Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Ζητάμε την άμεση στήριξη των επιχειρηματιών επισιτισμού»

Ερώτηση κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ αυτών και η Εβρίτισσα Νατάσα Γκαρά ζητώντας την «άμεση στήριξη των επιχειρηματιών επισιτισμού, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων»”.

Με την παρέμβασή τους προς τους τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταθέτουν μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πλαίσιο επαναλειτουργίας αλλά και τον τρόπο ενίσχυσης για να ανοίξουν ομαλά τις επιχειρήσεις τους οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης από τις 3 Μαΐου

Η ερώτηση παρέμβαση

Θέμα: «Άμεση στήριξη των επιχειρηματιών επισιτισμού, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων»

Ο κίνδυνος διακοπής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων, μετά την παύση, της υποχρεωτική, από το κράτος υποβληθείσας, αναστολής λειτουργίας τους, είναι τεράστιος. Πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας κινδυνεύουν με συρρίκνωση, μεταξύ αυτών και τα καταστήματα εστίασης.

Ο κλάδος της Εστίασης ήταν και είναι, ο πλέον πληττόμενος κατά τη διάρκεια, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα πολλαπλά λουκέτα, που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και Πανελλαδικά.

Από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των Επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέον, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, γίνονται διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές διαφόρων παρόχων ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, λόγω οφειλών, και μάλιστα το διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

Ακόμα και με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι η ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, μέσω επιδότησης των παγίων εξόδων τους καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη αφού για να τύχουν εφαρμογής, απαιτείται η πλήρωση σωρευτικών συνθηκών. Επιπλέον η επιδότηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας αρχές Απριλίου, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, όχι μόνο δεν έχει δοθεί, αλλά δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ρύθμιση με κούρεμα οφειλών του ιδιωτικού χρέους και η ενίσχυση ρευστότητας.

Στην ήδη δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία, η απόφαση της Κυβέρνησης να δοθεί παράταση στην εξόφληση επιταγών, έληξε στις 18 Απριλίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί παράταση, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ.

Επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επειδή το μέτρο της επιδότησης παγίων εξόδων, αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Επειδή, τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Επειδή, στόχος είναι να επιβιώσουν και να επαναλειτουργήσουν μετά το τέλος των lockdown και της υποχρεωτικής αναστολής εργασιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιες φορολογικές διευκολύνσεις θα υπάρξουν, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές;
  2. Σκοπεύουν να παρατείνουν το μέτρο απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου για ένα διάστημα μετά την επαναλειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα;
  3. Ποιες ρυθμίσεις ή οικονομικές διευκολύνσεις θα προβλεφθούν ως προς τις οφειλές σε ΔΕΚΟ για το διάστημα της αναστολής;
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επανασυνδεθεί η παροχή ρεύματος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς την απαιτούμενη προκαταβολή;
  5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις;
  6. Προτίθενται να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που στόχο έχουν την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και τα καταστήματα εστίασης, για την ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας τους;

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο