Την ώρα που η τουριστική θερινή σεζόν έχει μπει για τα καλά, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας αποτελούν μια πραγματικότητα που καταγράφεται με ένταση τα τελευταία χρόνια και ένα ζήτημα άκρως επίκαιρο και παράλληλα δυσεπίλυτο. Παρά τις όποιες προσπάθειες για μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες (κυρίως Ινδών, Πακιστανών, και Αιγυπτίων) και την έλευση τελικά λίγων (λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση βίζας), το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται.
Το ποσοστό ελλείψεων στη Βόρεια Ελλάδα το 2024, άγγιξε το 16%, ήτοι οι ελλείψεις προσωπικού άγγιξαν τις 5.140. Πιο συγκεκριμένα οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας με βάση το οργανόγραμμα σε Μακεδονία και Θράκη ήταν 32.122, ενώ οι θέσεις που καλύφθηκαν 26.982.
Η εικόνα είναι κατά τι καλύτερη σε σχέση με την πανελλαδική, καθώς το ποσοστό των ελλείψεων το 2024 άγγιξε το 19%, καταγράφηκαν, δηλαδή, 53.817 κενές θέσεις. Οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας ήταν 278.188, ενώ οι θέσεις που καλύφθηκαν 224.371. Οι περισσότερες ελλείψεις σε απόλυτους αριθμούς εντοπίζονται στο Νότιο Αιγαίο (11.705, 15,5%) και ως ποσοστό στην Κεντρική Ελλάδα (4.608 θέσεις, 31%).
Ένα χρόνο νωρίτερα οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας ήταν 265.188, οι θέσεις που καλύφθηκαν 212.553 και το ποσοστό των ελλείψεων άγγιξε το 20%. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις τουριστικές υποδομές προστίθενται συνεχώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες γεγονός που δημιουργεί νέες ανάγκες για την κάλυψη των νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν.
Προσλήψεις από τρίτες χώρες
Και όλα αυτά την ώρα που η πολυδιαφημισμένη πολιτική της κάλυψης των κενών θέσεων με εργαζόμενους από Τρίτες Χώρες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Όπως λένε άνθρωποι του τουρισμού «ο αριθμός των εγκρίσεων εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις όχι μόνο σε εργατικά χέρια, αλλά και σε εξειδικευμένους τομείς, όπως καμαριέρες, σεφ, therapy spa και front office υπαλλήλους, μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό». Συνεχίζουν, δε, λέγοντας πως ακόμα και το μικρό ποσοστό αλλοδαπών που κατορθώνει να πάρει βίζα εργασίας, καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας έως και 6 μήνες να φτάσει και να αρχίσει να εργάζεται στη χώρα μας.
Μάλιστα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού οδηγεί όπως λένε γνώστες της εν λόγω αγοράς, κάποιες φορές επιχειρηματίες του κλάδου να «κλέβουν» υπαλλήλους με δέλεαρ υψηλότερο μισθό κατά 200-300 ευρώ και μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν. Το αξιοσημείωτο είναι, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού χώρου, πως η εν λόγω κατάσταση αφορά έναν κλάδο που καλύπτεται και από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).
voria.gr