- Ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό, ταλανίζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές
- Επιστολή αγωνίας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών
Με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που λαμβάνουν χώρα πανελλαδικά και αφορούν στη λειτουργία των μουσικών και των καλλιτεχνικών σχολείων όλης της χώρας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Αλεξανδρούπολης, συντάσσεται στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων μαθητών του σχολείου και καταθέτει την αγωνία του για το μέλλον, όχι μόνο του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά του θεσμού των καλλιτεχνικών σχολείων γενικότερα.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και το μείζον κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο της Αλεξανδρούπολης, βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας, και οδήγησαν το πρωί της Τρίτης, αντιπροσωπεία μαθητών στην απόφαση να πραγματοποιήσουν πορεία ως το Δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας.
Κάνουν πρόβες στον διάδρομο…!
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητά την ανέγερση νέας σχολικής μονάδας, με προδιαγραφές μουσικού σχολείου (πολλές μικρές αίθουσες για διδασκαλία μουσικών οργάνων και αίθουσα μουσικών εκδηλώσεων). Όπως αναφέρει, «επί του παρόντος, στο υπάρχον κτήριο γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης κάθε διαθέσιμου χώρου, κατάλληλου και μη, προκειμένου να γίνει η διδασκαλία των μουσικών οργάνων, ενώ οι πρόβες συνόλων μουσικών οργάνων, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερες αίθουσες, γίνονται στο… διάδρομο του σχολείου..! Ο Δήμαρχος της πόλης μας μας διαβεβαίωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι έχει γίνει σχεδιασμός για την κατασκευή νέου κτηρίου Μουσικού Σχολείου της πόλης. Ευχόμαστε και προσδοκούμε την κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίησή του!»
Ημίμετρα λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών
Ο Σύλλογος ζητά τοποθέτηση καθηγητών μουσικών όλων των μουσικών οργάνων από την αρχή του σχολικού έτους και εξηγεί: «Απουσία επαρκούς αριθμού μουσικών σε κάθε μουσικό όργανο, αναγκάζεται το σχολείο να εφαρμόζει ημίμετρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, όπως να παρακολουθούν το μάθημα μουσικού οργάνου ενός καθηγητή 3 και 4 άτομα μαζί, την στιγμή που θα έπρεπε το μάθημα να γίνεται ατομικά! Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητος ο έγκαιρος προγραμματισμός και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τις κατά τόπους Δνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να προβάλλονται έγκαιρα, από τη λήξη της προηγούμενης χρονιάς οι ανάγκες των καθηγητών μουσικών οργάνων της επόμενης και να αποφεύγονται οι αναποτελεσματικές και καθόλου παιδαγωγικές παρακολουθήσεις από πολλά άτομα ταυτόχρονα».
Πληρώνουν από την τσέπη τους οι γονείς
Όπως αναφέρουν οι γονείς, τα μουσικά σχολεία έχουν αυξημένες απαιτήσεις τόσο σε μουσικά όργανα, όσο και σε αναλώσιμα μουσικών οργάνων (χορδές, δοξάρια κ.ά). Εντός του Δεκεμβρίου, οι ανάγκες αυτές καλύφθηκαν από τους γονείς του σχολείου. «Θα πρέπει το Υπουργείο να αναγνωρίσει την ανάγκη για ξεχωριστό κονδύλιο στα μουσικά σχολεία, το οποίο να αφορά στην προμήθεια και συντήρηση των μουσικών οργάνων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν ούτε μουσικά βιβλία
Παράλληλα, σημειώνουν πως είναι απορίας άξιο, πώς μετά από δεκαετίες λειτουργίας μουσικών σχολείων στη χώρα μας, δεν έχουν εκδοθεί συγγράμματα (βιβλία) θεωρίας ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής, καθώς και συγγράμματα μουσικών οργάνων.
«Τα παιδιά μαθαίνουν μουσική κρατώντας σημειώσεις στο μάθημα και μέσα από υλικό (φυλλάδια) που τους δίνουν οι καθηγητές τους. Μουσικά βιβλία ανύπαρκτα!
Τα μουσικά σχολεία δημιουργήθηκαν με σκοπό να καλλιεργήσουν καλλιτεχνικά τους μαθητές τους, προάγοντας τον πολιτισμό στη χώρα μας. Χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων, αξιοπρεπών συνθηκών διδασκαλίας, το εγχείρημα σύντομα θα αποτύχει. Παρακαλούμε όλους τους φορείς να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, προβαίνοντας σε πράξεις, στο πλαίσιο της επίλυσης των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν», κλείνουν την ανακοίνωσή τους οι γονείς και κηδεμόνες του Μουσείου Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις.
Κ.Η.