Βουλγαρία: Ασθενείς κατέληξαν περιμένοντας έξω από το νοσοκομείο

Φόβους ότι τέτοια περιστατικά θα συνεχιστούν εκφράζουν οι επιστήμονες

Στο πλαίσιο των δυναμικών στατιστικών σχετικά με τα νέα κρούσματα κορωναϊού, των εκκλήσεων για αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα για να μην επιδεινωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, ένα τραγικό περιστατικό μπροστά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Φιλιππούπολης στη Βουλγαρί, έδωσε μια νέα κατεύθυνση για την υγειονομική περίθαλψη στη γειτονική μας χώρα.

Δύο ασθενείς με κορωνοϊό πέθαναν μπροστά από το νοσοκομείο μετά από μεγάλη αναμονή για εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η Εισαγγελία υπέβαλε καταγγελία στην υπόθεση, η οποία δείχνει σαφώς την κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Βουλγαρία. Η κατάσταση είναι ανησυχητική εδώ και πολύ καιρό, είπε ο Υπουργός Υγείας καθ. Κοσταντίν Άγγελοφ και εξέφρασε επίσης ανησυχία για το μη μεταρρυθμισμένο σύστημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

«Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και δεν θα βελτιωθεί σύντομα, γιατί εργαζόμαστε στο όριο αντοχής του συστήματος υγείας» δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της γείτονος ο Πέταρ Γκαλεφ, διευθυντής ιατρικών επικοινωνιών στο CREDOweb, μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών. Τόνισε ότι το τραγικό περιστατικό στο Πλόβντιβ είναι ενδεικτικό της κατάστασης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Βουλγαρία και εξέφρασε υποψίες ότι παρόμοιες περιπτώσεις θα συμβούν τους επόμενους μήνες.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια έκφραση της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στη Βουλγαρία. Είμαστε δίκαια θυμωμένοι και απελπισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ανησυχούσαμε πολύ καιρό πριν από αυτή την πανδημική κρίση. Λέμε εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στη Βουλγαρία, αλλά η κοινωνία δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει. Κοιτάξτε τις αγγελίες εργασίας στα καταστήματα – τι μισθοί προσφέρουν ενώ ένας νέος γιατρός ξεκινά με μισθό 800 λέβα (400 ευρώ).»

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο