room-to-grow-bnner

«Υπερμάχους» των εξορύξεων χρυσού σε υπουργικές θέσεις έφερε ο ανασχηματισμός   

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είναι γνωστός για τον αγώνα του υπέρ των επενδύσεων στη Χαλκιδική

Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ο Σταύρος Καλαφάτης, που είχε πρωταγωνιστήσει σε επεισοδιακή εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη το 2008

Της Κικής Ηπειρώτου

 

Δύο πρόσωπα, που φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική των επενδύσεων εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας, υπουργοποιήθηκαν κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη μία, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, που είναι ο νέος Υφυπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει σε «θερμό» επεισόδιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη το 2008, όπου είχε παραστεί ως υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο στην περιοχή, με τα μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης-Έβρου, φορείς και πολίτες να δίνουν ακόμη έναν αγώνα κατά της επένδυσης στη Θράκη.  Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης, λίγες μέρες πριν την εκδήλωση, είχε προχωρήσει σε μια δήλωση που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.

Μεταξύ άλλων, ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης, είχε τονίσει, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις επενδύσεις χρυσού στη Θράκη,  ότι «η απομάκρυνση μιας μεγάλης επένδυσης, δεν πρέπει να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ και ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εξόρυξης χρυσού με ιδιαίτερο σεβασμό στις απόψεις και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».

Τελικώς, ο κ. Καλαφάτης  αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης, λόγω των αντιδράσεων από παριστάμενους πολίτες που απαιτούσαν από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώσει πως δεν επρόκειτο να προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας χρυσού στην περιοχή μας, εκφράζοντας στη συνέχεια την θλίψη του για το συμβάν.

Σκρέκας: Μεγάλη η αγωνία του για τις εξορύξεις της Eldorado στη Χαλκιδική

Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είναι το κυρίαρχο πρόσωπο που προβληματίζει όσους αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Χαλκιδική. Ο ίδιος, κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, είχε προβεί σε σειρά παρεμβάσεων και ερωτήσεων στη βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα βήματα που απαιτούνταν για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξορύξεις στη Χαλκιδική.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τον Σεπτέμβριο του 2017, στον ΣΚΑΪ, λίγο μετά τις ανακοινώσεις της Eldorado Gold ότι αποχωρεί από την χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «τηρείται η ελληνική νομοθεσία για το ζήτημα της Eldorado Gold. Αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί ούτε μια περιβαλλοντική άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Καθαρά πολιτικό. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια έχουν σηκώσει τη σημαία της αντίστασης κατά της επένδυσης…  To πρόβλημα είναι ότι καθυστερούν τεχνικές μελέτες. Δεν αντέχουν πολιτικά να δώσουν την έγκριση να δουλέψει 100% η επένδυση. Έξι φορές μεγαλύτερη επένδυση στην Παπαστράτος και στην Apivita. Οι επενδύσεις σε αυτό το χώρο χρονολογούνται 2.000 χρόνια. Έχει την υποχρέωση ο επενδυτής να διαχειριστεί ό,τι περιβαλλοντικές ζημιές. Αν κλείσει η επένδυση, 2.500 άτομα θα μεταναστεύσουν. Αυτή είναι η πιο αναπτυξιοκτόνος κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από το κράτος».

Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, είχε καταθέσει άλλη μία ερώτηση,  για το θέμα που προέκυψε με το εξωδικαστικό αίτημα της “Ελληνικός Χρυσός”, θυγατρικής της “Eldorado Gold”, για αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της ζημίας που όπως υποστηρίζει η εταιρεία έχει υποστεί “από τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην έκδοση αδειών για το έργο στις Σκουριές”.

Ο κ. Σκρέκας, στην ερώτησή του, υπογράμμιζε: «Την ώρα που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις και οι άνεργοι ζητούν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα κινδυνεύει να στείλει έναν ιλιγγιώδη λογαριασμό 750 εκατ. ευρώ στους βάναυσα φορολογούμενους Έλληνες».

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο