efhmerida1

Βάρος στο πλωτό αιολικό πάρκο της Αλεξανδρούπολης ρίχνει η κυβέρνηση

Σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα πλωτά πάρκα που σχεδιάζονται στη χώρα, εν αναμονή μείωσης του κόστους της συγκεκριμένης τεχνολογίας και καλύτερου timing 

Την ίδια στιγμή, πάνω από μήνα εκτός λειτουργίας θα συμπληρώσει στις 28/2 το FSRU Αλεξανδρούπολης

 

Σαφή σινιάλα αλλαγής πλεύσης για τα υπεράκτια αιολικά, εκπέμπει το ΥΠΕΝ, με το βάρος πλέον να πέφτει στα πιλοτικά της Αλεξανδρούπολης και το σχέδιο ανάπτυξης των 20 και πλέον πλωτών offshore να φαίνεται ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, εν αναμονή μείωσης του κόστους της συγκεκριμένης τεχνολογίας και ενός καλύτερου timing διεθνώς.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΝ που επικαλείται το energypress, το εθνικό σχέδιο για τα πλωτά αιολικά δεν ακυρώνεται, τα έργα θα βγουν κάποια στιγμή σε διαγωνισμούς, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. «Στο timing δηλαδή μιας μαζικής ανάπτυξης έργων με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που θα ρίξει και τα κόστη, το οποίο δεν είναι στη παρούσα φάση», όπως λένε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν πετύχουμε τη σωστή τιμή, θα είμαστε δέσμιοι για τα επόμενα 20-25 χρόνια σε λάθος τιμές. Ένα σφάλμα που έχουμε κάνει συχνά τις τελευταίες δεκαετίες και το πληρώνουμε σήμερα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Το χρονικό σημείο αυτής της προσέγγισης δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress συμπίπτει με τη κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η συζήτηση μεταξύ του ΥΠΕΝ και της DG Comp για το μηχανισμό και τη διαμόρφωση της τελικής φόρμουλας στήριξης των συγκεκριμένων έργων.

Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων χωρών, θα «κλειδώσει» και το τελικό σχήμα, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, με το οποίο θεσπίστηκε το 2022 το πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Εάν η Κομισιόν βάλει ψηλά το πήχη, τα πλωτά δεν θα έχουν λογική, τουλάχιστον στη παρούσα φάση, για μια μικρή αγορά, όπως η ελληνική, όπως μεταφέρουν στο energypress οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα πιλοτικά στο Θρακικό Πέλαγος είναι αυτά που πρέπει να τρέξουν πιο άμεσα, ενώ για τα υπόλοιπα πλωτά αιολικά πολλά θα κριθούν στο κοινοτικό επίπεδο. Το παιχνίδι γι’ αυτά θα ανοίξει μόνο με τιμές κατάλληλες, δηλαδή με ένα λογικό σχήμα στήριξης.

Πάντως, σε δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Τσακίρης, εκφράζει την πρόθεση της ΕΤΕπ να στηρίξει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας μέσω χρηματοδότησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

«Ως η τράπεζα του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε όχι μόνο δεσμευτεί αλλά και έχουμε αποδείξει πως υποστηρίζουμε τη μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδας φυσικά προς την ενεργειακή της αυτονομία. Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά εξετάζουμε ενεργά τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να δούμε την Ελλάδα να αξιοποιεί το τεράστιο δυναμικό της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακίρης.

 Ένα νέο κύμα αντιδράσεων φουντώνει

To δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και στις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για το έργο, μετά την σχετική επιστημονική ενημέρωση από το Ινστιτούτο Αλιείας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είχαν προηγηθεί οι ακόμη πιο ισχυρές αντιδράσεις για το θαλάσσιο πάρκο στον Πατραικό, με το διπλό ψήφισμα των Δήμων Αχαίας και Πατρέων, που διαφωνούν με την επιλογή της περιοχής, μιλούν για την ανάπτυξη 50 ανεμογεννητριών, όταν στη πραγματικότητα ο σχεδιασμός προβλέπει 13, για ένα πάρκο δίπλα σε δημοφιλείς παράλιες, όταν σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, το έργο δεν θα διακρίνεται καν πίσω από τη γέφυρα του Ρίου Αντιρίου και για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρουν στο οικοσύστημα οι βάσεις στο βυθό.

Σημειωτέον ότι ο Πατραικός είναι η μόνη περιοχή, πέραν εκείνης των πιλοτικών στο Θρακικό Πέλαγος, που έχει χαμηλά βάθη, τα οποία προσφέρονται για θαλάσσια αιολικά πακτωμένα στο βυθό.

Ούτε όμως στην Αλεξανδρούπολη, ούτε στον Πατραικό, ούτε πουθενά αλλού όπου υπάρχουν αντιδράσεις, έχουν ακόμη γίνει τοπικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτές δηλαδή που θα διαπιστώσουν αν και πως θα επηρεαστούν τα οικοσυστήματα και κατά πόσο οι φόβοι όσων ανησυχούν είναι βάσιμοι ή απλώς διακινούν θεωρίες συνωμοσίας. Και πολύ περισσότερο δεν έχουν γίνει οι τελικές χωροθετήσεις, οι οποίες και θα κρίνουν τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι ένα γενικό εθνικό σχέδιο, μια πρωταρχική αξιολόγηση των περιοχών όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι και τα βάθη νερού δεν είναι απαγορευτικά. Η χωροθέτηση, όπως και η τυχόν αδειοδότηση των αιολικών, καθώς και των συνοδών τους έργων θα γίνουν σε επόμενα στάδια, για καθένα από τα οποία απαιτείται η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το νέο δηλαδή μέτωπο αντιδράσεων, ναι μεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνου της Κρήτης (όπου τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω), με τη διαφορά ότι αφορά πλέον και τα έργα στο Θρακικό Πέλαγος. Αυτά στα οποία ποντάρει ακριβώς η κυβέρνηση για να μπει η Ελλάδα στο παιχνίδι, χωρίς ωστόσο ακόμη να διαφαίνονται πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων»

Εκτός λειτουργίας ακόμη το FSRU

Την ίδια στιγμή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι εκτός λειτουργίας το FSRU Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην πρώτη ανακοίνωση, στις 23 Ιανουαρίου, η Gastrade ανέφερε ότι «λόγω τεχνικού ζητήματος, οι υπηρεσίες αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ της Αλεξανδρούπολης δεν είναι προσωρινά διαθέσιμες. Η Εταιρεία αξιολογεί το ζήτημα και θα παρέχει ενημερώσεις για τυχόν εξελίξεις».

Στη συνέχεια, η διακοπή λειτουργίας ανακοινώθηκε πως συνεχίζεται ως τις 16/2 και με νέα ενημέρωση αναφέρεται πως παρατείνεται ως τις 28/2.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr