Τσούνης: Έτοιμος σε 15 μήνες ο πρώτος σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το LNG στην Ευρώπη και την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούμε», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος- όχι στα χαρτιά, στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα θα είναι η λύση για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την ενεργειακή κρίση. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και θα είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη γεωστρατηγική της σημασία», τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως τον «πιο σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο για την επίλυση των προκλήσεων της περιοχής».
«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα στην ενεργειακή ποικιλομορφία, στην ενεργειακή ασφάλεια, που είναι και εθνική ασφάλεια, καθώς και στην ενεργειακή μετάβαση, και είμαι περήφανος για τη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα καθώς βασίζεται σε αξίες, είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή αποτελεσμάτων και στην από κοινού επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης.

Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ο κ. Τσούνης απαντά πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση και εξηγεί πως η χώρα του είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το LNG στην Ευρώπη και την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το 60% του LNG της Ελλάδας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ποσοστό αυτό αυξάνεται», σημειώνει και χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» αυτό που έγινε πριν από χρόνια με την αποκλειστική προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι λάθος καθώς αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Αυτές οι συνέπειες είναι υπαρκτές και σοβαρές. Ελπίζω να είναι όσο το δυνατόν πιο βραχύβιες» λέει, υπογραμμίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στήριξη «όχι μόνο στα λόγια, αλλά με έργα», με τη διοχέτευση LNG αλλά και με την υποστήριξη έργων που διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας, συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Για την Ελλάδα αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικά λιγότερα απ’ ό,τι σε άλλα έθνη, λόγω της εξαιρετικής ηγεσίας», εκτιμά ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απαριθμεί δε, μια σειρά από έργα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ενεργειακού προφίλ της χώρας μας, όπως η επέκταση της Ρεβυθούσας, τα δύο FSRU για την Αλεξανδρούπολη, εκ των οποίων το ένα θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 μήνες, αλλά και ένα ακόμη που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κόρινθο. Επίσης, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο