Βορειοανατολικό Αιγαίο: Η μυστηριώδης «εξαφάνιση» των κητωδών

Εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις μέσα σε 48 ώρες που κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η σοβαρή καταγγελία του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»

 

Σαν να μην έφταναν οι τόσες περιβαλλοντικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Αιγαίο, ήρθε να προστεθεί κι αυτή των μαζικών εκρήξεων λόγω στρατιωτικών ασκήσεων· εκρήξεις που αποτελούν κίνδυνο – θάνατο για τα θαλάσσια θηλαστικά. Τη Δευτέρα 23/05 και την Τρίτη 24/05 το πλήρωμα του σκάφους «Ναυτίλος» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κατέγραψε εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες εκτιμάται ότι προέρχονται από ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης.

Η ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου στηρίζει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς καθώς εκεί επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του Ινστιτούτου, τα τελευταία 24 χρόνια, καταγράφει σχεδόν καθημερινά, σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως φυσητήρες, ζιφιούς και 4 είδη δελφινιών. Καταγράφει, όμως, και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής.

«Τις ημέρες των εκρήξεων έως και σήμερα, παρατηρούμε την πλήρη απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα.

Από πλευράς του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι ποιά χώρα προκαλεί τις θαλάσσιες εκρήξεις, αλλά οι δραματικές επιπτώσεις που προξενούνται στο οικοσύστημα. Ο δικός μας στόχος είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, ιδίως σε αυτή την περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια θηλαστικά, και το ζήτημα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με εθνικιστικούς όρους» σημειώνει το Ινστιτούτο.

 

Το αποτύπωμα των στρατιωτικών ασκήσεων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

«Αν και πριν μερικά χρόνια το αποτύπωμα των ασκήσεων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν ιδιαίτερα έντονο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εφαρμόζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρωτόκολλο και διαδικασίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ασκήσεων στη θάλασσα. Οι θετικές αλλαγές είναι εμφανείς καθώς πλέον δεν παρατηρούμε θανατώσεις ή εμφανείς μετακινήσεις πληθυσμών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τουλάχιστον στον βαθμό που μπορούμε να έχουμε άμεση εικόνα. Σίγουρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί και πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω. Ωστόσο, στις θάλασσες διεθνούς σημασίας για τη βιοποικιλότητα, όπως η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, η αποτελεσματική προστασία αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή ομοιόμορφων, ουσιαστικών σχετικών διαδικασιών από όλα τα κράτη, είτε πρόκειται για τα παράκτια, είτε για αυτά που κάνουν χρήση αυτών των θαλασσών» σημειώνει το «Αρχιπέλαγος».

Όπως λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους», «ο δικός μας στόχος είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, ιδίως σε αυτή την περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια θηλαστικά. Το ζήτημα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με εθνικιστικούς όρους». Οπως σημειώνει, χρειάζεται ένα μορατόριουμ για τις εκρήξεις μέσα στη θάλασσα.

«Δεν μπορεί να τα έχουμε όλα: και θαλάσσιο οικοσύστημα, και προστασία της θαλάσσιας ζωής, και μαζικό τουρισμό, και εντατική αλιεία, και πολλές ιχθυοκαλλιέργειες. Απαιτείται σχέδιο», υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπίδης. Οπως σημειώνει, υπάρχει πολύ έντονη παρουσία πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο, όχι μόνο ελληνικών ή τουρκικών. «Για να υπάρχει αποτέλεσμα πρέπει οι όποιοι κανόνες και διαδικασίες να τηρούνται από όλους. Δυνατότητα βελτίωσης υπάρχει και για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα και εφαρμόζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρωτόκολλο για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ασκήσεων στη θάλασσα. Παλαιότερα ο αντίκτυπος ήταν πολύ μεγάλος», λέει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο