Υπεγράφη η ΚΥΑ που «ανασταίνει» την επιδότηση 12% για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ 

Τα περίπου 200 εκ ευρώ που αναμένουν οι επιχειρήσεις, φαίνεται πως θα αποδοθούν σε αυτές συμψηφιστικά με τρέχουσες εισφορές ή οφειλές  

Επιμελητήριο Έβρου: «Χαιρετίζουμε την πολύ θετική εξέλιξη σε ένα θέμα για το οποίο παλέψαμε σκληρά» 

 Της Κικής Ηπειρώτου 

 Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των τελευταίων ετών για το επιχειρείν της Θράκης, υπέγραψαν την Πέμπτη οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Ο λόγος για την ΚΥΑ που ουσιαστικά «ανασταίνει» το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας από τον ΟΑΕΔ και δίνει το «φιλί της ζωής» για πολλές επιχειρήσεις της ΑΜΘ. Η επιδότηση, της τάξης του 12%, αποτελούσε ένα σημαντικό βοήθημα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, όμως καταργήθηκε το 2016, για λόγους «αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλες χώρες της ΕΕ», δίχως, όμως, να έχουν καταβληθεί προς τις επιχειρήσεις οφειλόμενα περίπου 5 ετών. 

Ο αγώνας που έδωσαν τα Επιμελητήρια και οι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια, για την αποκατάσταση της αδικίας, ήταν μεγάλος και περιλάμβανε μία σειρά από δικαστικές διαμάχες, οι οποίες δικαίωναν επανειλημμένως τους φορείς της αγοράς. Έτσι, μετά και από την άσκηση κατάλληλων πιέσεων στην τωρινή κυβέρνηση, ήρθε η θετική αυτή εξέλιξη, και μάλιστα, σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της ΑΜΘ προσπαθούν δίνουν αγώνα επιβίωσης, εν μέσω πανδημίας. 

Οι επαγγελματίες περιμένουν τώρα την έκδοση του ΦΕΚ,  το οποίο θα αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή αυτών των χρημάτων, που συνολικά αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε ένα πρώτο σχόλιο, το Επιμελητήριο Έβρου υπογραμμίζει: 

«Μία ευχάριστη είδηση για την επιχειρηματική κοινότητα έγινε γνωστή πριν από λίγη ώρα: Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας υπέγραψαν την ΚΥΑ που αφορά στη ρύθμιση του συμψηφισμού των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με το 12%.  

Χαιρετίζουμε την πολύ θετική εξέλιξη σε ένα θέμα για το οποίο το Επιμελητήριο Έβρου πάλεψε σκληρά σε συντονισμό και με τους άλλους επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής μας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις μας και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, όταν η κεντρική πολιτική ηγεσία ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση!» 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τόνισε πως οι επιχειρηματίες επιθυμούν να γίνει συμψηφισμός των χρεών προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους προς τους επιχειρηματίες. Επιπλέον, ζητούν ένα εφάπαξ βοήθημα για τις επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που ασχολούνται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις -γάμοι, βαπτίσεις, δεξιώσεις- και οι οποίες κινούν τον κύκλο εργασίας σε άλλα 42 επαγγέλματα. 

  

Σχόλιο της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Έβρου 

«Στο πλαίσιο της δράσης της Γραμματείας της Πολιτικής Επιτροπής με τίτλο: «Αντιμετωπίζουμε τις ιστορικές προκλήσεις της εποχής. Οικοδομούμε με σιγουριά το αύριο» προκειμένου μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη του κόμματος να βρεθούν σε ψηφιακά πλέον τραπέζια διαλόγου με εκπρόσωπους των παραγωγικών τομέων κάθε περιοχής, με σκοπό την αποτίμηση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού καθώς και την καταγραφή επισημάνσεων και κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο ψηφιακό τραπέζι διαλόγου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με την συμμετοχή κομματικών στελεχών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων των επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιου Πετραλιά. 

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και σε πραγματικό χρόνο μας ανακοινώθηκε η πολύ ευχάριστη εξέλιξη που αφορά σε  μία πάγια διεκδίκηση των ανθρώπων της αγοράς και των επιχειρήσεων και έχει να κάνει με την υπογραφή της Κ.Υ.Α. για την αναδρομική ισχύ της επιδότησης εργασίας του 12% για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας.  

Στο πλαίσιο της διάσκεψης η ΔΕΕΠ Έβρου κατέθεσε δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο αφορά στο ενδεχόμενο αποζημίωσης επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν ή προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν λόγω της πανδημίας και το δεύτερο τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας  των καταστημάτων εστίασης  ένα θέμα που δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα τους τελευταίους δύο μήνες στα καταστήματα του Νομού μας, οδηγώντας τα σε μεγάλη απώλεια εσόδων και ενώ ο Νομός μας παρουσίαζε χαμηλά έως και μηδενικά κρούσματα του ιού».  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο