Ξεκινά η καταπολέμηση των κουνουπιών σε Έβρο και ΑΜΘ

Οι πρώτοι αεροψεκασμοί προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα στην παραλιακή ζώνη Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης – “Πέρσι το πρόγραμμα λειτούργησε άριστα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων”, αναφέρει ο Δ/ντής Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ

Της Κικής Ηπειρώτου

Από την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός καιρικού απροόπτου, θα ξεκινήσει η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Η Περιφέρεια είναι έτοιμη, τόσο με τα επίγεια, όσο και με τα εναέρια συνεργεία», αναφέρει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου. Ο φετινός Μάρτιος, κατά το μεγαλύτερο μέρος του οποίου επικρατούσαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αυτός που καθορίζει την πορεία των δράσεων καταπολέμησης για φέτος, όπως και οι καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν, από εδώ και στο εξής. Τα συνεργεία, τόσο τα εναέρια, όσο και τα επίγεια είναι έτοιμα για τους ψεκασμούς και θα εξορμούν σταδιακά το επόμενο διάστημα, αναλόγως με τις θερμοκρασίες, τις βροχές, την υγρασία που θα παρατηρείται σε κάθε περιοχή. Επομένως, οι καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες ανά περιοχή είναι αυτές που θα καθορίσουν τον αριθμό των συνεργείων και την ένταση των δράσεων καταπολέμησης, προκειμένου αυτές να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί στην παρούσα φάση, αφορά διενέργεια αεροψεκασμών, από τη Δευτέρα 4/4, με σημείο εκκίνησης την παραλιακή ζώνη Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα, ως κατάλληλη στιγμή για τις πρώτες δράσεις καταπολέμησης κρίνεται η επόμενη εβδομάδα. Ανάλογα με τον καιρό, οι δράσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, σταδιακά, και είτε θα ενταθούν, είτε θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, πάντα ανάλογα με τον καιρό», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου.
Όσο για το περσινό καλοκαίρι, το πρόσημο εκτιμάται πως ήταν θετικό, καθώς δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη όχληση, πέρα από ένα διάστημα στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου υπήρχε σημαντικό πρόβλημα, το οποίο στην πορεία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. «Το πρόγραμμα λειτούργησε άριστα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τόσο με τους ψεκασμούς, όσο και με τα δείγματα από τα πτηνά, ενώ ευτυχώς δεν είχαμε πολλά περιστατικά ιού του δυτικού Νείλου», επισημαίνει ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Σημειώνεται πως η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για ψεκασμούς ακμαιοκτονίας, ένα πολύ κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία της καταπολέμησης των κουνουπιών, και που εκτιμάται πως μάλλον θα χρειαστεί να γίνει και φέτος, με στόχο να μην υπάρξουν οι καθυστερήσεις με τις αδειοδοτήσεις, που σημειώθηκαν προηγούμενες χρονιές.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο