Βόρεια Ελλάδα: Αλαλούμ με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων

Δεύτερη ακριβότερη πόλη στις τιμές πώλησης η Αλεξανδρούπολη, μείωση στα ενοίκια

Με ασανσέρ μοιάζουν οι τιμές πώλησης, αλλά και ενοικίασης των κατοικιών στη Βόρεια Ελλάδα με τους εν δυνάμει αγοραστές, αλλά και μισθωτές να πρέπει να βάλουν, σε αρκετές περιπτώσεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζήσουν στο σπίτι που θα επιλέξουν. Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή πώλησης καταγράφηκε το α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού, στα Γρεβενά αγγίζοντας το 15,8%, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί στα 800 ευρώ ανά τμ. Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη μείωση τιμής εντοπίζεται κατά το εξεταζόμενο διάστημα στη Δράμα, όπου το τμ διολίσθησε κατά 9,2% με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Τα στοιχεία για τη Βόρεια Ελλάδα (πλην Θεσσαλονίκης) προκύπτουν από τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οικονομικότερη πόλη για την απόκτηση κατοικίας στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η Φλώρινα με τη μέση τιμή του τμ να διαμορφώνεται στα 561 ευρώ έναντι 510 ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2021. Στον αντίποδα βρίσκεται η Χαλκιδική, που κατέχει τα σκήπτρα της πλέον… τσιμπημένης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας για αγορά κατοικίας. Η μέση τιμή πώλησης βρίσκεται  στα 1.778 ευρώ το τμ, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 1.667. Δεύτερη ακριβότερη πόλη είναι η Αλεξανδρούπολη με την τιμή πώλησης να φτάνει στα 1.233 ευρώ ανά τμ καταγράφοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος κατά 8,6%.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης το α’ τρίμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα ενοίκια

Πρωταθλήτρια στην τιμή ενοικίασης του τμ παραμένει για ακόμη μια χρονιά η Χαλκιδική με 30,56 ευρώ το τμ. παρουσιάζοντας άνοδο κατά 3,9% έναντι του 2021 (μέση τιμή που ενσωματώνει και την περίοδο υψηλής ζήτησης του καλοκαιριού στο δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Β. Ελλάδος). Η μεγαλύτερη, πάντως, ποσοστιαία αύξηση τιμής ενοικίασης του τμ, διαμορφώνεται στα 3,33 ευρώ, εντοπίζεται  στο Κιλκίς, με 21,1%. Σημειώνεται πως η εν λόγω τιμή μίσθωσης είναι η πιο χαμηλή πανελλαδικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στην Πέλλα με 19% και την τιμή μίσθωσης ανά τμ να διαμορφώνεται στα 4 ευρώ. Βουτιά κατά 6,3% στην τιμή ενοικίασης καταγράφηκε στη Δράμα με το μέσο ζητούμενο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 4,05 ευρώ ανά τμ.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές ενοικίασης  το α΄ τρίμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο