομική κατάρρευση της αγοράς;

Με το φαινόμενο ακορντεόν στη λειτουργία της αγοράς, όχι απλά δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα άλλα αντιθέτως δημιουργείται έντονος προβληματισμός στους επαγγελματίες και διαλύεται ο όποιος σχεδιασμός προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Η έλλειψη στρατηγικής και η επιδεικτική συμπεριφορά των υπευθύνων, να αγνοούν συστηματικά τον εμπορικό κόσμο καθώς και τα οργανωμένα σωματεία μας, φέρνουν το αδιέξοδο σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.                                                                    

Οι προτάσεις μας για ουσιαστική στήριξη παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και τις θεωρώ απολύτως δίκαιες απέναντι σε έναν κλάδο που χτυπήθηκε τόσο πολύ όλο αυτό το διάστημα.

  1. Περιμένουμε με αναδρομική ισχύ από το Νοέμβριο του 2020 την ενίσχυση για κάθε επαγγελματία με 800,00 ευρώ το μήνα και για όλους τους μήνες που θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματά μας με κρατική εντολή.
  2. Την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις για όλους τους μήνες.
  3. Την αναστολή των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, σε συνεργασία με τις τράπεζες, όπως συνέβη και για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.
  4. Τη μετατροπή των Επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 & 3, πού έχουν ήδη δοθεί, σε μη Επιστρεπτέες για το σύνολο των χρηματικών ποσών.
  5. Τη συνέχιση του μέτρου των Επιστρεπτέων προκαταβολών 4, 5 και για όλους τους επόμενους μήνες, όσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.
  6. Την αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου για τις επόμενες φάσεις, ώστε το ελάχιστο ποσό που θα δίνεται σε κάθε επιχείρηση να είναι 4.000,00 ευρώ, με διατήρηση της πολύ σωστής επιδότησης του 50% που ήδη εφαρμόζεται.
  7. Τη διευθέτηση του θέματος των επιταγών, που θα αρχίσουν να λήγουν στις 15/02/21, ενώ όλα τα σημεία δείχνουν ότι και τότε θα είμαστε ακόμη κλειστοί.
  • Πώς σας αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες, οι ενοικιαστές;

Δεν θα ήθελα να υποτιμήσω, ούτε να αποφύγω να τοποθετηθώ για το ’’δώρο’’ του ενοικίου του Ιανουαρίου, αλλά είναι αναγκαίο να ειπωθεί πως με 5 μήνες κλειστά καταστήματα και με άλλους 5 μήνες ελάχιστης κατανάλωσης, το μέτρο αυτό φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του κάθε επαγγελματία. Ενδεικτικά αναφέρω πως με έκπληξη είδαμε να μας κοινοποιείται, δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, το ραβασάκι των ασφαλιστικών μας εισφορών ΕΦΚΑ για τον κλειστό μήνα του Νοεμβρίου και να είμαστε αναγκασμένοι να το πληρώσουμε στο ακέραιο, ενώ κανονικά θα έπρεπε οι ασφαλιστικές μας εισφορές να καλυφθούν με κρατική εντολή !!!  Το ίδιο ισχύει για τις ΔΕΚΟ, για τους τόκους των επαγγελματικών μας δανείων, ακόμα και για τις επιταγές που λήγουν, που ακόμη και η μετάθεσή τους, φαντάζει θηλιά στο λαιμό κάθε συναδέλφου επιχειρηματία.

  • Θα γλιτώσουμε ένα «τσουνάμι» λουκέτων; Υπάρχουν ήδη συνάδελφοί σας που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο;

Όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συνεχίζουμε να αγωνιούμε, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα, σύγχυση, αλλά και ανησυχία για το πότε και πώς θα ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας.          

Είναι βέβαιο ότι χωρίς ουσιαστική βοήθεια και αλλαγή προσέγγισης από την πολιτεία, με οικονομική ρευστότητα και επιδοτήσεις με τη μορφή κεφαλαίου και όχι δανείων, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν θα αντέξουν άλλο κι αυτό θα σημάνει χαμένες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση χαμένες θέσεις εργασίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να στέλνει επιστολές με προτάσεις πλείστες φορές στα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί μας, όμως δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής λύσεις στα προβλήματα ούτε και μέτρα που θα αποτρέψουν τον καταιγισμό των λουκέτων.   

  • Εφόσον μέσα στο καλοκαίρι επιτευχθεί ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών, και η κυβέρνηση σας στηρίξει ουσιαστικά, πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσει να επανέλθει η αγορά της Αλεξανδρούπολης στα προ covid επίπεδα;

Η αίσθησή μου είναι πως οι άνθρωποι της αγοράς της Αλεξανδρούπολης έχουν επιδείξει  μεγάλη υπευθυνότητα στα υγειονομικά πρωτόκολλα και με τη στάση τους αυτή,  αξιέπαινα προσπαθούν προς την ανάκαμψη της αγοράς της πόλης μας.                                        

Σίγουρα έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ώσπου να φτάσουμε σε προ covid επίπεδα, όμως εγώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δεσμευόμαστε με αίσθημα ευθύνης να είμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες και τον κάθε έναν χωριστά, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουμε όλοι περιέλθει. Στόχος μας είναι η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους ξανά πίσω στα καταστήματά μας, με ελπίδα και πίστη για το μέλλον.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr