Υπογειοποίηση μέρους του δικτύου της ΔΕΗ και στην Αλεξανδρούπολη

Στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας 

Και την Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνει το μεγάλο πρότζεκτ του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση μέρους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα αφορά οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία όσο και κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις, όπως στην περίπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου). Ο στόχος είναι να βελτιωθούν η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε δάση για την αποτροπή πυρκαγιών.

Εκεί το πρότζεκτ θα εστιαστεί σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου θέρους, που θα είναι, όπως σημειώνουν όλοι οι επιστήμονες, όλο και πιο συνηθισμένα.

Σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι πόλεις στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια υπογειοποίησης είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, η Μεσογείων, η Ανδρος, η Τήνος, η Ελευσίνα, το Περιστέρι, η Φιλοθέη, η Κηφισιά, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Βέροια, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Εδεσσα, η δυτική και η κεντρική Θεσσαλονίκη, η ανατολική Θεσσαλονίκη και ο Πολύγυρος, το Αίγιο, η Πάτρα, η Αρτα, το Αγρίνιο, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Τρίπολη, τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Αμφισσα, η Θήβα, το Αλιβέρι, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, ο Αγιος Νικόλαος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος, οι Δυτικές Κυκλάδες, και τέλος η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος.

Τα έργα ιεραρχούνται για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ώστε να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες. Τέλος, τα έργα της διασύνδεσης νησιών (ΑΔΜΗΕ) και το «Εξοικονομώ» έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

Η υπογειοποίηση και … η «Μικρά Αγγλία»

Η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να υπάρξει κονδύλι από το Ταμείο Ανάπτυξης, εν μέσω μνημονίων ξεκίνησε, πολύ νωρίτερα, από την Άνδρο, στα γυρίσματα της ταινίας «Μικρά Αγγλία», σύμφωνα με τον Βηματοδότη!

Ήταν Μάρτιος του 2013, η χώρα βρισκόταν στην δύνη των μνημονίων όταν ο βραβευμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η σύζυγός του Ιωάννα Καρυστιάνη άρχισαν να γυρίζουν την ταινία «Μικρά Αγγλία», με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της Άνδρου, προϋπόθεση που αρχικά έθεσε για να γυριστεί η ταινία ο ίδιος σκηνοθέτης. Τόσο ο Παντελής όσο και η Καρυστιάνη πρόσεξαν ότι τα καλώδια της ΔΕΗ, να αιωρούνται «ατάκτως» πάνω από τα κεφάλια τους, τις περισσότερες φορές σε πλαστικούς ή σε σιδερένιους στύλους, με τα γερμανικής κατασκευής πλαστικά κουφώματα, κάτι που δεν μπορούσαν να «σβήσουν» από τα πλάνα. Τότε ο σκηνοθέτης ρώτησε δειλά εάν μπορούσαν τα καλώδια της ΔΕΗ να υπογειοποιηθούν.

Η απάντηση που έλαβε ήταν θετική και έτσι άρχισε η υπογειοποίηση των καλωδίων της Άνδρου. Αλλά τα καλώδια της ΔΕΗ δεν ήταν το μοναδικό «εμπόδιο» για να γυριστεί αυτή η έξοχη ταινία. Ήταν η ίδια η… ΔΕΗ (τρόπος του λέγειν). Σε μια σκηνή που γύριζαν τον Επιτάφιο, ο σκηνοθέτης ζήτησε εάν γίνεται να σβήσουν τα φώτα και να φαίνονται μόνον τα κεριά του… χειροποίητου (τον στόλισε με κρίνα η Καρυστιάνη μαζί με εθελοντές) επιταφίου που τα κρατούσε ο κόσμος ο οποίος πλησίαζε μ θρησκευτική κατάνυξη προς την κάμερα. Έτσι σημειώθηκε και ένα τεχνικό… μίνι black out στην Άνδρο

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο