room-to-grow-bnner

“Δεν υποβαθμίσαμε τίποτα” λέει το ΥΠΕΞ για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στον Έβρο

“Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα”, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για “fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites”
Μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στον Έβρο, με τουρκικές δυνάμεις να βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε μία περιοχή ελληνικού εδάφους, 16 στρεμμάτων, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, που όμως αλλάζει ανάλογα με τη ροή του ποταμού Έβρου, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία για διεκδικήσεις, όπως παρατηρεί το ThePressProject. Επιβεβαιώνει αλλά κρατάει χαμηλούς τόνους το ελληνικό ΥΠΕΞ, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» και να κάνει επίσημο διάβημα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό σάιτ, armyvoice.gr, αρχικά εμφανίστηκαν περίπου 10 άτομα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, τα οποία στη συνέχεια ενισχύθηκαν, φτάνοντας τα πάνω από 35. Μάλιστα η ιστοσελίδα παρουσιάζει και σχετικές φωτογραφίες.

Έβρος ΤΩΡΑ: Τουρκική κλιμάκωση με κατάληψη έκτασης στις Φέρες

Αναφορές σε ξένα ΜΜΕ

Στο θέμα αναφέρθηκαν μάλιστα διεθνή ΜΜΕ, με τη βρετανική εφημερίδα Sun να χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν μικρό κομμάτι γης πάνω στο διαφιλονικούμενο σύνορο».

Η Daily Mail, από την πλευρά της, φιλοξενεί ανάλογο ρεπορτάζ επικαλούμενη το ελληνικό site armyvoice.gr. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα «περίπου 35 στρατιώτες μπήκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο. Τούρκοι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μόνιμη παρουσία στην ελληνική επικράτεια και έχουν στρατοπεδεύσει στο θήλακα στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες».

«Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία σε ένα δέντρο, ενώ έχουν απορρίψει όλα τα ελληνικά αιτήματα για να αποχωρήσουν», προστίθεται σε ανάρτηση της Daily Mail για το θέμα.

Επιβεβαιώνει ο Δένδιας, διάβημα στην Τουρκία

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει η κυβέρνηση, με τον πιο επίσημο τρόπο, κάνοντας παράλληλα διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Μιλώντας το «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ενημέρωση των κομμάτων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέχεια των παραπάνω, οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, και Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο.

Όπως αναφέρουν, «η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει». Σημειώνουν μάλιστα ότι «χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή».

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;», αναρωτιούνται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Δένδια

Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα, τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε”». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».
Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο