Τζόναθαν Ρούε: Με την Αλεξανδρούπολη το ΝΑΤΟ παρακάμπτει την Τουρκία

Συνέντευξη του δ/ντή Εξωτερικής Πολιτικής στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής – JINSA

Τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ, ως ιδανικής εναλλακτικής έναντι της Τουρκίας με το βλέμμα στις απειλές από τα ανατολικά, υπογραμμίζει στην «Καθημερινή» ο διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής – JINSA, Τζόναθαν Ρούε, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν έχει «σκόπιμα εγκαταλείψει» τον παραδοσιακό ρόλο της χώρας του ως αξιόπιστης νοτιοανατολικής άγκυρας της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Θεωρεί μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για επενδύσεις στην περιοχή και να ενθαρρύνει τη δραστηριότητα αμερικανικών επιχειρήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, προτρέπει την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στην υποστήριξη για την κατασκευή ενός αγωγού EastMed, καθώς η μεταφορά αερίου με LNG δεν θα είναι αρκετή για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική Gazprom.

– Γιατί είναι σημαντική η Αλεξανδρούπολη; Τι προσφέρει πρακτικά στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και των συμμάχων της;

– Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε καλή θέση για το ΝΑΤΟ προκειμένου να μετακινήσει γρήγορα δυνάμεις στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική παρουσία της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή, πέρα από την Ουκρανία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες βαλκανικές χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ενεργειακή μόχλευση της Μόσχας, σε ευθυγράμμιση με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους.

– Η Τουρκία παραδοσιακά υπηρετούσε τις ανάγκες του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στα ανατολικά. Εχει πάψει η Αγκυρα να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο της δυτικής συμμαχίας; Είναι αυτός ένας λόγος για τον οποίο κερδίζει πόντους η Αλεξανδρούπολη;

– Υπό τον Ερντογάν η Τουρκία έχει σκόπιμα εγκαταλείψει τον παραδοσιακό της ρόλο ως αξιόπιστη νοτιοανατολική άγκυρα του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία και άλλες απειλές. Αυτό βοηθά στο να εξηγήσει πώς η Αλεξανδρούπολη, η οποία παρακάμπτει τα τουρκικά στενά, γίνεται μια ολοένα και πιο σημαντική εναλλακτική λύση έναντι της Τουρκίας για τη διασφάλιση μιας ισχυρής θέσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

– Τι είδους επενδύσεις είναι σε θέση να προσελκύσουν οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση αμερικανικών κεφαλαίων προς αυτήν την κατεύθυνση;

– Το ανεκμετάλλευτο λιμάνι της είναι ιδανικό για μελλοντικές ενεργειακές επενδύσεις και ειδικότερα για μεγαλύτερη ικανότητα εισαγωγών LNG. Η πόλη και τα περίχωρά της προσελκύουν επίσης επενδύσεις σε αγωγούς, σιδηροδρόμους και αυτοκινητοδρόμους για τη μεταφορά αφενός φυσικού αερίου, αφετέρου δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια – αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα εκεί. Από αυτή την άποψη, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν εύκολα να επεκτείνουν την υπάρχουσα οικονομική τους υποστήριξη στο Επενδυτικό Ταμείο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, το οποίο βοηθά στην αντικατάσταση των παλαιών συνδέσεων υποδομής της Ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία από νέες συνδέσεις με την Ελλάδα και άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

– Ενας αγωγός EastMed θα ήταν μέρος του σχεδιασμού για την υποκατάσταση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία; Ή αρκεί ένας διάδρομος LNG;

– Δεδομένων των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, κάθε έργο που αυξάνει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο είναι ευπρόσδεκτο. Το LNG είναι κρίσιμο, ειδικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό από μόνο του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να επιστρέψει στη δημόσια υποστήριξη του αγωγού EastMed, προκειμένου να ενθαρρύνει την Ε.Ε. και το Ισραήλ να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις σχετικά με το εάν το έργο είναι εφικτό.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο