efhmerida1

Υπό διάλυση ο κυματοθραύστης στο λιμανάκι της Μάκρης

Έκπτωτος ο πρώτος ανάδοχος του έργου της αποκατάστασης, το οποίο ΘΑ επαναδημοπρατηθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα

Υπό διάλυση είναι ο κυματοθραύστης στο αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης, με το σχετικό έργο της αποκατάστασής του, ενώ έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το 2022, να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί. Το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης βρίσκεται στο κέντρο περίπου της αλιευτικής λεκάνης του Θρακικού πελάγους και είναι το εγγύτερο καταφύγιο στην περιοχή με την μεγαλύτερη αλιευτική δραστηριότητα και συνεχή παρουσία αλιευτικών σκαφών όλες τις ημέρες του έτους.
Το καταφύγιο το οποίο αποτελείται από ένα προσήνεμο και ένα υπήνεμο µώλο, προβλήτα και παραλιακά κρηπιδώματα, έχει υποστεί σημαντικές φθορές που εντοπίζονται κυρίως στην ανωδοµή του προσήνεμου µώλου. Επιπλέον, η έκθεση του λιμένα σε ανέμους του ΝΑ κυρίως τομέα καθιστά µη λειτουργικά τα κρηπιδώματα του προσήνεμου µώλου. Το έργο εντάχθηκε τον Μάιο του 2022 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» και υποτίθεται ότι θα ολοκληρώνονταν ως τα τέλη του 2023.

Τι είπε ο Σταϊκούρας

Στις καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου αναφέρθηκε πρόσφατα, κατά την περιοδεία του στον Έβρο, ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το … μέλλον του έργου, ο κ. Σταϊκούρας είπε:
«Έχει οριστικοποιηθεί η έκπτωση του αναδόχου. Λόγω μη ύπαρξης άλλου διαγωνιζομένου, πρέπει να ματαιωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.  Το έργο θα επανα-δημοπρατηθεί από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αυξημένο προϋπολογισμό (λόγω επαύξησης της τιμής των λιθορριπών του έργου, εξαιτίας ειδικών συνθηκών), αφού εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021 – 2027» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τι γράφαμε το 2022

Στις 5 Μαϊου του 2022 γράφαμε σε σχετικό ρεπορτάζ:
«Χρηματοδότηση 1,5 εκ ευρώ εξασφάλισε ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης για το έργο «Αποκατάσταση προσήνεμου μώλου και προστασίας εισόδου αλιευτικού καταφυγίου Μάρκης». Το έργο, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 29/4, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020». Κύριος του έργου είναι ο ΟΛΑ και φορέας υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου του 2022 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Όπως είναι γνωστό, το αλιευτικό καταφύγιο της Μάκρης παρουσιάζει προβλήματα που αφορούν στην αδυναμία πρόσδεσης σκαφών στα κρηπιδώματα του προσήνεμου μώλου λόγω της έκθεσής τους σε έντονους κυματισμούς, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας λόγω ελλιπούς θωράκισης και σημαντικών καταστροφών της ανωδομής του. Η κατασκευή των προτεινόμενων έργων έχει σκοπό στη βελτίωση της λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απρόσκοπτης προσόρμισης και πρυμνοδέτησης των σκαφών στον προσήνεμο μώλο, ασφάλειας στην παραμονή των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών εντός της λιμενολεκάνης και παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της αλιείας.

Οι εργασίες που προβλέπονται 

-Αποκατάσταση των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου σε δύο περιοχές. Συγκεκριμένα στην περιοχή όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές (ολίσθηση ανωδομών, μεγάλη στροφή ανωδομών, σημαντικές ρωγμές στα δάπεδα και σημαντική κλίση του προφυλακτήριου τοίχου) προβλέπεται η καθαίρεση των ανωδομών, του τοίχου και της λιθόκτιστης επένδυσης. Στη συνέχεια θα γίνει τακτοποίηση των τεχνητών ογκολίθων και συμπλήρωση της εξωτερικής θωράκισης με φυσικούς ογκολίθους. Ακόμη προβλέπεται η ανακατασκευή της ανωδομής των κρηπιδωμάτων, του προφυλακτήριου τοίχου με σκυρόδεμα καθώς και της λιθόκτιστης επένδυσης.
-Κατασκευή νέου κυματοθραύστη μήκους 120μ. στα ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου και σε απόσταση 95μ., με πρανή από φυσικούς ογκολίθους. Η στέψη θα έχει πλάτος 4μ. και το ύψος της στέψης θα βρίσκεται στα 2μ.
Στην περιοχή όπου ανακατασκευάζεται ο τοίχος θα τοποθετηθούν 4 νέα φωτιστικά σώματα με βραχίονα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr