Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την επιχειρούμενη επένδυση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος
«Όχι» από το ΔΣ Σουφλίου και δεκάδες ακόμη συλλόγους και φορείς
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από την επιχειρούμενη επένδυση εγκατάστασης αιολικού σταθμού στην περιοχή Τρίκορφο, που βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου και αναμένεται η αξιολόγηση των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων φορέων, οι απόψεις που κατέθεσαν φορείς και πολίτες, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για την έγκριση ή όχι της μελέτης που κατέθεσε για την επένδυση η εταιρεία ΣΙΛΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ Α.Ε.
Για το θέμα έχει ήδη καταθέσει την ρητή αντίθεσή της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, ενώ αρνητική είναι η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς, όπως επισημαίνεται, η επιχειρούμενη επένδυση βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη δασική περιοχή, τη γνωστή ως «Τρίκορφο».
Μπορεί στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, να γίνεται σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, αυτό όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.
Όπως είναι γνωστό, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, με πολλά θύματα κάθε χρόνο. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισημαίνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εάν η συγκεκριμένη μελέτη πάρει το «πράσινο φως», θα ανοίξει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι και για άλλες περιοχές εντός του Εθνικού Πάρκου.
28 φορείς και σύλλογοι απαιτούν να μη δοθεί καμία άδεια
Εντωμεταξύ, 28 φορείς και σύλλογοι του Έβρου εκφράζονται αρνητικά για τη συγκεκριμένη επένδυση, υπογράφοντας το παρακάτω κείμενο:
«Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς δεν θα περάσει! Ακόμα μια «πράσινη» επένδυση ετοιμάζουν τα αρπακτικά της αγοράς Ενέργειας στο νομό μας. Αυτή τη φορά εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου μετά από αίτημα για την εγκατάσταση δέκα ανεμογεννητριών στο νοτιοδυτικό άκρο του στη θέση «Τρίκορφο».
Λίγους μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε κάποιους φαίνεται πως άνοιξε η όρεξη. Άλλωστε διευκολύνονται από μια σειρά νόμων όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν την αδειοδότηση ακόμα και σε «προστατευόμενες» περιοχές NATURA. Οι όποιες περιβαλλοντικές μελέτες είναι πάντα κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επενδυτών.
Παίρνουν αέρα όμως και από το γεγονός ότι το κράτος επιλέγει να καθυστερεί την αποκατάσταση του καμένου δάσους και διαχρονικά να αφήνει χωρίς χρηματοδότηση και υποστελεχωμένη τη δασική υπηρεσία ώστε να μην μπορούν γίνουν αντιπυρικά και άλλα απαραίτητα έργα.
Αυτή η εξέλιξη θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την υποβάθμιση του δάσους και συνολικά του περιβάλλοντος. Αποδεδειγμένα, θα χειροτερέψει τη διαβίωση των αρπακτικών πτηνών. Από τότε που εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή διαρκώς μετράμε δεκάδες νεκρά προστατευόμενα είδη. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν και στην μελισσοκομία της περιοχής στην οποία πρόσφατα δημιουργήθηκε το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο στην Ελλάδα.
Η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κορυφές και πλαγιές βουνών, σε εκτάσεις NATURA, έχει γενικά αρνητικές συνέπειες αφού ανοίγονται δρόμοι χιλιομέτρων που καταστρέφουν οικοσυστήματα, προκαλούνται κατολισθήσεις και δεκάδες πυρκαγιές από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς μέσης τάσης,
Η ενέργεια που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει φθηνή ενέργεια για τον λαό ούτε και επάρκεια για τις ανάγκες του. Αντίθετα αυξάνει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος.
Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του νομού να κινητοποιηθούν για να αποτραπεί το έγκλημα που σχεδιάζεται!
Απαιτούμε:
• Να μην δοθεί καμία άδεια, καμία θετική γνωμοδότηση, για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του κράτους.
• Την άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Να πραγματοποιηθεί η αναγέννηση και η διαχείριση του δάσους με επιστημονικό σχεδιασμό.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση και προσωπικό»
Μέχρι στιγμής το κείμενο υπογραφούν: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΓΏΝΟΥ, Ά ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ, Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΕΙΝΟΚΥΘ), ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. ΈΒΡΟΥ, ΣΑΟΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ ‘‘Ο ΜΙΝΩΑΣ’’, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΈΒΡΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΕΠΗ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΈΒΡΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΈΒΡΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ.
Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο και οι επαγγελματίες του Σουφλίου
Ομόφωνα αρνητική είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουφλίου για την κατασκευή αιολικού πάρκου εντός της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου. Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 19η Απριλίου 2023, κατόπιν εγγράφου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σχετικά με την διατύπωση άποψης περί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 50 ΜW στη θέση “Τρίκορφο” του Δήμου Σουφλίου και Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Π.Ε. Έβρου, το Δημοτικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη σημαντικότητα της περιοχής, καθώς επίσης λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνωμοδότηση ως προς το αναφερόμενο έργο από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Έβρου, ομόφωνα εξέφρασε την αρνητική του θέση και άποψη ως προς την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου εντός της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου, καθ’ ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1.ια και 2.2.1 της ΚΥΑ υπ. αριθμ. 35633/2006 (ΦΕΚ 911/Δ), η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν αναφέρεται στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός της Ζώνης Β1 και συνεπώς δεν επιτρέπεται.
Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση, η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας (ΕΕΒΕ Σουφλίου) εκφράζει την αρνητική της θέση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ως άνω αναγραφόμενου έργου στη θέση «ΤΡΙΚΟΡΦΟ», το οποίο σχεδιάζεται εντός της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» και εντός της ΖΕΠ GR1110002 «Δάσος Δαδιά – Σουφλίου» του δικτύου Natura 2000.
«Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Από την στιγμή που το Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου αναφέρεται σαν ΕΘΝΙΚΟ και καλώς έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο, θα πρέπει να γίνουν άλλες ενέργειες για την ανάδειξη του και όχι να τοποθετούνται Αιολικά Πάρκα που όχι μόνο δεν θα το αναδείξουν αλλά θα το υποβαθμίσουν κιόλας. Ένας ιστορικός τόπος λοιπόν που θα έπρεπε να προσεχθεί ιδιαίτερα από όλους δεν θα μείνει αμέτοχος παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Καλείστε να κάνετε τα αδύνατα δυνατά ακόμα και την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι από μία μελέτη που θα στιγματίσει την περιοχή για τις επόμενες γενιές» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Επιπλέον, η Δημοτική Κοινότητα Δαδιάς, εξέφρασε την αρνητική θέση της για την επιχειρούμενη επένδυση, με την οποία συμπορεύονται και οι άλλες κοινότητες της περιοχής:
«Η Δημοτική Κοινότητα Δαδιάς εκφράζει την αντίθεση της επί της ΜΠΕ/ΕΟΑ του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50MW και των συνοδών σε αυτόν έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση “Τρίκορφο” των ΔΕ Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου των ομώνυμων Δήμων, ΠΕ Έβρου (ΠΕΤ: 2211855016)» και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΑΣΠΗΕ εντός του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Στο συνημμένο έγγραφο αναλύονται οι απόψεις μας τις οποίες προσυπογράφουν οι Δημοτικές Κοινότητες Σουφλίου, Λευκίμης, Κορνοφωλιάς και Λυκόφωτος».
Γνωμοδοτήσεις
Μεταξύ των δημοσιευμένων γνωμοδοτήσεων είναι και η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
«Ο υπό αδειοδότηση αιολικός σταθμός εμπίπτει σε δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σύμφωνα με το Δασικό χάρτη της περιοχής. Επιπλέον, το εν λόγω έργο:
✓ εμπίπτει εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, χαρακτηρισμένες ως SCI, με κωδική ονομασία ¨ΒΟΥΝΑ ΈΒΡΟΥ΄ και κωδικό αριθμό ¨GR1110003¨ και κωδική ονομασία ¨ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΣΕΣ¨ και κωδικό αριθμό ¨GR1110003¨,
✓ χωροθετείται εντός της Β1 Ζώνης του ¨Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου¨, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 35633/30-08-2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ 911/Δ/2006), βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση τέτοιου είδους έργου,
✓ εμπίπτει εντός της Ζώνης Αποκλεισμού και της Ζώνης Αυξημένης Προστασίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση περί ορθής χωροθέτησης Α/Π στη Θράκη (2013), από τη WWF Eλλάς.
… Έχοντας υπόψη τις εκφρασθείσες απόψεις του Δασαρχείου Σουφλίου και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και πλαισιώνουν την χωρική τους δραστηριότητα και τις αθροιστικές επιπτώσεις στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις η Υπηρεσία μας θέτει τις παραπάνω επιφυλάξεις της ως προς το ανωτέρω έργο, και δεν συμφωνεί με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την εγκατάσταση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ενδεχομένως ανακύψουν από την ανάπτυξη αυτού και αποβλέποντας στη διασφάλιση του δασικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας και της βιολογικής σταθερότητας του ευρύτερου δασικού χώρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΟΦΥΠΕΚΑ που αναφέρει στη γνωμοδότησή του:
«Το έργο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Χωροθετείται στην Ζώνη Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ΚΥΑ 35633/2006 – ΦΕΚ 911/Δ’/13-10-2006), στην οποία η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν επιτρέπεται (Άρθρο 3, Παρ.2.2.1 και Παρ.1, περίπτωση ια’)».
Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Εβρου γνωμοδότησε θετικά με τις παρακάτω επιφυλάξεις και υπό τις εξής προϋποθέσεις:
«Η περιοχή ενδιαφέροντος του έργου για τη ΠΕ Έβρου είναι τη θέση «ΕΞΟΧΗ, ΒΕΛΟΝΙ, ΛΟΦΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΤΟΥΚΑΝΑ Ι, ΤΟΥΚΑΝΑ ΙΙ, ΑΓΚΩΝΕΣ στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου , της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου » ισχύος 80,36 MW εντάσσεται κυρίως εντός δασικών εκτάσεων σε ορεινή περιοχή , εντός της ζώνης του έργου δεν υπάρχουν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας.
Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της ΜΠΕ για την ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κατά την φάση της κατασκευής του και της λειτουργίας του. Την αποκατάσταση και επαναφορά του τοπίου στη πρότερη μορφή, όπου είναι εφικτό, μετά τις παρεμβάσεις των συνοδών έργων (όπως βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας και διάνοιξης νέας όπου απαιτείται καθώς και της κατασκευής των δικτύων διασύνδεσης μεταφοράς του Α/Π με τον Υ/Σ κλπ).
Μετά το πέρας ζωής των ανεμογεννητριών αποσυναρμολόγηση αυτών ,απόθεση σε κατάλληλους χώρους απόθεσης, αξιοποίηση των υλικών και αποκατάσταση της περιοχής.
Η επιτροπή συμφωνεί με την χωροθέτηση του έργου, εφόσον τηρηθούν τα ανωτέρω και υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν από τη Δασική υπηρεσία η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των στοιχείων του φακέλου και θα προχωρήσει στην γνωμοδότηση για το εν λόγω έργο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 και την παρ. 3α του άρθρου 53 του ν. 998/79 όπως ισχύουν, υπό όρους και προϋποθέσεις και με την επιφύλαξη πάντα ενδεχόμενης προβολής αντιρρήσεων σχετικά με επιμέρους επεμβάσεις (όπως τις προτεινόμενες θέσεις πλατειών των Α/Γ, τα συνοδά έργα οδοποιίας κλπ) οι οποίες εκτιμά ότι θα προκαλέσουν τη σημαντική καταστροφή του δάσους και τις συνεκτικότητας αυτού, την αλλοίωση φυσικού ανάγλυφου και την εν γένει υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος»