efhmerida1

Ζητούμενο ο διάλογος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα του Θρακικού πελάγους

Η ανακοίνωση για την ανάπτυξη του πρώτου αιολικού πάρκου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, επιτείνει την ανάγκη για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο – Υπογραφές μαζεύουν ανησυχούντες πολίτες που ζητούν συζήτηση στο ΔΣ, απατήσεις ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Στην από κοινού ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, προχωρούν οι όμιλοι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Την ίδια στιγμή, η τοπική κοινωνία ενημερώνεται μόνο μέσα από τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, ενώ παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί εδώ και μήνες, δεν έχει ακόμη συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για το θέμα. Την ίδια στιγμή, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης, από τον Αύγουστο ακόμη, έχει ταχθεί ομόφωνα κατά της επένδυσης, μετά από εισηγήσεις επιστημόνων, το ίδιο έπραξε και το ΔΣ Κομοτηνής, όπως άλλωστε και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Η επένδυση

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του Ομίλου Motor Oil, μέσω της θυγατρικής του Motor Oil Renewable Energy (MORE), με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», θυγατρικής του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το πρωτοπόρο αυτό έργο-ορόσημο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Επιπλέον, θα αναδείξει τα οφέλη των ΥΑΠ στην εθνική και τοπική οικονομία, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη των ΥΑΠ με τομείς όπως η ναυσιπλοΐα και ο τουρισμός, τονίζει.

Μέσω της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στην  Ελλάδα, οι Όμιλοι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ενισχύουν το αποτύπωμά τους στην εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας και υλοποιούν τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις τους, ενώ ταυτόχρονα προωθούν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η αρνητική γνωμοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ

Αρνητικά έχει γνωμοδοτήσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας.

Ειδικότερα το ΕΛΚΕΘΕ απαντώντας στο αίτημα γνωμοδότησης του Δήμου Σαμοθράκης για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος, (θαλάσσιες περιοχές Ανατολικά και Δυτικά της Σαμοθράκης και στην παράκτια Ζώνη της Αλεξανδρούπολης) αναλύει με επιστημονική τεκμηρίωση τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον η εγκατάσταση του υπό σχεδιασμό πάρκου βιομηχανικής διάστασης.

Όπως επισημαίνει στην απάντηση του το ΕΛΚΕΘΕ «το Θρακικό Πέλαγος είναι από τα σημαντικότερα αλιευτικά πεδία στη Μεσόγειο μαζί με την Αδριατική και το σημαντικότερο της χώρας. (το 62% της συνολικής Αλιευτικής παραγωγής.) Τα προτεινόμενα θαλάσσια Αιολικά πάρκα θα δεσμεύσουν πολύτιμο χώρο από τα αλιευτικά πεδία του Θρακικού Πελάγους, καλύπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τα εθνικά ύδατα που αντιστοιχούν στον Ν. Εβρου. Συγκεκριμένα το ποσοστό των εθνικών υδάτων που δεσμεύονται από το πιλοτικό 1 στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται στο 52,7% αφήνοντας χώρο μόνο για τις μετακινήσεις όλων των σκαφών από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης σε ένα στενό διάδρομο χωρίς καθόλου πρόβλεψη για την αλιεία. Στη Σαμοθράκη το ποσοστό κάλυψης είναι 13,6% το οποίο όμως δεσμεύει σχεδόν όλα τα αλιευτικά πεδία για την παράκτια αλιεία, καθώς το μεγάλο βάθος των υδάτων δεν ευνοεί αυτήν την δραστηριότητα στη νότια πλευρά του νησιού. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται 219 σκάφη τόσο της παράκτιας όσο και της μέσης αλιείας, τα 31 από αυτά στη Σαμοθράκη με αλιεύματα 6 εκ ευρώ μόνο από την ιχθυόσκαλα της Αλεξανδρούπολης».

Όχι από το ΔΣ Σαμοθράκης

Μετά την επιστημονική ενημέρωση του περασμένου Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης αποφάσισε ομόφωνα να αντιταχθεί στην κατασκευή των αιολικών πάρκων. «Η απόφαση μας κοινοποιήθηκε σε πολλούς φορείς – Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, περιφερειακούς και τοπικούς θεσμούς, και εξασφαλίσαμε υποστήριξη από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών», ανέφερε ο Δήμαρχος Θανάσης Βίτσας στο «Εμπρός».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η Σαμοθράκη είναι αντίθετη στην κατασκευή μεγάλων αιολικών πάρκων, όχι επειδή είναι αντίθετη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά γιατί αυτά δεν πρέπει να απειλούν την ισχυρή σχέση του νησιού με το φυσικό περιβάλλον του. «Σε ένα νησί που δημογραφικά καταρρέει και η ελπίδα μας για ανάκαμψη στηρίζεται στο φυσικό μας περιβάλλον, η εγκατάσταση αυτών των μεγάλων ανεμογεννητριών θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες», πρόσθεσε.

Αντί για το τεράστιο αιολικό πάρκο, ο Δήμος Σαμοθράκης προτείνει την εγκατάσταση μικρών μονάδων ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκών και μικρών αιολικών πάρκων, που θα καλύψουν τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες χωρίς να βλάψουν το φυσικό περιβάλλον. «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο βιώσιμες λύσεις, που δεν θα καταστρέψουν την ταυτότητα του νησιού μας», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στο Δ.Σ. Σαμοθράκης

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης για την μη εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο νησί.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε την στήριξη του στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαμοθράκης που δεν επιθυμεί την εγκατάσταση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μια απόφαση που παίρνουν όλοι Δήμοι της ΠΑΜΘ δείχνοντας έτσι την συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων του νησιού.

Πολίτες μαζεύουν υπογραφές για συζήτηση στο ΔΣ

Το ζήτημα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων έχει αρχίσει να απασχολεί και να προβληματίζει και μέρος της τοπικής κοινωνίας. Πρόσφατα, πολίτες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις αλλά και για την απουσία ενημέρωσης από τις τοπικές αρχές, συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να συλλέξουν υπογραφές προκειμένου – όπως έχουν το δικαίωμα και βάσει διατάξεων που ισχύουν – να κατατεθούν στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ζητώντας ειδική συνεδρίαση επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αίτημα είχε κατατεθεί και τον Νοέμβριο του 2024, (κύρια μετά από αίτημα της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου), έμεινε όμως αναπάντητο από τη δημοτική αρχή. Στο κείμενο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Σαμοθράκης που θίγεται άμεσα από την επένδυση αυτή αντέδρασε αμέσως για τις αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό, ενώ ακόμα και ο δήμος Κομοτηνής, που δεν θίγεται άμεσα, επίσης αντέδρασε αμέσως.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, το μέλος της, Γιώργος Δεμερίδης της Οικολογικής Εταιρείας, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επένδυση παραβιάζει τις πέντε από τις δώδεκα αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές αναφέρονται σε νόμο του 1992. «Ας αντιδράσει τώρα και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, που θίγεται άμεσα από τη συγκεκριμένη επένδυση…», αναφέρει κάνοντας λόγο για ένα «τερατώδες αιολικό πάρκο».

Λαϊκή Συσπείρωση: Να πάρει θέση το ΔΣ 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής έγινε αποδεκτή η δωρεά εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και σχετίζεται με την εγκατάσταση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης –Σαμοθράκης. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, η  Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρει το αίτημα που κατέθεσε εδώ και 3 μήνες να ενημερωθεί στο ΔΣ και να τοποθετηθεί για την εγκατάσταση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου, όπως ήδη ομόφωνα έχουν τοποθετηθεί αρνητικά το ΔΣ της Σαμοθράκης και της Κομοτηνής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, “δημοσιεύματα αυτή τη φορά επαναφέρουν το ζήτημα με εξαγορές μεταξύ εταιρειών που ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση. Οι δημότες ανησυχούν καθώς χωρίς καμιά ενημέρωση, χωρίς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο βλέπουν να αποφασίζουν άλλοι για την «πράσινη» ανάπτυξη της περιοχής βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή, το περιβάλλον, το εισόδημά τους. Αξίζει όμως να σταθούμε και στην δωρεά στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και της ανταπόδοσης που αποτελεί βασικό επιχείρημα όσων συμφωνούν με το απατηλό αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους».

Η δωρεά περιλαμβάνει ένα χλοοκοπτικό τρακτέρ για την κάλυψη των αναγκών του γηπέδου “Μαρακανά”, τρία (3) πακέτα εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών Practi- Man Advaced (για σχολεία) και ένα (1) εκπαιδευτικό απινιδωτή (για τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης). Όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισήγηση στη Δημοτική Επιτροπή «στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας που αναλαμβάνει η εταιρεία και της βούλησής της να συμβάλλει κατά το δυνατόν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται. Η ανωτέρω δωρεά είναι ωφέλιμη για τον Δήμο καθώς συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και αθλητών, προάγει την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, και ενισχύει παράλληλα την πρόληψη και την ασφάλεια στις δραστηριότητες του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας».

Δηλαδή, ακόμη και τα ανταποδοτικά των επενδύσεων λειτουργούν σαν καθρεφτάκια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναγορεύονται σε μεγάλους ευεργέτες που συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών και των αθλητών!! εξασφαλίζοντας βέβαια αμύθητα κέρδη σε βάρος του λαού που εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβη την ενέργεια. Από τέτοιες δωρεές είμαστε συνηθισμένοι!! Όχι μόνο «πράσινες» αλλά και «χρυσές» !! όπως συνέβη πρόσφατα με τη δωρεά των Χρυσωρυχείων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Δήμος όμως αντί να κάνει ανάλογο προγραμματισμό και διεκδίκηση, δηλώνει έμμεσα οικονομική αδυναμία και απευθύνεται για ανάγκες των δημοτών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αφήνοντας στο απυρόβλητο τις κυβερνητικές πολιτικές, ξεχνώντας τα παρακρατηθέντα από το κράτος και τελικά καλλιεργεί την αντίληψη ότι ο δημότης πρέπει να ξαναπληρώνει για όλα περιμένοντας να έρθει κάποτε η ανάπτυξη…» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr