Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από την Ομοσπονδία Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης «Ομόνοια»

Την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας για σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, με πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη 1 το μεσημέρι στην Αθήνα, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης «Ομόνοια», διαμαρτυρόμενη για νομοσχέδιο, που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προ ημερών για ψήφιση στη Βουλή και κινείται προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ενώ ρυθμίζονται και διάφορα άλλα θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» σημειώνει ότι η προαναφερόμενη κινητοποίηση είναι η πρώτη σειράς άλλων που εξετάζονται, ενώ τονίζει: «ζητάμε, έστω και την ύστατη ώρα, επιτέλους να μας ακούσει η κυβέρνηση».

Ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εξής: ίδρυση νομικών προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών, να συνεχίσει η απρόσκοπτη προσέλευση παραγωγών στις λαϊκές αγορές και να μην προκηρύσσονται οι θέσεις (παραγωγών) μία φορά ετησίως, «όχι» στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους κ.ά.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» υπεραμύνεται ακόμα του κοινωνικού θεσμού των λαϊκών αγορών και σημειώνει ότι «οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους Έλληνες καταναλωτές, δεν χαρίζονται σε μονοπώλια, δεν πωλούνται».

Τα επίμαχα σημεία του ν/σ

Η αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης με το οποίο χορηγούνται οι άδειες σε παραγωγούς πωλητές στις λαϊκές αγορές, η δυνατότητα του παραγωγού να μετατρέψει την άδειά του σε επαγγελματική, η υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητα, είναι ζητήματα που απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων των φορέων που είχαν κληθεί σε ακρόαση, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής. Υπέρ δήλωσε η ΝΔ. Κατά δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

«Με το νομοσχέδιο αυτό θέλουμε να αποκλείσουμε την άνιση μεταχείριση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε σχέση με το ζήτημα της μοριοδότησης, και υπογράμμισε πως πρέπει οι νέοι και οι νέες, που θέλουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, να μπορούν αυτό να το κάνουν με διαφάνεια και να έχουν ίσες ευκαιρίες.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε επίσης ότι με το νομοσχέδιο διευρύνονται οι επιλογές για τη μεταβίβαση των αδειών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών και απλοποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα για την απρόσκοπτη και ομαλή συνέχιση της δραστηριοποίησης των υφιστάμενων αδειούχων πωλητών. «Διευθετείται οριστικά το ζήτημα της θέσης σε όλους τους υφιστάμενους πωλητές όλων των λαϊκών αγορών και επιλύεται το θέμα της συνέχισης λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με ελλιπή πράξη ίδρυσης και λειτουργίας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι μπαίνει οργάνωση στη λειτουργία των υπαίθριων αγορών, με την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των μορφών οργανωμένων υπαίθριων αγορών στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Ανοιχτή Αγορά».

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το e-καταναλωτής, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι είναι υπέρ της λειτουργίας του ανταγωνισμού και του καταναλωτή. «Όταν ξεκινάει το πρωί μια λαϊκή αγορά, όλοι γνωρίζουμε ότι μπαίνει μια τιμή και όλοι γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτή η τιμή είναι εκπτωτική. Δεν είπαμε ότι θα μπει μέσα στη διάρκεια της ημέρας να γράψει την πτώση της τιμής. Ξεκινά με μία τιμή το πρωί και αυτή η τιμή μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να τη δει κάποιος καταναλωτής και να μην πάει στο σουπερμάρκετ να ψωνίσει. Να ξέρει, ότι αν ξεκινήσει – ξέρω ‘γω – η ντομάτα με 1,10 ή με 1 ή με 1,30 ανάλογα την ντομάτα – αν είναι Κρήτης, αν είναι το ένα, αν είναι το άλλο – θα πέσει στη διάρκεια της ημέρας και θα ξέρει ότι θα πάει εκεί να ψωνίσει”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: “Αυτός ο νόμος υπηρετεί πρωτίστως τον πολίτη, υπηρετεί τον έμπορο, υπηρετεί τον παραγωγό ο όποιος θέλει με διαφανείς διαδικασίες να λειτουργεί η λαϊκή αγορά, να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος να τον πετάξει έξω, να μπορεί να γνωρίζει πώς και με ποιους κανόνες μπορεί να προσέλθει, πως θα πουλήσει τα προϊόντα του και γενικά να έχει αυτό και να χτίζει αυτή την εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος”.

Οι αντιδράσεις

Ο Αγγελος Δερετζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, τάχθηκε κατά της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα οι παραγωγοί να γίνουν επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές. “Θα αλλάξει ισορροπία”, είπε και πρόσθεσε: “Παίζονται πολιτικά παιχνίδια και δεν θα μπω σ’ αυτή τη διαδικασία. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Εάν δεν μπορείς σαν υπουργείο Ανάπτυξης να κάνεις ελέγχους, τότε τι υπουργός είσαι;! Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το νόημα! Θα πας, δηλαδή, να επιβραβεύσεις αυτούς που λένε ότι δεν είναι γνήσιοι παραγωγοί και ότι αγοράζουν; Αυτό θέλει να κάνει ο υπουργός; Νομίζω η δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να βγει και να κάνει ελέγχους κι εάν χρειάζεται να επιβάλει πρόστιμα, να επιβάλλει πρόστιμα”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης εξέφρασε την αντίθεσή του και στην υποχρέωση της ηλεκτρονικής ανάρτησης των προϊόντων και των τιμών: “Σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα και όλα αυτά που πρέπει να στέλνουμε κάθε πρωί. Κοιτάξτε να δείτε, εδώ έβρεχε από τις 4 το πρωί μέχρι τη 1 η ώρα που φύγαμε και δεν κάναμε ούτε 5 ευρώ. Θα κάθομαι εγώ σε έναν υπολογιστή ή σε ένα τηλέφωνο να στέλνω δέκα είδη κάθε μέρα ή δεκαπέντε κάποιος που είναι παραγωγός; Δεν είναι εφικτό αυτό! Δεν είμαστε ούτε σε ένα γραφείο να στέλνουμε e-mail, ούτε θα δει η γιαγιά ότι σε εκείνη τη λαϊκή το αγγούρι έχει 0,10 ευρώ, οπότε θα φύγει από την Ηλιούπολη για να πάει στον Πειραιά για να πάρει ένα αγγούρι. Δεν είναι εφικτό αυτό, ειδικά για τις λαϊκές αγορές”, είπε ο κ. Δερετζής.

Ο Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης εξέφρασε την αντίθεσή του με τη δυνατότητα να “μετατρέπονται οι παραγωγοί σε επαγγελματίες”. “Ας υποθέσουμε, ότι έχουμε μία λαϊκή αγορά, η οποία εμπεριέχει 100 παραγωγούς και 100 επαγγελματίες, δηλαδή, στο σύνολό τους είναι 200 οι θέσεις και πάνε όλοι οι παραγωγοί και μετατρέψουν την άδειά τους σε επαγγελματική. Θέλω να μου πείτε, αν αυτή η αγορά θα λέγετε ξανά λαϊκή αγορά ή κάτι άλλο;”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: “Κατά την προσωπική μου άποψη, θα λέγεται εμπορική αγορά. Άρα, ουδεμία σχέση έχει για αυτό το οποίο έχουν γίνει οι λαϊκές αγορές. Ποιο, δηλαδή; Να βρίσκονται οι παραγωγοί και να συμπληρώνονται και με επαγγελματίες γης και θάλασσας και βιομηχανικών ειδών”.

Ανέφερε επίσης ότι ο παραγωγός, εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, θα πρέπει να προσέρχεται απρόσκοπτα στις λαϊκές αγορές, γιατί “στις λαϊκές αγορές πρέπει να βρίσκεται ο παραγωγός, πρέπει να πουλάει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να πέφτει ο πληθωρισμός και εν τοιαύτη περιπτώσει να ικανοποιούνται και οι καταναλωτές, οι οποίοι τη σήμερον ημέρα στα δυσβάσταχτα οικονομικά χρόνια, είναι μία όαση για αυτούς”. Υπογράμμισε, τέλος, για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ποσόστωση, βάσει του ΟΣΔΕ. “Το βασικό έγγραφο για να αποδεικνύεται ότι κάποιος είναι επαγγελματίας αγρότης, είναι, τα εισοδήματά του να είναι άνω του 51%, αυτό ορίζει και η φορολογία, έτσι ώστε να έρχεται απρόσκοπτα στις λαϊκές αγορές. Απλά πράγματα, τα οποία διαταράσσονται, με ποσοστά είτε 50%, είτε 60%, είτε 70%”, είπε ο κ. Μακρίδης.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο