efhmerida1

Τυχερό: Γιορτή αφιερωμένη στους μεγάλους και μικρούς υποστηρικτές του ασπροπάρη

Η εκδήλωση περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια, παζάρι αγροτικών προϊόντων και χριστουγεννιάτικων δώρων από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Τυχερού, χορό, μουσική και εδέσματα 

Aφιερωμένη στους μεγάλους και μικρούς υποστηρικτές του ασπροπάρη, του σπάνιου γύπα του Eβρου είναι η εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 4/12 στο Τυχερό το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Τυχερού, τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγίου Ιωάννου Προδρόμου» Τυχερού και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τυχερού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με τίτλο «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» (LIFE16 NAT/BG/000874) προς τιμή των μαθητών, αγροτών, κτηνοτρόφων και πολιτών που έχουν υποστηρίξει τις δράσεις προστασίας του σπάνιου γύπα όλα τα προηγούμενα χρόνια και περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, παζάρι αγροτικών προϊόντων των αγροτών-φίλων του ασπροπάρη, παζάρι χριστουγεννιάτικων δώρων από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Τυχερού, χορό από το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Τυχερού, μουσική και εδέσματα.
O ασπροπάρης αριθμεί μόλις πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα με τα τέσσερα εξ αυτών να βρίσκονται στη Θράκη και τα τρία στον νομό Έβρου. Είναι είδος μεταναστευτικό, έρχεται κάθε Απρίλιο στα Βαλκάνια για να αναπαραχθεί και επιστρέφει κάθε Σεπτέμβρη στην Αφρική για να διαχειμάσει. Στα δυο μακρινά του ταξίδια, διασχίζει είτε την Ελλάδα και τη Μεσόγειο θάλασσα είτε τις αφρικανικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζοντας πλήθος απειλών. Η κατάρρευση του πληθυσμού του οφείλεται στα σύγχρονα προβλήματα που βιώνουν οι αγροτικές κοινωνίες όχι μόνον του τόπου μας αλλά και άλλων χωρών με πρωταρχικό την εγκατάλειψη της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας που οδηγεί και σε έλλειψη τροφής για αυτό το είδος, αλλά και πολλά άλλα σπάνια είδη γυπών και αρπακτικών πουλιών. Κοντά σε αυτά, οι υποδομές ενέργειας μπορούν να είναι αιτία για ηλεκτροπληξία και πρόσκρουση, ενώ η παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σοβαρά τον πληθυσμό τους με τον πιο οδυνηρό τρόπο.
Στοχεύοντας στη μείωση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων, κοινώς «φόλες», το wwf υλοποίησε τα τελευταία 5 χρόνια δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε σχολεία και φορείς. Συνεργάστηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους προωθώντας μέτρα πρόληψης των ζημιών από θηλαστικά, όπως λύκους, αλεπούδες, ασβούς, σκυλιά ως μια επίδειξη ορθών πρακτικών, οι οποίες μελλοντικά θα μπορούν να υιοθετηθούν και από άλλους επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκαν δωρεάν 47 ηλεκτρικές περιφράξεις, 55 τσοπανόσκυλα – ελληνικά ποιμενικά ή μολοσσοί Ηπείρου και 6 συμπεριφορικοί φράχτες απώθησης λύκων (fladries). (ΕΡΤ)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr