Τσιριγώτη: Ο Έβρος δεν πρόκειται ποτέ να σφραγιστεί συλλήβδην

Τι δηλώνει η αντιστράτηγος ε.α. της Αστυνομίας που γνωρίζει όσο λίγοι το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Τη σημασία ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών Ελλάδας-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, υπογραμμίζει η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, σε συνέντευξη της στo in.gr.

Ούσα επικεφαλής στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από πλευράς Αστυνομίας, η  τονίζει ότι «για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, οποίο περιλαμβάνει και την παράνομη μετανάστευση, πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα».

Παράλληλα, αναφέρεται στον Έβρο, εξηγώντας πως «είναι δύσκολο να σφραγιστεί 100%», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «είναι στη μέση, μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμα, υποστηρίζει, ότι η Άγκυρα προέβη σε «ελεγχόμενη κρίση» τον περασμένο Μάρτιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, εξαίροντας, ωστόσο την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, επισημαίνει:

“Αυτό που έγινε τον Μάρτιο στον Έβρο, ο Ερντογάν και οι υπουργοί του, το είχαν προαναγγείλει σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία. Ήταν αναμενόμενο. Έγιναν τα γεγονότα στις Καστανιές, εκεί που υπάρχει ο φράχτης κι εκεί που τα πράγματα ήταν κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενα.

Εάν ο Ερντογάν ήθελε να διοχετεύσει μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, θα μπορούσε να το είχε κάνει από τα περάσματα. Άρα εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό, αλλά δημιουργώντας μια ελεγχόμενη κρίση, γιατί είχε τον σκοπό του”

Για το αν αυτό αναιρεί την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας τονίζει:

“Σε καμία περίπτωση. Ήταν ένας υβριδικός πόλεμος από πλευράς Τουρκίας και μια καθαρή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, γιατί κατά κύριο λόγο, στον Έβρο, ωθήθηκαν οικονομικοί μετανάστες και λιγότερο πρόσφυγες. Ο Ερντογάν επέλεξε να γίνουν οι ενέργειες στο σημείο που ήταν ο φράχτης, γιατί πίστευε ότι θα πέσει. Ήθελε να μας νικήσει ψυχολογικά. Σκεφτόταν ότι έχει την υπεροχή. Αλλά η αποφασιστικότητα που έδειξαν η Ελληνική Αστυνομία και ο Στρατός, η ελληνική πλευρά, έδειξαν ότι υπάρχουν όρια. Ότι εδώ είναι τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ” και καταλήγει:

“Οι ροές δεν πρόκειται να μηδενιστούν, φαίνεται άλλωστε από τις συλλήψεις στην Εγνατία Οδό, αλλά και των αχαρτογράφητων αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη. Ο φράχτης που θα επεκταθεί μέχρι τέλος τους έτους, θα καλύπτει 39 από τα συνολικά 180 χιλιόμετρα μεθοριακής γραμμής. Ό,τι υποστηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό, τους Αστυνομικούς που φυλάνε τον Έβρο, είναι καλοδεχούμενο. Γιατί έτσι καθυστερούνται οι μαζικές ροές.

Ωστόσο, ο Έβρος, δεν πρόκειται ποτέ να σφραγιστεί συλλήβδην. Χρειάζεται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ο Στρατός με το Λιμενικό, για να περιορισθούν τυχόν ροές και προς την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη”.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο