Τρία νέα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Μεταξύ αυτών, η αύξηση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Τρία νέα μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση στην Βουλή για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

«Είναι ένα πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη καθώς συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdowns και καθώς η ζήτηση αυξήθηκε απότομα διεθνώς η προσφορά των προϊόντων δεν ήταν ακόμα επαρκής και αυτό οδήγησε σε σημαντικές ανατιμήσεις. Ενώ ταυτόχρονα ακρίβυνε η ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο σε επίπεδα πρωτοφανή. Αυξήθηκαν έτσι οι πρώτες ύλες και οι χρεώσεις των μεταφορών που με τη σειρά τους επιβάρυναν τελικά τις τιμές πολλών προϊόντων και πολλών υπηρεσιών» σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναλύοντας τα αίτια της κρίσης και παράλληλα αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που υλοποίησε η κυβέρνηση.

«Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είχαμε στην διάθεσή μας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στο 4% έναντι 4,9% στην ευρωζώνη και 5,2% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και απολύτως ευαισθητοποιημένοι ως προς τις πολιτικές της Κυβέρνησης: η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και για αυτό η Κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες.»
Έλεγχοι και μήνυμα στην αγορά

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε την αγορά για ένταση ελέγχων σημειώνοντας ότι  μέσα από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα υπάρξει παρέμβαση και έλεγχος της αισχροκέρδειας, των περιπτώσεων αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στην αγορά τόσο  στους λογαριασμούς ρεύματος όσο και στο καλάθι της νοικοκυράς όπως αυτό διαμορφώνεται στο super market.

Χωρίς δημοσιονομικό βάρος

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς οι πόροι προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων.

«Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς, όμως, να αφήσουμε αβοήθητο το νοικοκυριό και τον καταναλωτή, ιδίως τον πιο αδύναμο. Ήδη έχουμε υψώσει ένα σημαντικό τείχος, μία ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Και η Ελλάδα πρώτη από τις αρχές Σεπτεμβρίου δημιούργησε ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους που ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στη χαμηλή τάση.

Αυτοί οι πόροι είναι μόνο ένα μέρος από τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθεί συνολικά στο μέτωπο αυτό για το 2021. Αλλά πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι με τους πολίτες. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ειδικά αυτό το οποίο συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η δική μας παρέμβαση υπήρξε έγκαιρη, αλλά κυρίως υπήρξε δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα νέα δεδομένα των αγορών που αλλάζουν καθημερινά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απρόβλεπτη συνέχεια

«Προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει προς το χειρότερο και ναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε προβλεπτικό μοντέλο. Τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, αφορούν επιχειρήσεις, αφορούν και αγρότες. Καλύπτουν λογαριασμούς ρεύματος, δαπάνες θέρμανσης που γίνονται με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αφορούν φυσικά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων, με ειδικές πρόνοιες και πρόσθετη ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Απαντώντας συνεπώς στα νέα δεδομένα θέλω να ανακοινώσω σήμερα τρία νέα πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και εξειδίκευσε:

  • «Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο.
  • Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Οι επιδοτήσεις

Αναλυτικά με βάση το Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας τα μέτρα έχουν ως εξής.

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Στην διεθνή κρίση η ευθύνη

«Ξέρω ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε έναν καταναλωτή ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αύξηση στο λογαριασμό του ότι η αύξηση αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Και αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά σε οποιοδήποτε λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η αύξηση σε περίπτωση που δεν είχαμε κάνει την παρέμβαση την οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει» σημείωσε ο κ Μητσοτάκης και προσέθεσε:

Ναι, υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι θα ήταν δυσθεώρητες, θα ήταν αδύνατον να τις διαχειριστούν πολλά νοικοκυριά, εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση η οποία προφανώς και έχει δυναμικό χαρακτήρα διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η συμπεριφορά των τιμών.

Και τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα θα έχουν οι παρεμβάσεις μας και για τους πρώτους μήνες του 2022 εφόσον αυτό χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί.

Επαναλαμβάνω ότι η κρίση είναι διεθνής. Η Ελλάδα έχει λάβει κατ’ αναλογία περισσότερα μέτρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές, θα στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις θα είναι η ελάχιστη δυνατή μέχρι που να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση ακρίβειας, κάτι το οποίο τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα αρχίσει να συμβαίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να αποσείσει το όποιο πολιτικό κόστος από το ράλι τιμών.

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του