Ξεκίνησαν οι πρώτες καταθέσεις στην Αστυνομία για το τραγικό δυστύχημα

Ακαριαίο θάνατο και σοβαρότατες κακώσεις από τη μέση και κάτω, έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα  

Της Κικής Ηπειρώτου  

Έρευνα σε όλα τα επίπεδα για τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης ξεκινούν οι αρμόδιες αρχές, με τις πρώτες καταθέσεις στην Αστυνομία να έχουν ήδη λάβει χώρα. Ο θάνατος του 35χρονου Δημήτρη, ο οποίος διαμελίστηκε από τον ρομποτικό κάδο δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών, μπαίνει στο μικροσκόπιο τόσο της Αστυνομίας και του εισαγγελέα, όσο και του Δήμου. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί το τεχνικό κομμάτι λειτουργίας του κάδου, με τη συμβολή ειδικών και εμπειρογνωμόνων, που θα κληθούν να διερευνήσουν αν αντιμετώπιζε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.
Η τοπική κοινωνία είναι ακόμη συγκλονισμένη και το φρικτό δυστύχημα αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης. Οι αυτόπτες μάρτυρες προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, αφού όσοι ήταν μπροστά στο σκηνικό, το πρώτο πράγμα που αντίκρυσαν ήταν το διαμελισμένο πόδι του άνδρα που κρέμονταν από τον κάδο, με το υπόλοιπο σώμα του να έχει εγκλωβιστεί εντός του μηχανήματος.
Ο ρομποτικός κάδος τέθηκε εκτός λειτουργίας, μετά από το συμβάν, με όλα τα σενάρια για το μέλλον του να είναι ανοικτά. Στο σημείο τοποθετήθηκαν κώνοι, καθώς και συμβατικοί κάδοι για την απόρριψη απορριμμάτων από οικίες και επιχειρήσεις, ενώ πολίτες έχουν αφήσει λουλούδια και κεριά στη μνήμη του νεκρού άνδρα, ο οποίος, για αρκετές ώρες μετά το δυστύχημα, λανθασμένα αναφέρονταν ως άστεγος από πληθώρα τοπικών και πανελλαδικών ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα, ο 35χρονος διέμενε όχι μακριά από τον τόπο της τραγωδίας και συγκεκριμένα στην οδό Βενιζέλου, ενώ ήταν ιδιοκτήτης ενός αρσενικού σκύλου δύο ετων, ο οποίος μετά από παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας παραδόθηκε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και αναζητά νέο σπίτι.
Μέσα στον κάδο βρέθηκε μια σακούλα με ψυχιατρικά φάρμακα, καθώς και μία συνταγή στο όνομά του. Η κατά λάθος απόρριψη της συγκεκριμένης σακούλας φαίνεται πως ήταν ο λόγος που τον έκανε να σκύψει τόσο πολύ εντός του κάδου, με αποτέλεσμα αυτός να σφραγίσει και να τον διαμελίσει. Η κηδεία του αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.  

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα  

Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης κλήθηκε και βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε σε ό,τι απέμεινε από τον άτυχο άνδρα, προκύπτει ότι το έμβολο του κάδου τον βρήκε στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα, το σώμα του, από τη μέση και κάτω να έχει υποστεί σοβαρότατες κακώσεις, ενώ από το άνω τμήμα του σώματος ήταν σχεδόν άθικτο. Ο θάνατός του εκτιμάται πως ήταν ακαριαίος, και όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις τόσο βίαιων γεγονότων, προκλήθηκε από ανακοπή καρδιάς. 

Οι δυνατότητες του ρομποτικού κάδου 

Ο συγκεκριμένος κάδος είχε τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης την άνοιξη του 2010, με κόστος 85.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχοι υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, εμφάνισε την πρώτη του βλάβη, μετά από απόρριψη μπάζων από αγνώστους. Ακόμη μία βλάβη καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2018, με την αποκατάσταση του προβλήματος να διαρκεί για αρκετό καιρό.
Ο συγκεκριμένος κάδος, όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας που τους κατασκευάζει,  έχει τις παρακάτω δυνατότητες:
-Αυτόματη συμπίεση των απορριμμάτων τουλάχιστον κατά 80% της αρχικής τους μάζας, με αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων έναντι των κοινών μηχανικών κάδων απορριμμάτων.
-Αυτόματο άνοιγμα της θύρας ρίψης των απορριμμάτων μέσω ανιχνευτών προσέγγισης (αισθητήρες), έτσι ώστε ο πολίτης να μην έρχεται σε επαφή με τον κάδο για το άνοιγμα της θύρας (υπάρχει επιπλέον ενδεικτικός φωτισμός του χώρου μπροστά από τη θυρίδα ρίψης των απορριμμάτων).
-Αυτόματη κένωση του ρομποτικού κάδου και αποκομιδή των απορριμμάτων μέσω εξωτερικού ηλεκτρονικού πίνακα με τα ήδη υπάρχοντα οχήματα αποκομιδής των Δήμων, με τρόπο γρήγορο και αθόρυβο. 

  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο