Ξεκινά και πάλι η συζήτηση για την πεζοδρόμηση της παραλιακής

Συνεδριάζει αύριο η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, ενώ από βδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ώστε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν ο δρόμος να κλείνει από τις 8 το βράδυ

Της Κικής Ηπειρώτου

Ξεκινά και πάλι από σήμερα η προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να επαναφέρει μία αγαπημένη συνήθεια κατοίκων και επισκεπτών, που δεν είναι άλλη από τους βραδινούς περιπάτους στην παραλιακή οδό της πόλης.
Όπως είναι γνωστό, η Βασιλέως Αλεξάνδρου άνοιξε για τους πεζούς για πρώτη φορά φέτος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 20/5. Το θέμα της πεζοδρόμησης ήρθε τρεις μέρες αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δημοτική αρχή να προσδοκά ότι θα ήταν μία τυπική διαδικασία. Ωστόσο, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν μία αντιπρόταση, προκειμένου ο δρόμος να κλείνει στις 9 κάθε βράδυ και όχι στις 8, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ταλαιπωρία των οδηγών στο κέντρο, όσο και το σχετικό αίτημα των εμπόρων. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 23/5, ούτε η εισήγηση της δημοτικής αρχής, αλλά ούτε η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους (21), με αποτέλεσμα, από το επόμενο βράδυ, η παραλιακή να δοθεί και πάλι στα αυτοκίνητα. Για να επανέλθει το καθεστώς της πεζοδρόμησης, χρειάζεται, τελικώς, νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αν και αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι αυτομάτως θα ίσχυε η περσινή απόφαση.

Η αντιπαράθεση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους, ενώ τα σχόλια στα social media έχουν πάρει «φωτιά».

Η διαδικασία και η εισήγηση

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα να υπάρξει απόφαση της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες θα έρθουν στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, εφόσον υπάρξει συμφωνία και απόφαση, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από την Αποκεντρωμένη, ώστε, τέλος, να δημοσιευθεί σε νέο ΦΕΚ για να δοθεί και πάλι η παραλιακή οδός στους πεζούς.
Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία θα συζητηθεί αύριο στο συμβούλιο της Κοινότητας, προτείνει το κλείσιμο της παραλιακής και πάλι από τις 8 ως τη 1, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει και πάλι προστριβές στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Κοινότητα θα εισηγηθεί προς  την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να εγκρίνει τις εξής κυκλοφοριακές παρεμβάσεις (περιοδικές πεζοδρομήσεις):

α) στην οδό Β. Αλεξάνδρου και Απολλωνιάδος – από το χώρο στάθμευσης «Φώτης Κοσμάς» έως και την οδό Κύπρου και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

β) στην οδό Ζαρίφη – από την οδό Σωκράτη Οικονόμου έως την οδό Β. Αλεξάνδρου (το υπόλοιπο τμήμα της οδού είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος σύμφωνα με το ισχύον Ρυμοτομικό Σχέδιο Αλεξανδρούπολης),

γ) στην οδό Κουντουριώτου- από την οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Ειρήνης (το υπόλοιπο τμήμα της είναι πεζόδρομος),

δ) στην οδό Δικαστηρίων- από την οδό Καραϊσκάκη έως την οδό Ψαρών και από την οδό Τζαβέλλα έως την οδό Αθ. Διάκου,

ως κάτωθι:

  1. Την εφαρμογή ρύθμισης πεζοδρόμησης τις καθημερινές και ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ από την Παρασκευή 20/05/2022 (Μαϊου) έως την Κυριακή 25/09/2022 (Σεπτεμβρίου) και ώρα από 20:00 έως ώρα 01:00.
  2. Κατά το χρόνο πεζοδρόμησης των ανωτέρω οδών, απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων.
  3. Κατά το χρόνο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των ανωτέρω οδών, ισχύει ο Κανονισμός λειτουργίας πεζοδρόμων (35/2020 ΑΠΖ) που ορίζει τον τρόπο πρόσβασης / χρήσης από μόνιμου κατοίκους, οχήματα Φ/Ε, έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ), ΑΜΕΑ κλπ.
  4. Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, παύει κάθε άλλη προγενέστερη ρύθμιση πεζοδρόμησης.

Η θέση των επαγγελματιών εστίασης

Για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την βραδινή πεζοδρόμηση της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης παίρνει θέση η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου, ζητώντας να παραμείνει το ωράριο 8μμ με 1πμ.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, σε αντίθεση με αυτούς της αγοράς που ζητούν να κλείνει η παραλία για τα αυτοκίνητα στις 9, αναφέρουν:

“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της παραλίας το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την εστίαση και την λειτουργία των καταστημάτων μας, δηλώνουμε επίσημα ότι δεν ερωτηθήκαμε ποτέ για το ωράριο του κλεισίματος της παραλιακής από κανέναν. Η Άποψη μας την οποία θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο είναι ότι η Παραλία πρέπει να κλείνει από τις 20.00 όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια”.
Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του στη Δέλτα Τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Γεωργιάδης, πριν λίγες μέρες, σημείωσε πως ο κλάδος επιθυμεί την πεζοδρόμηση της παραλιακής, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται τα βράδια, εξέφρασε την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, η παραλιακή να πεζοδρομείται μόνο κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο