Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: “Fake news ο νεκρός μετανάστης στον Έβρο”

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν Αφγανό μετανάστη  

Το υποτιθέμενο θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα, εξέπνευσε. Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του Υπουργείου Άμυνας, διέψευσαν κατηγορηματικά το περιστατικό, κάνοντας λόγο για τουρκική προβοκάτσια, που είχε συμβεί και στο παρελθόν για τον Έβρο. «Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο », ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media , o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στο δημοσίευμα Τουρκικής ιστοσελίδας περί επεισοδίου στον Έβρο.
Συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας από άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας 8 μεταναστών από το Αφγανιστάν που ήθελαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα κοντά στο χωριό Alibey. Ο ένας από αυτούς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρακτορείου διακομίστηκε τραυματισμένος στο κρατικό νοσοκομείο Uzunkopru, όπου και εξέπνευσε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ξένο και εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικό πυροβολισμού σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αυτό που έχει σημασία είναι, ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την τουρκική πλευρά πέφτει σε ελληνικό τοίχος. Παρότι αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 25% οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τον περασμένο Μάιο, με δεδομένο ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στο «γόνατο», καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα.
Παράλληλα οι συλλήψεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί καθώς τον Μάιο έφτασαν τις 476, έναντι 266 τον ίδιο μήνα το 2021, ενώ άλλες 72 έχουν καταγραφεί την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου. Συνολικά οι Ελληνικές Αρχές το πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν προχωρήσει σε 1.553 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών.
Ο Έβρος έχει θωρακιστεί ακόμη περισσότερο, μετά τη δημιουργία δύο 20μελών ειδικών ομάδων τύπου ΕΚΑΜ, σε αυτές τις ομάδες θα προστεθούν ακόμη τρεις, μετά την σταδιακή εκπαίδευση των 250 νέων συνοριοφυλάκων, που ήδη εκπαιδεύονται προκειμένου να προλάβουν το μισό καλοκαίρι.
Στα σχέδια άμεσης ανταπόκρισης σε τυχόν μαζικές εισχωρήσεις παράτυπων μεταναστών, περιλαμβάνεται η επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των… hot spots, των κρίσιμων σημείων πιθανής διέλευσης, σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, που δεν υπάρχει ο φράχτης, και έχει πέσει πολύ η στάθμη του ποταμού. Ενδεικτικά σημεία είναι από το Ορμένιο έως το Τυχερό.
Τις επόμενες εβδομάδες, οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου, θα προμηθευτούν επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως φορητές θερμικές κάμερες (μονόκιαλα) με εμβέλεια 1,5 χιλιομέτρου, καθώς οι περισσότερες από τις παλιές που είχαν προμηθευτεί μετά τα γεγονότα του 2020, χάλασαν ή υπέστησαν σημαντικές φθορές. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου θα ενισχυθούν με τουλάχιστον τρία ακόμη θωρακισμένα οχήματα, και 10 ψηλά 4Χ4.
Μπορεί ο διαγωνισμός επέκτασης του φράχτη, πιθανότατα να προκηρυχθεί μέσα στον μήνα, με άλλα 80 χιλιόμετρα να τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2024, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα στα αμμώδη σημεία του ποταμού, τα οποία είναι ελληνικό έδαφος αλλά όχι πρόσφορα για το στήσιμο φράχτη.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο