efhmerida1

Ζαθέη: 7 νέοι της Σαμοθράκης σε καμπ με παιδιά από Γαλλία και  Γερμανία

Έζησαν μοναδικές εμπειρίες σε ένα υπέροχο άγριο δάσος και ένα σύμπλεγμα λιμνών μέσα στο εθνικό πάρκο, δύο ώρες από το κέντρο του Βερολίνου

«Το φετινό θέμα της συνάντησης μας ήταν ένα επιχείρημα προσέγγισης της ζωής μέσα στο δάσος, μέσα στη Φύση. Μια επιστροφή στις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, στην ησυχία, μια μύηση στην άγρια ζωή» αναφερουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η 8η χρονιά συνεργασίας με την Interkurturelles Nezwerk e.V / Kultur Gut, η 5η χρονιά με την Peuple & Culture και τα προγράμματα ανταλλαγής νεολαίας. Φέτος ταξιδέψαμε με 7 νέους από τη Σαμοθράκη και συναντήσαμε άλλους 14 από τη Γαλλία και τη Γερμανία στο Βρανδεμβούργο, δύο ώρες από το κέντρο του Βερολίνου σε ένα υπέροχο άγριο δάσος και ένα σύμπλεγμα λιμνών μέσα στο εθνικό πάρκο Stechlin-Ruppiner Land. Ευχαριστούμε εγκάρδια το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας OFAJ DFJW και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας Deutsch-Griechisches Jugendwerk / Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας γιατί χωρίς την πλήρη υποστήριξη τους δε θα μπορούσαμε να έχουμε όλες αυτές τις μοναδικές εμπειρίες! Ευχαριστούμε επίσης τη Zanteferries και το Κτέλ Έβρου για την χορηγία τους στη μεταφορά της ελληνικής αποστολής.

Το φετινό θέμα της συνάντησης μας ήταν ένα επιχείρημα προσέγγισης της ζωής μέσα στο δάσος, μέσα στη Φύση. Μια επιστροφή στις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, στην ησυχία, μια μύηση στην άγρια ζωή. Κατασκηνώσαμε σε ένα ξέφωτο μικρό λιβάδι δίπλα στη λίμνη Tornowsee με λίγες εγκατάστασεις και υποδομές.Ζήσαμε μέσα σε σκηνές και καθημερινή εργασία ολόκληρης της ομάδας σε υποομάδες που αναλάμβάναν την καθαριότητα, την βοήθεια της μαγείρισσας, την τακτοποιήση, το νερό για τις δουλειές και τα ηλιακά κάμπινγκ ντουζ. Όλοι μας στηρίζαμε τις καθημερινές μας ανάγκες οργανωμένα και υπεύθυνα ως μέρος της εκπαίδευσης μας σε έναν άλλο τρόπο ζωής και όλοι μοιράστηκαν κυκλικά και δίκαια όλες τις εργασίες όσο απαιτητικές κι αν ήταν.

Το κύριο μέρος της παιδαγωγικής μας προσέγγισης είχε φυσικά να κάνει με παιχνίδια γνωριμίας και επαναπροσέγγισης. Μάθαμε νέες λέξεις και φράσεις στις τρεις επίσημες ομιλούσες γλώσσες μέσα από παιχνίδια γλωσσικής εμψύχωσης. Αυτή η ενότητα είναι από τις πιο σημαντικές για τα προγράμματα μας καθώς υποστηρίζουμε ενεργά τη γλωσσική ποικιλία και είναι ουσιαστικό για εμάς οι νέοι να ακούσουν και να μιλήσουν λαλιές αλλότριες από τις δικές τους. Επίσης μέσω της παράλληλης μετάφρασης κάθε συμμετέχοντας-ουσα κατανοεί τα πάντα στην μητρική του/της γλώσσα ενισχύοντας την πλήρη ενσωμάτωση. Το πρόγραμμα μας απαρτίζεται επίσης από παιχνίδια εμπιστοσύνης, συνεργασίας, ομαδικής δυναμικής, μη λεκτικής επικοινωνίας, στρατηγικής και φυσικής ζωής.

Όπως πάντα σε κάθε πρότζεκτ μας υπάρχει μια κεντρική εργασία. Φέτος είχαμε κοντά μας την δασολόγο του πάρκου Annette η οποία μας μύησε στη ζωή στο δάσος μέσα από παιχνίδια, εξερεύνηση στο δάσος, εκπαιδευτική εκδρομή ανακάλυψης του οικοσυστήματος και των ευαισθητων ισορροπιών του, καγιάκ μέσα στη λίμνη και παρατήρηση πουλιών και βλάστησης, συνεργασία για την προστασία των δέντρων από τις δράσεις του κάστορα, ξυλογλυπτική και επιλογή ξύλων και εργαλείων, ασφαλή εκμάθηση στο παραδοσιακό άναμμα φωτιάς με πέτρες και στην φροντίδα της έτσι ώστε το δάσος να είναι ασφαλές σύμφωνα με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και τις απαραίτητες άδειες ανάλογα με την επικινδυνότητα πυρκαγιάς. Μάθαμε πολλά σημαντικά από την αγαπημένη μας δασολόγο και την ευγνωμονούμε για την αγάπη της στο δάσος.

Τέλος επισκεφτήκαμε το Βερολίνο, την Πύλη του Βραδενβούργου, το Τείχος του Βερολίνου, την East Side Gallery με τοιχογραφίες επάνω σε ένα κομμάτι του τείχους, την περιοχή Urban Spree για να έχουμε μια εμπειρία από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης αυτής μέσα από τα έργα τέχνης του δρόμου και τα μηνύματα που μεταφέρουν.

Οι μέρες μέσα στο δάσος και οι νύχτες γύρω από την εστία περάσαν γρήγορα με μάθηση, συνεργασία και άφθονο γέλιο. Ανανεώνουμε το ραντεβού των τριών εθνικών ομάδων για του χρόνου το καλοκαίρι που όλοι θα ξανασυναντηθούμε για την ολοκλήρωση του τριετούς κύκλου στη Σαμοθράκη.

#ΖΑΘΕΗ

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr